Objavljeno: pet, 23. mar, 2012.

Akcija hapšenja zbog izdavanja lažnih pasoša

hrvatski pasos u 300x225 Akcija hapšenja zbog izdavanja lažnih pasošaZAGREB – U Hrvatskoj su u toku hapšenja više osoba osumnjičenih da su umiješane u izdavanje lažnih pasoša pripadnicima srpskog i crnogorskog kriminalnog miljea.

Policija je privela desetak hrvatskih državljana, koji se nalaze na ispitivanju u prostorijama Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u Zagrebu.

Prema neslužbenim informacijama, kako javlja HRT, sumnja se da su u posljednjih nekoliko godina izdali pasoše stotini osoba, a cijena dokumenata kretala se od 10 do 50 hiljada eura.

Kako izvještava HRT, izvori bliski istrazi otkrili su da su među privedenima državni službenici, neki policajci, kao i predstavnici diplomatskih i konzularnih predstavništava.

Akcija, u kojoj su hrvatske vlasti sarađivale sa obavještajnim službama Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, traje mjesecima.

Prema procjenama izvora bliskih istrazi, nakon 40 sati pet ili šest privedenih moglo bi biti uhapšeno.

Prema navodima Al Jazeere, sve je počelo sa hapšenjem Luke Bojovića u Španiji. Ranije je pripadnik srbijanskog Zemunskog klana Sretko Kalinić, koji je uhapšen u Zagrebu 2010, istražiocima dao korisne informacije, nakon čega je uslijedila provjera putnih isprava.

Portparolka ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske Jelena Bikić kazala je da se radi o završnoj fazi kompleksnog kriminalističkog istraživanja.

- Uključene su i zemlje iz regije. Do sada osobe koje se nalaze kod nas su hrvatski državljani – kazala je ona.

(Agencije)

Najnovije u rubrici