Objavljeno: sri, 22. feb, 2012.

Bivše radnice cetinjske „Nove košute“ najavile štrajk glađu ispred Vlade

Cetinje 2 13 300x186 Bivše radnice cetinjske „Nove košute“ najavile štrajk glađu ispred VladeCETINJE – Bivše radnice „Nove košute“ sa Cetinja, njih 40 najavile su da će ukoliko nadležni ne riješe njihov problem sa vlasnikom fabrike Miletom Brajkovićem ispred zgrade Vlade započeti štrajk glađu. Njih 40 već četiri godine pokušavaju da povrate svoje radne knjižice i traže da im se isplate minimalne zarade za taj period.

- Počeli smo da radimo 2007. godine u fabrici „Nova košuta“ vlasnika Milete Brajkovića. Radile smo godinu dana, a onda je Brajković bez najave i bez ikakvog objašnjenja zatvorio fabriku. Mi smo ostale na ulici i bez radnih knjižica, koje  je zadržao kod sebe. U više navrata smo razgovarali sa Brajkovićem koji nas je molio da se strpimo, da će proizvodnja uskoro početi i da će nam sve zaostale zarade biti isplaćene. A onda je prestao i da nam se javlja na telefon – ispričale su radnice „Nove košute“.

One su se u pokušaju da ostvare svoja prava obraćale Inspekciji rada Cetinje, opštinskom kao i republičkom sindikatu, Ministarstvu rada ali i gradonačelniku prijestonice. Kako su nam rekle, niko im nije odgovorio.

- Bez radnih knjižica mi ne možemo da ostvarimo pravo na zdravstveno osiguranje, ne možemo da tražimo drugi posao, a ne možemo ni da ostvarimo nadoknadu koja bi nas sledovala da se nalazimo na evidenciji Zavoda za zapošljavanje – kažu radnice „Nove košute“, od kojih je jedan broj radio u nekadašnjoj „Košuti“.

„Pobjeda“ je pokušala da kontaktira gospodina Miletu Brajkovića, ali na brojeve telefona poznate redakciji javljao se muški glas koji je, nakon što se novinar predstavio, kazao da on nije Mileta Brajković.

J. Đ.

Najnovije u rubrici