Objavljeno: uto, 21. feb, 2012.

Pobjedina ekipa na putu od Podgorice do Andrijevice (1)

Oko 160 km puta od Podgorice do Andrijevice, Pobjedina ekipa prešla je za otprilike četiri sata, uz povremene zastoje i pratnju policije, do Trebaljeva. Gotovo da nije bilo nikakvih problema. Da nije opravdanog straha od usova, odrona i ledenica, saobraćaj bi se odvijao sasvim normalno. Ipak, na put kreće samo ko mora

Piše Radomir Tomić

Foto Bojana Ćupić

Strpljenje – ključni dio zimske opreme

PODGORICA – Za put od Podgorice ka Kolašinu, pa dalje do Andrijevice, juče se pored izvjesne količine vode i okrepljujućih namirnica, trebalo opskrbiti dovoljnim zalihama strpljenja. U protivnom – odustanite i vratite se na polaznu poziciju.

Kolona vozila u Platijama Pobjedina ekipa na putu od Podgorice do Andrijevice (1)Bolje pripremljena, nego prilikom dva prethodna pokušaja, u četvrtak i petak, Pobjedina ekipa krenula je u ponedjeljak ujutro i bez problema dok do – Bioča. Nakon jednočasovnog čekanja da stigne kolona iz pravca Manastira Morače, pod policijskom i pratnjom vozila „Crnagoraputa“, dugi karavan putničkih automobila, kombija i minibusa krenuo je maksimalnom brzinom – 40 kilometara na sat.

Svi pod komandom

Kroz Radunoviće i Dromiru obje asfaltne trake potpuno su čiste. Sniježni pokrivač znatno je tanji nego prethodnih dana, a svi prilazni putevi ka kućama lokalnog stanovništva su prohodni. U Kupinama, međutim, snijeg je s obje strane magistrale „oduzeo“ po nekoliko santimetara asfalta. Na samom izlasku zatičemo nekoliko putara koji raščišćavaju posljedice manjih usova i odrona, ali samo desetak minuta kasnije saobraćajni policajac Dejan Popović, predvodnik kolone, komandovao je –pokret.

Putari 1 Pobjedina ekipa na putu od Podgorice do Andrijevice (1)I ulazak u kanjon Platije nagovještavao je mirnu vožnju . Izuzev nekoliko manjih odrona tako je i bilo, uz dva kraća zastoja, jer je Popović zaustavljao službeno vozilo i sam uklanjao sante smrznutog snijega i popriličnu količinu kamenja. Na nekoliko stotina metara od Manastira Morače, auto – karavan iz Podgorice preuzela je patrola kolašinske policije.

Magistralni put je i dalje potpuno čist, uslovi za vožnju sasvim korektni, pa da nije opravdanog straha od odrona ne bi bilo posebne potrebe za bilo kakav vid pratnje, i „prinudnog“ obezbjeđenja poštovanja saobraćajnih propisa i prilagođavanja uslovima koji vozačima nude meteorološke neprilike i putna infrastruktura.

Oduzeti asfalt

Od Trebaljeva, kolona je u skladu sa pravilima koje je propisao centralni operativni štab iz Podgorice ostala bez službenog predvodnika. Policija više nije bila potrebna.

Do Mojkovca, uz nekoliko nekoliko kraćih zastoja zbog intervencija putara sa teškim mašinama, stanje nepromijenjeno. Put uglavnom čist, ali usovi, odroni i ledenice realna su i nepredvidiva opasnost. Zbog ogromnih količina snijega na pojedinim dionicama, put je sužen znatnije, pa su oprez i visok nivo koncentracije vozača ključni uslovi za uspješno izbjegavanje ozbiljnijih problema.

6.Berane Pobjedina ekipa na putu od Podgorice do Andrijevice (1)Slična je situacija i na najvećem dijelu puta od Mojkovca, preko Krsca i Lepenca, pa do Ribarevina. Regularni uslovi za normalno odvijanje saobraćaja su i do Berana, ali i Andrijevice, gdje je Pobjedina ekipa stigla nešto oko 13 časova, poslije četvorosatnog putovanja i povremenog zastajkivanja…

Sjutra: Bog visoko, Podgorica daleko

Najnovije u rubrici