Objavljeno: sub, 10. dec, 2011.

Frizure: Kome stoje šiške, a kome kovrdže

hairstylist Frizure: Kome stoje šiške, a kome kovrdžeNe ide svaka frizura uz svako lice. Našim čitaocima prenosimo savjete frizerke Jelene Pejović, objavljene u Pobjedinom Magazinu, koji mogu pomoći da odaberete najbolju frizuru.

Okruglo lice


FRIZURE ZA OKRUGLO LICE Frizure: Kome stoje šiške, a kome kovrdžeIdealne frizure za okruglo lice su slojevite, sa maksimalnim volumenom na vrhu i minimalnim sa strane. Ovakve frizure stvoriće utisak užeg lica. Možete probati i stepenasti bob, odnosno kosi paž, koji se otpozadi spušta uz lice do ispod brade.

Najbolje su varijante frizura bez šiški. Ako ipak želite šiške, prijedlog su duge koje možete skloniti u stranu i tako „produžiti” lice.

Prilikom farbanja probajte da uradite tamnije tonove sa strane i svjetlije pramenove na vrhu. Stvorićete privid veće dužine lica. Za okruglo lice treba izbjegavati frizure koje dodaju volumen sa strane, one čija je dužina do brade sa izraženom okruglastom linijom koja dodaje širinu i pojačava zaobljenost lica, te fizure sa kratkim i ravnim šiškama.
Takođe, izbjegavati frizure gdje je kosa na bilo koji način sklonjena sa lica prema nazad.

Duguljasto lice

Idealne frizure za duguljasto lice su one čija je dužina do brade i ramena, sa volumenom i širinom, gde je kosa zaobljena ili izbočena u predjelu potiljka, odnosno vrata. Ovakve frizure učiniće lice širim nego što jeste. Slojevite, talasaste i kovrdžave srednje i duže frizure takođe su dobar izbor. Probajte i kraće ili srednje frizure sa dužim slojevima na vrhu, bez podizanja kose. Ako vam je bitna i ušteda vremena prilikom pravljenja frizure, dobar izbor su kraće neformalne razbarušene frizure, sa šiškama koje padaju do obrva.
Probajte i punije šiške koje se dodiruju sa obrvama. Poenta je da dugačko čelo prikrijete šiškama i bićete zadovoljni efektom. Mali trik prilikom farbanja: probajte sa tamnijim tonovima na vrhu i svjetlijim pramenovima sa strane. Stvorićete iluziju kraćeg lica.

Loš izbor frizura za duguljasto lice su i tanke i ravne frizure do brade. Frizure koje nemaju volumen i punoću sa strane dodatno će vam suziti i produžiti lice.
Frizure bez šiški imaće isti efekat. U pogrešan izbor spadaju i frizure sa razdjeljkom po sredini. Jedino što ćete dobiti su dvije vizuelno još duže polovine.

Ovalni oblik

Za ovaj oblik lica gotovo sve frizure su dobre.

FRIZURE ZA OVALNO LICE1 243x300 Frizure: Kome stoje šiške, a kome kovrdžeMožete da birate: kratke, srednje, duge, slojevite, paž. Jedino o čemu treba da razmislite je koji dio lica želite da istaknete. Recimo, kratka frizura blago zaobljena prema vilici istaći će vaše jagodice. Duga kosa? Stavite je iza ušiju, a donji dio kose pustite da pada naprijed preko ramena. Ovo je divna frizura ako želite da istaknete vaše oči ili osmijeh.

Srednje duga talasasta kosa koja vam opušteno pada preko ramena, a istovremeno je diskretno sklonjena sa lica prema nazad, idealno će istaći savršenstvo ovog oblika i prikazati vaše lice u punom sjaju. Slobodno eksperimentišite sa šiškama, one su idealne za ovaj oblik lica. Mali trik prilikom farbanja: tamniji pramenovi oko lica još više će naglasiti ovalni oblik lica. Izbjegavajte svaku frizuru koja vam pada preko lica i očiju, odnosno frizuru koja pokriva vaš divni ovalni oblik lica.

Četvrtasto lice

Gotovo sve slojevito ošišane frizure koje idu uz lice savršeno će izbalansirati četvrtasti oblik i stvoriti iluziju idealnog ovalnog oblika. Slojevita bob frizura je jedna od njih, ali samo ako završava iznad ili ispod linije vilice. Četvrtastom licu pristajaće „okruglaste” frizure, pogotovo ako imate kratku ili kosu srednje dužine. Možete probati kombinaciju tanjih šiški koje slobodno padaju preko čela i ukoso odsječenih šiški.
Prilikom farbanja uradite svjetlije pramenove oko lica. Oni će „smekšati” četvrtasto lice.
Izbjegavajte sve frizure jednake dužine, pogotovo kratke, bob frizure i ravne pune šiške.

Srcoliki izgled

FRIZURA ZA SRCOLIKO LICE 300x232 Frizure: Kome stoje šiške, a kome kovrdžeSrcoliko lice karakterišu široko čelo i jagodice i uska brada. Idealne frizure za srcoliko lice su gotovo sve frizure dužine do brade.

Lijepo će stajati i slojevite frizure do ramena sa vrhovima izbočenim od lica, jer dobro popunjavaju prazninu koja nastaje zbog uske brade. Bob frizura srednje dužine dobro će stajati na srcolikom licu, pogotovo ako imate talasastu ili kovrdžavu kosu. Ali, nikako nemojte da je puštate duže od linije brade. Duge frizure takođe nijesu loše za ovo lice, ali vodite računa da budu bez šiški ili sa šiškama počešljanim na stranu. Šiške nijesu baš najbolje rješenje za srcoliko lice. Ali, ako ih baš želite, vodite računa da budu različite dužine i odsječene pod uglom. Treba izbjegavati kratke frizure sa punijim ravnim šiškama, jer će učiniti da lice poprimi izgled trougla, kratke bob i frizure sa kosom izbočenom od lica. Ne preporučuju se ravne i punije šiške.


Trouglasto lice

Dobro će stajati gotovo sve frizure koje otvaraju predio oko čela. Uvijek se šišajte slojevito, pogotovo ako imate talasastu kosu. Slojevi doprinose da se bolje izbalansira i „smekša” ta veoma izražena linija vilice vašeg lica. Isprobajte stepenastu bob frizuru, sa oštrim vrhovima koji završavaju iznad linije vilice. Šiške stanjite i počešljajte na stranu.

Kraće frizure su generalno bolje od dugih. Duga i slojevita kosa, podijeljena po sredini, koja pada preko ramena, otvoriće čelo i istaći oči i jagodice. Ovakva frizura idealna je za trouglasto lice. Za kraće frizure najbolji izbor su podignute šiške. Za srednje i duže frizure probajte sa kosim šiškama, koje će u prvi plan istaći oči i jagodice, a ne široku vilicu. Izbjegavajte sve frizure dužine do brade, sa velikom punoćom, jer će svu pažnju odvući na donji široki dio lica. Frizure sa previše visine na vrhu takođe nisu baš dobar izbor. Ravna kosa jednake dužine, sa ravnim šiškama, takođe ne pristaje ovom obliku lica.

Jelena Pejović, frizerka

Najnovije u rubrici