Objavljeno: pon, 26. mar, 2012.

Mitropolija crnogorsko – primorska SPC očekuje Temeljni ugovor s Vladom

Ostrog Dan Sv Vasilija Ostr 300x181 Mitropolija crnogorsko – primorska SPC očekuje Temeljni ugovor s VladomCETINJE – Eparhijski savjet i Eparhijski upravni odbor Mitropolije crnogorsko -primorske Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopštili su u ponedjeljak, nakon sjednice održane u Manastiru Ostrog, da od „Vlade očekuju da u što skorijem roku pristupi pripremi i zaključenju Temeljnog ugovora sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom u istom obimu i sadržaju prava, bez ikakve razlike i diskriminacije u odnosu na ugovore koji su potpisani sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom u Crnoj Gori“.

MCP, kako se navodi, očekuje da će u pripremi zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica učestvovati i njihovi predstavnici.

- Taj akt mora ispuniti međunarodne principe o slobodi vjeroispovijesti, unutrašnjoj autonomiji crkava i vjerskih zajednica i neutralnosti države u odnosu na unutrašnja crkvena pitanja – kaže se u saopštenju.

U MCP ocjenjuju da Mitropolija crnogorsko-primorska SPC i druge eparhije u Crnoj Gori imaju „nesporan viševjekovni crkveni i pravni kontinuitet i subjektivitet“ te da „ne postoji pravni osnov za novim evidentiranjima u Ministarstvu unutrašnjih poslova, posebno na osnovu Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine“.

Oni apeluju na državne organe, a prije svih MUP Crne Gore, da „prekinu nezakonitu praksu sa odbijanjem zahtjeva za odobrenje privremenog boravka“ za nekoliko desetina sveštenika i monaha bez crnogorskog državljanstva.

- Pozivanje MUP-a na odredbe Zakona o strancima nije utemeljeno s obzirom da odredba iz člana 4. važećeg Zakona o radu i zapošljavanju stranaca oslobađa sveštenike i vjerske službenike obaveze prethodnog pribavljanja radne dozvole za obavljanje vjerske službe u Crnoj Gori – navodi se u saopštenju.

J.Đukanović

Broj komentara: 7
Vaši komentari:
 1. Djoko Vuckovic kaže:

  Ako postoji zakon da se svaka osoba koja dodje sluzbeno iz inostranstva da radi u Crnoj Gori mora prvo registrovati sa vladom, onda i monasi bilo koje religije isto tako moraju registrirati jer inace ta religija ili ta osoba dobiva specijalnu privilegiju koja je protiv zakona. Ovo sluzi i za Srpske monahe kao i za svakoga drugog koji zeli da radi u Crnu Goru.

  • Bojan Miljevic kaže:

   Pa upravo zakon oslobadja svestenike i vjerske sluzbenike da moraju da imaju radne dozvole. Znaci monasi postuju zakon Crne Gore podnosenjem zahtjeva za boravak, a vlada, tj. MUP krsi taj zakon.

   • Boban kaže:

    Je li, a koji to zakon oslobađa sveštenike bilo čega u odnosu na druge građane da ga odmah oborimo pred Ustavnim sudom? Za Crkvu su kobajagi svi isti pred Bogom pa bi htjeli da svi budu kobajagi isti pred zakonom. Ako je to tačno da su sveštena lica i vjerski službenici privilegovani, što ste napisali, onda je CG diskriminatorska država, ali ne prema njima.

 2. Boban kaže:

  Iako se Crkvom ne bavim kao vjernik, nužno je naglasiti da sva akta zaključena sa ranijim državnim zajednicama obavezuju samo Srbiju kao pravnu nasljednicu ranije države (SRJ). Kako je Amfilohije Radović u intervjuu TV IN apostrofirao kako u Srbiji nijesu imali potrebe da se registruju već su bili registrovani po automatizmu, to je važno naglasiti da je to u suglasju sa gore navedenim. CG je u pravnom diskontuitetu sa bivšom državom te ako već ne koristi prava onda ne može snositi obaveze koje je zaključila ta država. Uprošćeno, nova država, novi zakoni, nove obaveze. Dobro je što je g. Amfilohije manje isključiv i ostrašćen, tim prije bi bilo dobro da shvati da značaj koji pridaje sebi i Crkvi ne obavezuje nikog. U pristojnom društvu zakon važi za sve. A o nasljednicima Petra I i ko je stvarao državu CG će suditi neko drugi, jer kod mene takve izjave izazivaju “duševnu bol”.

 3. car kaže:

  Ako nekoima pravo kao vjernik katolicke islamske jevrejske vjere to isto pravo bi trebalo da imaju i gradjani vjernici srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori* Valjda smo gradjanska drzava gdje su svi imaju ista prava*

 4. Janko Vujović kaže:

  Jedini akt koji treba da donese država Crna Gora u vezi sa okupatorskom srpskom crkvom u Crnoj Gori jeste upravo taj da je definiše kao okupatora, uljeza, nezvanog gosta ili sve to zajedno. Bila je okupatorska u vrijeme nihovog Save i inih Neimanjića a postala je ponovo to nakon druge okupacije Crne Gore 1918. godine od strane Srbije ovoga puta Kara-Crno-Đorđevića. Pošto je Crna Gora ponovo povratila nezavisnost to upravo po kanonu ili krmčiji “svetoga Save” (bože me oprosti grešnoga što prljam usta njie) mora imati i svoju samostalnu (autokefalnu crkvu). Tako je to u svom pravoslavlju. Nađite bar jednu državu na svijetu sa većinskim pravoslavnim življem a da nema svoju crkvu. To je pravilo čak i kad se radi o potpuno istom narodu kao što su to Grčka i Kipar. Istovjetni Grci i u Grčkoj i na Kipru, ali pošto je riječ o dvjema samostalnim državamo to imaju svaka svoju samostalnu Crkvu; Grčku i Kiparsku. Tako, i kad bi bile tačne njihove laži kako su Srbi i Crnogorci isti narod (u kam udarilo) opet bi morali imati dvije samostalne crkve.

  Iz ovih a i iz bezbroj drugih razloga Crna Gora je obavezna pred Bogom i pred Crnogorcima da donese akt kojim se naređuje srpskoj crkvi u Crnoj Gori da Crnogorcima vrati sve crkve, manastire i ostalu imovinu, materijalnu i duhovnu i da napuste Crnu Goru isto onako kako su je okupacijom zaposjeli poslije 1918. godne.

  Najlakši nači da se ovo uradi je da crnogorska Skupština donese odluku o proglašavanju takozvane “podgoričke skupštine” aktom okupacije Crne Gore od strane Srbije. Posledice te okupacije su dijelom ukinute padom Kraljevine Jugoslavije i stvaranjem Federativne Jugoslavije, dijelom referendumom 21.05.2006. a treća i najopasnija poluga te okupacije djeluje i danas u Samostalnoj Crnoj Gori a to je SPC .

  Crna Gora može sa SPC potpisati samo sporazum kojim će ova okupatorska crkva konačno napustiti Crnu Goru i djelovati samo u okvirima tamo njihove države. Tek tada Država Crna Gora sa Srbijom i njenom crkvom može potpisivati sporazume i međudržavne ugovore o eventualnom djelovanju SPC na teritoriji Države Crne Gore u kojem obimu i pod kojim uslovima očigledno u dogovoru sa Crnogorskom Pravoslavnom Crkvom uz njenu saglasnost i dopuštenje.

 5. Dijana kaže:

  Ovakvim osobama, kao što je dotični Janko, čiji komentari su prepuni mržnje,bez ikakve realne i stvarne slike o duhovnosti,bez znanja, trebalo bi onemogućiti komentarisanje,jer su svi takvi komentari politizovani, a ljudi takvog mentalnog sklopa-iskorišćeni, površni i bez svog stava! Ne nadam se da će ovaj komentar biti objavljen,jer očigledno vam odgovaraju samo ovi prethodni!

Najnovije u rubrici