Objavljeno: sub, 03. mar, 2012.

Jubileji: Pet decenija Muzičke škole u Bijelom Polju

Osnivači škole Beli Vukićević i Matijas Kunstlman počeli su sa 29 đaka na odsjecima za klavir i harmoniku, a sada četiri stručna učitelja, nastavnik i 11 profesora nastavu izvode za 230 učenika na pomenutim i odsjecima za flautu, gitaru i violinu, čiji đaci postižu zapažene rezultate na takmičenjima u zemlji i inostranstvu

Piše: Gojko Knežević

6. Matijas Kuntslman na kursu mandoline 1984. 300x150 Jubileji: Pet decenija Muzičke škole u Bijelom PoljuBjelopoljska Škola za osnovno muzičko obrazovanje obilježila je, nedavno, 50 godina plemenite misije u otkrivanju i usavršavanju muzičkih talenata, čime je zavrijedila zavidno mjesto na kulturnoj sceni grada i Crne Gore.

Kvalitet nastave i talenat bjelopoljskih pojedinaca i generacija „ovjereni“ su najvišom opštinskom nagradom „Treći januar“ i plaketom Kulturno-prosvjetne zajednice Crne Gore i još brojnim društvenim priznanjima. Kako note mladosti talasima Lima sigurno plove svjedoči i podatak da je osnovna muzička znanja steklo više od hiljadu polaznika, među kojima su najtalentovaniji vrijednim nagradama „okićeni“ na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Sve ih više i profesionalnu karijeru u muzici izgrađuje, a neki se po završetku Akademije svojim profesorima pridružuju – da mlađim generacijama znanje prenose.

Đački hor i orkestri

S pijetetom napominjući da je osnivač ove škole Svetozar Beli Vukićević, a nakon nekoliko mjeseci nastavu preuzeo Matijas Kunstlman, direktorica Jasmila Hot podsjeća da je, pored njih, ljetopis „ispisala plejada vrsnih muzičara i profesora“: Breda Međedović, Vukašin Vlahović, Jelena Marinković, Hajrudin Delagić, Ljubinka Knežević, Slavica Drašković, Vanja Rakočević, Čedo Goljević, Božidar Rakonjac, Jelena Lalević…

1. Jasmila Hot direktor Muzicke skole 300x219 Jubileji: Pet decenija Muzičke škole u Bijelom Polju
Jasmila Hot: Direktorica Muzicke skole

- Vukićević i Kunstlman počeli su, prije pet decenija, sa 29 polaznika na dva odsjeka: za klavir i harmoniku, a ove školske godine četiri stručna učitelja, nastavnik i 11 profesora nastavu izvode za 230 đaka u 15 odjeljenja na odsjecima klavira, harmonike, flaute, gitare i violine – kaže Hot, dodajući da je do sada osnovno muzičko obrazovanje steklo više od hiljadu talentovane bjelopoljske djece. Kvalitet u izvođenju nastave i talenat pojedinaca i generacija potvrđen je, još daleke 1974. godine, najvišom opštinskom nagradom „Treći januar“ i Plaketom za doprinos muzičkoj kulturi Kulturno-prosvjetne zajednice Crne Gore i brojnim drugim priznanjima, poput Zlatne lire Orkestru harmonike 1970. i bronzane plakete koju je Hor osvojio na međunarodnom takmičenju u Šapcu (1996), a zapažen je bio i njegov nastup, prije pet godina, na Balkanskom festivalu horova u Svištovu, u Bugarskoj. Takođe, đaci ove škole su na domaćim i međunarodnim takmičenjima osvojili 13 „zlatnih“ nagrada, 32 srebrne i 28 bronzanih… Dvije trećine nagrada osvojili su posljednjih deset godina, od kada i naši solisti i kamerni sastavi (klavirska dua i duo flauta-klavir) učestvuju na državnim takmičenjima – podsjeća Hot, uz napomenu da je do 2005. Muzička škola radila pod okriljem Centra za kulturu, iz kojeg je tada izdvojena i u nadležnosti je Ministarstva prosvjete.

Muzičke radionice

Pored uspješnog razvoja postojećih instrumentalnih odsjeka, posljednjih pet godina se, uz pomoć Centra za kulturu, izvodi fakultativna nastava tambure i već je formiran Tamburaški orkestar, koji sa onima iz Podgorice i Pljevalja čini Crnogorski dječji tamburaški orkestar. U saradnji sa NVO „Inicijativa“ i profesorima iz zemlje i inostranstva organizuju se i „muzičke radionice“, kroz koje se usavršavalo 150 talentovanih učenika, u čemu je nesebičnu stručnu pomoć pružio profesor Cetinjske muzičke akademije Senad Gačević. Već dvije godine mladi bjelopoljski muzičari učestvuju i u projektima Udruženja Poljaka u Crnoj Gori, a odlična je i saradnja sa muzičkim školama Berana i Kolašina, kao i sa upravom grada, koja finansijski pomaže odlazak naših učenika na državna takmičenja – objašnjava Hot, naglašavajući težnju kolektiva da Škola preraste u Srednju muzičku i tako stvori mogućnost da talentovani mladi muzičari školovanje tog nivoa nastave u svom gradu. Ovo tim prije što posljednjih desetak godina sve više učenika uspješno nastavlja muzičko školovanje, a na zavidnom nivou je i opremljenost Škole muzičkim instrumentima, dok će uslovi za rad biti još bolji nakon izgradnje nove zgrade (500 kvadrata), koja je planirana uz Školu ,,Dušan Korać“.

Prvi diplomci

Nižu muzičku školu u Bijelom Polju prvi su završili: Azra Mekić, Ljilja Đinović i Refik Dobardžić i Ilija Dapčević, koji je jedino nastavio školovanje u Srednjoj muzičkoj u Podgorici i na Akademiji u Sarajevu.

- Prvi profesor bio je Beli Vukićević, koji je predavao sve predmete, a poslije nekoliko mjeseci nastavio je Matijas Kunstlman. Niže muzičke škole su trajale šest godina, a naša, prva generacija učila je četiri… Bila je to vrlo talentovana generacija – podsjeća Ilija Dapčević, prvi đak bjelopoljske škole koji je stekao akademsku diplomu i karijeru nastavio kao profesor podgoričke škole „Vasa Pavić“, čiji je direktor već peti mandat.

Troglasni hor najbolji

Dječji troglasni hor naše Škole, čiji je dirigent profesorica Jelena Đaković, najbolji je u zemlji u posljednjih deset godina, kada je na festivalima mladih muzičara Crne Gore u Podgorici, Herceg Novom i Kotoru  osvojio dvije Zlatne i tri Srebrne lire.

Talenti

3. Aida Crnovrsanin 300x198 Jubileji: Pet decenija Muzičke škole u Bijelom Polju

Aida Crnovršanin

Izražavajući zadovoljstvo nivoom i kvalitetom nastave i dostignućima đaka, direkotrica Hot naglašava da se dvije flautistkinje usavršavaju u inostranstvu: Jelena Vuković je po završetku Muzičke akademije na Cetinju nastavila postdiplomske studije na Konzervatorijumu u Milanu, a Lejla Hot studira na Konzervatorijumu u Versaju.

- Da muzika ne poznaje granice i da je znanje jedini univerzalni jezik potvrđuje prestižna nagrada „Antonio Salijeri“ koju je lani u Veroni za izvođenje kompozicija na gitari osvojio naš maturant Filip Miladinović, koji je pretrpošle godine zavrijedio bronzanu liru na festivalu mladih Crne Gore – s ponosom priča Jasmila Hot.

Najnovije u rubrici