Objavljeno: pon, 23. jan, 2012.

Patrik Tobin: U Crnoj Gori sam da intervjuišem đake za stipendije u Britaniji

Crnogorski učenici, prošlogodišnji stipendisti  HMC fondacije, među najboljima su u srednjim školama u Velikoj Britaniji. Stipendije vrijedne oko 25.000 eura, koje dodjeljujemo za školovanje u našim privatnim obrazovnim ustanovama proširiće njihove vidike i znanje i mi ih u budućnosti vidimo kao lidere vaše zemlje – rekao je za Pobjedu prvi čovjek HMC fondacije – asocijacije elitnih srednjih škola Velike Britanije Patrik Tobin.

tema Patrik Fobin 226x300 Patrik Tobin: U Crnoj Gori sam da intervjuišem đake za stipendije u BritanijiPredsjednik fondacije i dugogodišnji direktor srednjih škola u Velikoj Britaniji i Škotskoj Patrik Tobin ističe da je u Crnu Goru došao kako bi lično  intervjuisao 38 kandidata – srednjoškolaca koju su ove godine konkurisali za stipendiju.

Prema njegovim riječima, radi se o programu stipendija za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

- HMC fondacija već dvadeset godina dodjeljuje stipendije srednjoškolcima koji pohađaju treći razred u Velikoj Britaniji sa mogućnošću i da tamo i maturiraju. Crna Gora je prošle godine prvi put ušla u program naše asocijacije zahvaljujući saradnji sa Anom Jakić iz nevladine organizacije „London bridž“. Tada smo dodijelili pet stipendija učenicima iz Podgorice, Bara i Pljevalja kao i jednom profesoru. Oni su već završili prvo polugodište u britanskim školama i pokazalu su izvanredno znanje – kazao je Tobin.

Naša djeca i u Bangkoku

On je naglasio da stipendije podrazumijevaju u najvećem broju slučajeva obrazovanje u ovoj ostrvskoj zemlji, ali i u britanskim školama širom svijeta.

Tobin je naveo primjer učenice iz Podgorice Ksenije Brajović koja je prošle godine dobila stipendiju za dvogodišnje školovanje u britanskoj školi u Bangkoku, glavnom gradu Tajlanda.

- Ona će tamo maturirati, u školi koja ima međunarodne standarde i sa tom diplomom može uspješno da aplicira na svim svjetskim koledžima – istakao je Tobin.

Prema njegovim riječima, i ove godine HMC planira dodjelu šest stipendija za šesnaestogodišnjake.

- U Crnu Goru sam došao sa suprugom da lično intervjuišem kandidate iz svih krajeva vaše zemlje koji su ušli u uži krug. Obavili smo razgovore sa 38 učenika, ali i sa pet profesora koji su konkurisali za stipendiju koja im omogućava obučavanje u našim ustanovama – kazao je on.

Naš sagovornik naglašava da je za đake i profesore boravak u Velikoj Britaniji važno životno iskustvo i mogućnost da nauče o drugoj kulturi, civilizaciji, obrazovanju.

-  Mi želimo da oni najprije svojim znanjem obogate svoju zemlju i vidimo ih kao buduće lidere u Crnoj Gori – rekao je prvi čovjek HMC.

On objašnjava da ova asocijacija ne bi mogla funkcionisati da škole u Velikoj Britaniji nijesu zainteresovane da daju stipendije.

20 godina HMC-a

- Naše elitne srednje škole žele u svojim razredima srednjoškolce iz ovog dijela Evrope, prije svega zato što su vrijedni, naporno rade, ambiciozni su i pokazuju sjajno znanje. Takođe je važno i da djeca u Velikoj Britaniji nešto nauče od njih. Dakle, u pitanju je obostrani interes – ističe Tobin.

On napominje da učenici nijesu tako izvanredni, fondacija HMC ne bi  postojala već 20 godina i dodaje da okuplja bivše direktore elitnih škola.

- Kada je komunizam u Evropi završen, veliki broj škola u Velikoj Britaniji su htjele da pomognu učenicima iz tih zemalja. Tada, kada sam bio direktor škole u Edinburgu došao sam na ideju da osmislim kako da realizujem projekat stipendija. Nakon osnivanja HMC najprije smo dodijelili stipendije djeci iz Bosne i Hercegovine – kaže Tobin.

On je naglasio da su prvu stipendiju dodijelili 1994. godine i do sada su stipendirali ukupno 1.150 srednjoškolaca.

Patrik Tobin je 37 godina bio profesor i 19 godina direktor škola u Engleskoj i Škotskoj. Sa suprugom Mardžri obilazi zemlje Centralne i Jugoistočne Evrope, kako bi lično upoznao i razgovorao sa kandidatima za stipendiju.

- Nakon Crne Gore, putujemo u Estoniju – kaže on, ali i kroz osmijeh dodaje da su,,po glavi stanovnika crnogorski đaci definitivno najbolji na svijetu“.

Intervju

tema Vesna Lazovic 300x223 Patrik Tobin: U Crnoj Gori sam da intervjuišem đake za stipendije u BritanijiVesna Lazović iz Ispitnog centra Crne Gore za naš list kaže da su u saradnji sa NVO „London bridž“ i uz podršku Ministarstva prosvjete i sporta prošle godine po prvi put uspjeli da se Crna Gora nađe na spisku za dodjelu HMC stipendija.

- Ove godine ukupno je konkurisalo 85 učenika. Nakon testiranja iz engleskog jezika u uži krug je ušlo njih 38, kao i pet profesora. Svi oni su imali intervju kod gospodina Tobina u Ispitnom centru – kazala je Lazović.

Ona je istakla da predstavnici HMC fondacije obilaze sve zemlje kojima daju stipendije, i kada sakupe sve aplikacije, kao i ocjene sa intervjua, tada odlučuju koliko će stipendija kojoj zemlji pripasti.

- Nama je drago što je gospodin Tobin lično došao jer je u prilici da vidi kako mi cijeli program stipendija ozbiljno shvatamo i radimo. Imena ovogodišnjih stipendista biće poznata do kraja februara – rekla je Lazović.

Ministar prosvjete i sporta Slavoljub Stijepović, podsjetimo, prošle godine je na svečanosti uručio prve stipendije ove asocijacije Anđeli Stanović i Đorđu Lacmanoviću iz Bara, Nikoli Đačiću iz Pljevalja i Grujici Mandiću i Kseniji Brajović iz Podgorice. Stipendiju je dobila i profesorica francuskog jezika Milica Nikić.

Hajdana Mandić

Najnovije u rubrici