Objavljeno: pon, 12. mar, 2012.

Enterijer: Moderne spavaće sobe

Prema najnovijim trendovima, spavaća soba sadrži baš sve – prostrani garderober, udoban krevet, klub-stočić sa foteljicama, veliki TV uređaj, biblioteku i vezu s prostranim kupatilom.

SOBA 1 Enterijer: Moderne spavaće sobe

Trendovi proširuju njenu ulogu, dajući joj pojedine elemente i funkcije dnevnog boravka.

Centralni i najvažniji element spavaće sobe je krevet. Uz udobnost, koja je obavezna, estetski kriterijumi nimalo ne zaostaju za ovim zahtjevom. Okrugli kreveti i dalje su u modi i ističu se naglašenim uzglavljem kroz dimenziju, način obrade, materijal ili oblik. Šta god od ovih parametara odaberete kao dominantno, nećete pogriješiti ako želite da budete u trendu.

SOBA 4 Enterijer: Moderne spavaće sobe

Veliki ormari ili prostrana garderoba nijesu samo trend, već i potreba svakog domaćinstva. Ako imate mogućnosti, obezbijedite prostor za ovaj važan dio spavaće sobe. Međutim, ukoliko su vaši prostorni kapaciteti mali, odlučite se za veliki ugradni ormar s kliznim vratima obloženim ogledalima, tkaninama i kožom. Ormar više ne služi samo kao prostor za odlaganje stvari, već je i naglašen komad namještaja koji ima estetsku funkciju.

Komoda je sastavni dio spavaće sobe i stilski je integrisana sa ostatkom namještaja. Njena pozicija u prostoru je nenametljiva. Izrađuje se od različitih materijala, a posebno se ističu one od stakla.

Police za odlaganje knjiga mogu da služe isključivo kao biblioteka ili da imaju integrisan radni sto za računar ili pisanje. Ovaj elemenat namještaja proširuje funkciju spavaće sobe na radnu, odnosno onu za odmor i rad. Uz ovakav elemenat, obavezan je klub-stočić sa sofom ili bar jednom foteljom, koja stilski može da odskače od cijele spavaće sobe.

Obavezan elemenat je i TV. Nalazi sa na poziciji prikladnoj za gledanje iz kreveta, fotelje ili sa sofe.

Naglašena rasvjetna tijela upotpunjuju ukupan utisak o ovom prostoru. Velike stone lampe, sa mogućnošću regulisanja jačine rasvjete, kompletiraju snažan estetski doživljaj i daju mogućnost stvaranja različitih ambijenata, zavisno od funkcije koju u tom trenutku spavaća soba ima.

M.V.

Tekstove o uređenju enterijera čitajte utorkom u Magazinu


 

Najnovije u rubrici