Objavljeno: pon, 12. mar, 2012.

Japan obilježio godišnjicu zemljotresa i cunamija

Japan minut cutanja 300x188 Japan obilježio godišnjicu zemljotresa i cunamijaTOKIO – Japanci su u nedjelju minutom ćutanja odali poštu žrtvama katastrofalnog zemljotresa i cunamija koji su tačno prije godinu dana uništili sjevero-istočnu obalu zemlje, ostavivši za sobom 20,000 mrtvih i nestalih.

U 14.46 po lokalnom vremenu, tačno u vrijeme kada se 11. marta 2011. dogodio katastrofalni zemljotres, u japanskim gradovima svakodnevne aktivnosti su stale kako bi Japanci u zajedničkim molitvama odali počast svojim sunarodnicima žrtvama zemljotresa i cunamija.

Komemoracija

Komemoracija je održana u tri najteže pogođene sjeveroistočne prefekture – Fukušima, Ivate i Mijagi. Predsjednik Vlade Japana Jošihiko Noda održao je govor u Nacionalnom pozorištu u prisustvu cara Akihita i brojnih političkih i javnih ličnosti. Premijer je poručio da će vlada učiniti sve da što prije ponovo osposobi uništene oblasti.

Japan car 300x191 Japan obilježio godišnjicu zemljotresa i cunamija

Car Akihito

- Naš cilj nije samo da ponovo izgradimo Japan kakav je postojao prije 11. marta 2011, već da izgradimo novi Japan. To je istorijski izazov koji smo odlučni da prevladamo… U poslednjih 12 meseci Japan je postigao iznenađujući napredak po pitanju rješavanja posljedica katastrofe – kazao je japanski premijer.

Komemoraciji u nuklearnoj elektrani kompanije Tokyo Electric u prefekturi Fukušima prisustvovao je predsjednik Tošio Nišizava gdje se, u ime kompanije, još jednom javno izvinio za izazivanje najteže nuklearne katastrofe od Černobilja 1986. godine.

Preživjeli u prošlogodišnoj prirodnoj katastrofi od nedjelje ujutro obilaze grobove poginulih i druga mjesta kako bi se sjetili onih koji su izgubili život ili se i dalje vode kao nestali.

Nuklearna katastrofa

Zemljotres je prije godinu dana pogodio oblast dugu 400 km, sjevernoistočno od Tokija. Ubrzo nakon zemljotresa, ogroman nalet vode zahvatio je sjeveroistočnio dio obale, dok je cunami odnosio automobile, brodove i zgrade.

Dvije elementarne nepogode, cunami i zemljotres, odnijeli su više od 15800 žrtava, a najmanje 3000 se vode kao nestali.

Zemljotres jačine devet stepeni, najveći u istoriji Japana, izazvao je i ozbiljnu nuklearnu nesreću u nuklearnoj elektrani Fukušima Daići. Radijacija je procurila iz elektrane nakon niza požara i eksplozija, koji su oštetili četiri od šest reaktora u fabrici, sa ozbiljnim oštećenjima u sistemu za hlađenje.

Uslijedila je evakuacija iz zone oko Fukušime ograničena na udaljenost od 20 km od centrale. Desetine hiljada ljudi ostalo je bez krova nad glavom.

Fabrika je sada pred zatvaranjem.

Spor oporavak?

Japan se  još uvijek suočava sa, kako ekonomskim, tako i političkim posljedicama nesreće.

Naoto Kan, koji je u to vrijeme bio na mjestu premijera, podnio je ostavku par mjeseci nakon nesreće. Nasrod Japana ga je osuđivao zbog „neuspjeha da se izbori sa nuklearnom krizon nakon zemljotresa“ – navodi BBC. Nuklearna katastrofa je pokazala ozbiljne nedostatke i u regulatornim sistemima u nuklearnoj industriji, kao i u bezbjednosnim sistemima, ocjenjuje BBC.

Vlasti Japana vjeruju da će rekonstrukcija tokom više od decenije koštati više od 181 milijardu funti. Prema izveštajima Svjetske banke i drugih ekonomskih institucija, šteta nastala za vrijeme zeljotresa, cunamija i eksplozije u nuklearnoj elektrani Fukušima procjenjuje se na 210 milijardi dolara.

Reuters, Beta, BBC

Najnovije u rubrici