Objavljeno: ned, 13. nov, 2011.

Nova očna bolnica u Podgorici

2011 11 13 ocna bolnica optimal 300x199 Nova očna bolnica u PodgoriciNajsavremenije oftalmološke metode liječenja najtežih očnih bolesti, odnedavno su crnogorskim građanima dostupne i u Podgorici. U novootvorenoj dnevnoj bolnici „Optimal“, koja se bavi očnom mikrohirurgijom, rade se najkomplikovanije procedure, koje se ne sprovode ni u našoj zemlji ni regionu, a visok nivo sigurnosti liječenja, najnovija medicinska oprema i ruski eksperti iz renomiranog Instituta za mikrohirurgiju oka S.N. Fjodorov garantuju uspjeh.

Osnivač dnevne bolnice Milisav Zečević, koji je decenijama živio i radio u Rusiji, kako priča za naš list, dok je bio u tuđini, imao je želju da na neki način doprinese razvoju zdravstva u rodnoj Crnoj Gori, te je tu misiju ostvario osnivanjem zdravstvene ustanove u kojoj će sugrađanima pružiti nove mogućnosti liječenja bolesti oka.

Mogućnosti liječenja

- Naši pacijenti ovdje mogu da dobiju sve vrste oftalmoloških usluga. To su teške bolesti poput ablacije mrežnjače, dijabetske retinopatije i posljedice trauma oka. Osposobljeni smo za liječenje kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma, zatim svih vrsta katarakti, glaukoma, povreda mrežnjače i staklastog tijela -navodi Zečević, napominjući da se primjena vitreoretinalne hirurgije, odnosno liječenje oboljenja staklastog tijela i mrežnjače, prvi put radi u Crnoj Gori.

Stručni tim

Proces rada i briga o pacijentima, uz menadžerski tim i crnogorske oftalmologe, kontrolisaće i voditi eminentni ruski očni ljekari, hirurg dr Sergej Alpatov i vodeći specijalista za primjenu lasera u oftalmologiji dr Eduard Starunov, koji imaju dugogodišnju uspješnu karijeru u Rusiji, ali i drugim svjetskim državama.

- Najbitnije je što su ruski stručnjaci stalno angažovani u našoj bolnici, tako da će biti uvijek na raspolaganju pacijentima. Oni će raditi preglede, operacije, konsultacije i koordinirati rad bolnice – ističe Zečević.

Najmodernija oprema

2011 11 12 ocna klinika optimal 300x199 Nova očna bolnica u PodgoriciJedna od glavnih prednosti ,,Optimal-a“ je što raspolažu najmodernijom medicinskom opremom, njemačkih, američkih i japanskih proizvođača, koja omogućava kompletnu dijagnostiku oka, prednjeg i zadnjeg segmenta, ali i istraživanja djelova oka koji ranije nijesu mogli biti uočeni. Svi aparati su kompjuterizovani, tako da daju najpreciznije rezultate, sa minimalnom mogućnošću greške.

- ,,Optimal“ posjeduje aparate za sveobuhvatni pregled oka, zatim optički uređaj za istraživanje stanja mrežnjače na čelijnom nivou i otkrivanje početnog stadijuma oboljenja očnog dna i IOL-master, koji bez dodira opredjeljuje biometrijske parametre oka – njegovu dužinu, radijus krivine rožnjače, njen prečnik i dubinu prednje kamere – navodi dr Alpatov.

Dijagnostička stanica Sirius, prema njegovim riječima, izuzetno tačno opredjeljuje sve parametre oka neophodne za operaciju skidanja dioptrije i te podatke šalje na laser.

Bez reza i šava

- Fundus – kamera omogućava dijagnostiku očnog dna, dok 3-wave laser, koji u sebi ima četiri lasera služi za preciznu laser koagulaciju na prednjem i zadnjem segmentu oka. Lasek Ellex služi za operacije glaukoma u početnom stadijumu, bez rezova i šavova, a posjedujemo i unikatni pribor za očnu mikrohirurgiju, za sprovođenje operacija na prednjem i zadnjem segmentu oka. Tu je i laser Schwind Amaris 750 za skidanje dioptrije, prvi takav u regionu, koji omogućava izuzetno tačne i kvalitetne operacije skidanja dioptrije, ne samo kratkovidosti i astigmatizma, već i dalekovidosti – ističe dr Alpatov.

Ove savremene aparate, kako je naveo, posjeduju samo elitni oftalmološki centri u Velikoj Britaniji, Holandiji i Njemačkoj, ali je, u odnosu na njih, crnogorska dnevna bolnica u prednosti, zato što je ovdje sva ta oprema na jednom mjestu, dok je u tim zemljama raspodijeljena u nekoliko klinika.

Tanja Boljević

Broj komentara: 8
Vaši komentari:
 1. natasha kraljevic kaže:

  Nemam nista protiv Podgorice,ali ocna klinika iz Cetinja koja nosi ime nase princeze Jelene,a italijanske kraljice je proslo vrijeme,jer aparate koje je samo imala cetinjska bolnica sada su u Podgorici.Zasto?

 2. Kesa Musadzija kaže:

  Mozes zamislit koliko su stari kad ih princeza Milica koristila zato nijesu za upotrebu.

 3. almir kaže:

  dalije ordinacija privatna ili vazi zdrastveno osiguranje unapred hvala akoje privatno koliko kosta

 4. poks kaže:

  @Almir, … “Najsavremenije oftalmološke metode liječenja najtežih očnih bolesti, odnedavno su crnogorskim građanima dostupne i u Podgorici …”
  Da ali SAMO crnogorskim građanima koji mogu da priušte privatno zdravstvo. Ta malecka informacija nije u članku. Eto Milisav je doprinio zdravstvu, napokon.

  • Anja Optimal kaže:

   Kesa, bolnica jeste privatna,ali cene su standardne kao u okruzenju.
   Poks,naravno usluge Optimal-a su dostupne gradjanima Crne Gore , kao i ljudima iz celog sveta. Lep pozdrav, Optimal.

 5. sonja kaže:

  da li neko moze da mi kaze gdje se nalazi ova ordinacija optimal, novinarka pobjede napisala clanak ko da je doktor ali adrese ordinacije-nema

 6. Anja Optimal kaže:

  Draga Sonja, dnevna bolnica Optimal se nalazi u Podgorici, 4.jula bb (Petrovacki put, nova siva zgrada Zetagradnje). ostale kontakt informacije potrazite na sajtu http://www.optimal.co.me ili na facebook stranici Optimal Montenegro.
  Lep pozdrav,
  Optimal

 7. Vukašin CT kaže:

  Nataša draga,a što će ti politika,važno je da uopšte postoji jedna ovakva očna klinika,a u kojem gradu u Crnoj Gori se nalazi,najmanje je važno!Pusti CETINJE i DINASTIJU PETROVIĆ za rad nekih tvojih političkih poena!

Najnovije u rubrici