Objavljeno: ned, 25. mar, 2012.

Opština Bar u susret novoj turističkoj sezoni: Sve ukazuje da će ovo ljeto biti rekordno

Sve raspoložive snage u barskoj opštini angažovane su na finalizaciji priprema predstojeće turističke sezone kako bi goste, kojih će, prema najavama, biti više nego ikada, dočekali što spremnije i pružili im visokokvalitetnu uslugu.

Bar Sportska dvorana Topolica 2203 2012 Mara Babovic  300x172 Opština Bar u susret novoj turističkoj sezoni: Sve ukazuje da će ovo ljeto biti rekordno Veliko spremanje pred novo ljeto u barskoj opštini ulazi u završnu fazu. U pripremama za novu sezonu poseban stimulans im, kažu, daju najave da će na barskoj rivijeri ovoga ljeta imati najbolju turističku posjetu do sada. Sve što se radi biće završeno na vrijeme. U tome ih posebno raduje i to što će Bar prije ljeta dobiti dva nova objekta. To su dvije kapitalne investicije – bulevar na ulazu iz pravca Sutomora i sanitarna deponija koju grade zajedno sa ulcinjskom opštinom.

- Pripremu sezone radimo u dva pravca. Lokalna TO kroz dobru promociju barske rivijere, a drugi dio se odnosi na realizaciju programa koje donose razni lokalni i državni organi i institucije. Bar kao opština u kojoj je turizam prioritetna grana razvoja iz godine u godinu ulaže napore u inoviranje i osvježavanje turističke ponude kako bi svaku sezonu dočekali sa nekim novim sadržajem i kvalitetom. Tako je i ove godine. Tu su dva nova infrastrukturna objekta čija je izgradnja u toku. To su sanitarna deponija i novi bulevar kroz naselje Žukotrlica, a koji će biti u cjelosti završeni prije dolaska prvih grupa turista – rekao je Pobjedi predsjednik opštine Bar Žarko Pavićević.

Bar, koji važi za jedan od komunalno najuređenijih i najčistijih turističkih mjesta u Crnoj Gori, ovoga proljeća, realizacijom regionalne savremeno opremljene deponije, koja će moći da zadovolji potrebe Bara i Ulcinja za narednih 25 godina, stvara uslove za kvalitetnu zaštitu životne sredine. Tako da će taj osnovni preduslov za visokokvalitetnu ponudu biti u cjelosti ispunjen prije početka ovoga ljeta.

Bulevar u dužini od dva kilometra doprinijeće značajnijem rasterećenju glavne saobraćajnice i omogućiti normalniji protok vozila u toku glavne turističke sezone, što je prethodnih nekoliko godina predstavljalo problem za turiste, ali i njihove domaćine. U Sutomoru će i ovoga ljeta saobraćajne gužve i zastoje nastojati da ublaže specijalnim režimom saobraćaja.

- Kroz program priprema za turističku sezonu organa lokalne uprave i komunalnih preduzeća nastojaćemo da više reda uvedemo u dobijanje raznih dozvola i odobrenja za rad naročito privremenih i ugostiteljskih objekata. U cilju zavođenja više reda u njima i da doprinesemo podizanju segmenta kvaliteta usluga odlučili smo da smanjimo broj dozvola za privremene objekte – kaže Pavićević uz napomenu da im je namjera da naselja Sutomore i Čanj pretvore u atraktivnije turističke destinacije koje imaju izuzetno lijepe plaže.

Bar radovi trece trake 2203 2012 Mara Babovic 05 300x171 Opština Bar u susret novoj turističkoj sezoni: Sve ukazuje da će ovo ljeto biti rekordno U turističkoj ponudi u barskoj opštini ove sezone neće biti novih smještajnih kapaciteta sem jednog broja malih porodičnih hotela i apartmana. To ih, kako kaže Pavićević, ne zabrinjava koliko činjenica da su im postojeći objekti sa većim kapacitetima kao što su Turističko naselje Biserna obala u Čanju, Inex – Zlatna obala i hoteli „Nikšić“ i „Južno more“ u Sutomoru u lošem stanju i da čine turističku ponudu lošijom nego što joj to realno pripada imajući u vidu prirodne resurse i infrastrukturu. Ulaganje vlasnika u rekonstrukciju i podizanje njihove atraktivnosti je izostalo usljed krize, ali ne može to da bude opravdanje za totalnu zapuštenost tih objekata.

Hotel „Princes“ sa kategorijom četiri zvjezdice i hotel „Sidro“, čija je rekonstrukcija u toku a koji će do početka sezone dobiti tri zvjezdice, za sada su jedini hoteli sa ozbiljnijim i kvalitetnijim većim kapacitetima, uz nešto osvježeni dio kapaciteta u sutomorskim „Koralima“.

U Baru, koji sve više dobija na popularnosti kao značajni turistički centar, nijesu zapostavljeni ni drugi privredni resursi. To su željeznička pruga, Luka i Marina, preko kojih u grad pod Rumijom stiže veliki broj turista, te stoga imaju značajan doprinos u realizaciji turističkog prometa i prihoda koji opština ostvaruje od turizma, koji je i osnovni pokretač svih drugih resursa Bara.

Ovogodišnji gosti Bara, grada sa bogatim kulturnim nasljeđem i baštine najstarije masline na Mediteranu, imaće priliku da vide značajan broj zabavnih i sportskih manifestacija koje će se odvijati tokom glavne turističke sezone. Manifestacija „Barski ljetopis“ ove godine obilježava četvrt vijeka održavanja, pa najavljuju i nešto bogatiji sadržaj nego prethodnih ljeta, a takođe i muzička manifestacija „Ljeto sa zvijezdama“.

Bar će biti i centar značajnih sportskih dešavanja. Već u junu biće domaćin Evropskog prvenstva za kadete, na kojem će biti oko 500 takmičara. U septembru Svjetsko prvenstvo u rukometu za kadetkinje  uz učešće 20 reprezentacija će se održati u Baru. Organizovanjem sportskih dešavanja, zahvaljujući sportskoj hali i drugim sportskim objektima Barani nastoje da produže vrijeme trajanja turističke sezone.

Očekuju rekord

Uz podsjećanje da je prošlogodišnja turistička sezona, po svim pokazateljima, bila najbolja sezona u opštini Bar, predsjednik opštine Pavićević sa mnogo optimizma najavljuje da će ovogodišnja po svemu premašiti prethodne.

- Na osnovu izvještaja Turističke organizacije Bar nakon nastupa na sajmovima i berzama turizma imamo najave da ćemo imati mnogo bolju posjetu ove sezone. Takve najave nas ne samo ohrabruju nego i stimulišu da pripreme kvalitetnije obavimo, što će redovno pratiti Koordinaciono tijelo za pripremu i praćenje turističke sezone, koje se već je već aktivno  – kaže Pavićević.

Siva ekonomija

- U raznim vidovima turističkog smještaja na području opštine sada imamo više od 30.000 ležajeva. Uz to, tu su i 11.700 vikend stanova i kuća na području Sutomora, Čanja, Šušnja, Velikog pijeska i Bušata. I to su uglavnom kuće građana iz bivših jugoslovenskih republika. U toku sezone u njima boravi najmanje 60 do 65 hiljada turista. To je najbolji generator sive ekonomije. Da su organi malo efikasniji nivo sive ekonomije bi bio daleko manji. Dogovorili smo se sa državnim inspekcijama, koje su sada skoncentrisane u jedan organ, i Upravom policije da odlučnije krenemo u suzbijanje sive ekonomije, rada bez odobrenja, smanjenje buke i svega što su naši gosti prepoznali kao problem prethodnih sezona – najavljuje predsjednik barske opštine.

Marina

- Turizam nam je glavni, jer pokreće sve. Naš grad je bio poznat kao saobraćajni centar, gdje je Luka Bar bila dominantna. Ona ima i sada značajnu ulogu i za turizam. Normalno je što našu Marinu smatramo za jedan od značajnijih resursa za razvoj visokokvalitetnog turizma. Ali mi je sve više žao što nijesmo najveću marinu na Crnogorskom primorju sa 980 vezova napravili i opremili kao što je to uradio Tivat, koji nije imao ni približno dobru osnovu za to kao Bar – kazao je Pavićević.

Nikola Perković

Najnovije u rubrici