Objavljeno: uto, 21. feb, 2012.

Iran: Tim IAEA ne planira da obilazi atomska postrojenja

TEHERAN – Delegacija Ujedinjenih nacija,  koja je danas u Iranu, ne planira da posjeti nuklearna postrojenja te zemlje i jedino će se sastati sa zvaničnicima u Teheranu, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Irana, Ramin Mehmanparast. 

Ramin Mehmanparast 300x207 Iran: Tim IAEA ne planira da obilazi atomska postrojenja- Svrha ove posjete nije inspekcija. Cilj je da se pregovara o saradnji Irana i Agencije i da se ustanovi okvir za nastavak razgovora. Delegaciju Međunarodne agencije za atomsku energiju, koja pripada UN, čine stručnjaci, a ne nuklearni inspektori – rekao je Mehmanparast.

Posjeta nuklearnim postrojenjima, za koje Iran tvrdi da su isključivo za civilnu upotrebu, nije bila predviđena ni u prethodnoj posjeti IAEA, prije tri sedmice. Međutim, iranski državni radio juče je javio da je delegacija UN tražila da posjeti vojni kompleks Parčin kod Teherana, koji bi, kako se smatra na Zapadu, mogao biti lokacija na kojoj se tajno razvija nuklearno oružje. Članovi delegacije su, kako navodi radio, takođe tražili sastanak sa naučnicima koji rade na kontroverznom nuklearnom programu.

Istovremeno, Mehmanparast je danas izjavio da je Iran spreman da razgovara o svom nuklearnom programu sa velikim silama, ali ne i da pregovara o njemu.

- Novi razgovori Irana i grupe 5+1, SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika
Britanija i Njemačka, odnosiće se prije svega na pitanje nuklearnih aktivnosti Teherana. Ali, ne mislim da u oblasti nuklearnih aktivnosti Irana ima pitanja o kojima se može pregovarati, pošto je riječ o pravu te zemlje da posjeduje nuklearnu energiju u mirnodopske svrhe  – kazao je Mehmanparast na redovnoj konferenciji za novinare. On je podsjetio da je kompletna nuklearna proizvodnja Irana pod kontrolom IAEA.

Delegacije te agencije UN od ponedjeljka boravi u Teheranu kako bi pokušala da dobije odgovore o više nejasnih zona iranskog nuklearnog programa koje traži godinama i koja bude sumnju u nuklearne ciljeve Teherana.

U posljednjem izvještaju, u novembru 2011. godine, IAEA je izrazila ozbiljnu
zabrinutost zbog moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa, što je Teheran demantovao.

(Agencije)

Najnovije u rubrici