Objavljeno: uto, 03. apr, 2012.

„Monteorganika” dobila sertifikat o akreditaciji

PODGORICA – „Monteorganici” tijelu koje od 2007. godine kontroliše i sertifikuje organsku proizvodnju u Crnoj Gori, u utorak svečano je uručen sertifikat o akreditaciji, čime se i formalno potvrđuje kompetentnost za obavljanje tih poslova.

monteorganika sertifikat 300x167 „Monteorganika” dobila sertifikat o akreditacijiAkreditacija bi trebalo da doprinese povjerenju farmera u kvalitet usluga, ali i potrošača u crnogorske organske proizvode – ocijenili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Akreditacionog tijala Crne Gore, koje je i izdalo ovaj sertifikat.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević dodao je da je to priznanje, ali i obaveza za Monteorganiku da dalje unapređuje uspostavljeni sistem.

-Obezbjeđenje kvaliteta u organskoj proizvodnji podrazumijeva usaglašenost sa proizvodnim pravilima, kontrolu cijelog proizvodnog ciklusa, koja treba da obezbijedi objektivnost, nepristrasnost, efikasnost, doslednost i kvalitet – rekao je Milošević, dodajući da to daje potrošaču garanciju da je proizvod dobijen prema zakonskim zahtjevima organske proizvodnje.

Ističući da je organska proizvodnja velika šansa crnogorske poljoprivrede, ministar je kazao da ona može značajno doprinijeti jačanju konkurentnosti domaćih proizvođača hrane, ali i ruralnom razvoju kao mjera za održivo korišćenje prirodnih resursa.

On je dodao da se ,,priznanje,, Monteorganici  može posmatrati i kao potvrda uspješnosti podrške ministarstva organskoj proizvodnji, ali i projekta koje u ovoj oblasti realizuju uz podršku Vlade Danske.

Direktor Monteorganike Jovan Nikolić kazao je da taj sertifikat predstavlja profesionalnu satisfakciju.

-Sada kada posjedujemo sertifikat obavezni smo da unaprijedimo postojeće stanje i održimo kvalitet posla – rekao je Nikolić.

On je kazao da se značajni rezultati mogu postići uz podršku razvojnih institucija, jačanjem kadrovskog potencijala i podizanjem nivoa svijesti crnogorskih farmera i njihove tehničko tehnološke opremljenosti.

Direktor Akreditacionog tijela Ranko Nikolić kazao je da je u njihovom registru od 19 tijela, Monteorganika upisana kao prvo sertifikaciono tijelo u organskoj proizvodnji, te da je sve to dokaz koliko se postiglo u oblasti akreditacije u Crnoj Gori.

On je rekao da je akreditacija važan element infrastrukture kvaliteta u zemlji i mjera za uspostvaljanje povjerenja na tržištu, a da je ova u oblasti organske proizvodnje značajna i sa aspekata zaštite, životne sredine, bezbjednosti i kvaliteta hrane…

Danci najavlju nastavak podrške

Viši savjetnik na projektu Program razvoja organske poljoprivrede u Crnoj Gori, koji realizuje danska Vlada, Ole Henriksen ocijenio je da je sertifikat koji je dobila Monteorganika veliki korak u razvoju crnogorske poljoprivrede u predpristupnom periodu u Evropsku uniju.

-Akreditacija je put ka stvaranju tržišta organskih proizvoda – kazao je Henriksen, podsjećajući da Crna Gora trenutno ima samo deset proizvođača koji imaju sertifikate.

-To je ograničen broj koji bi mogao da snabdijeva tržište, zato na početku ove sezone treba da svi zajedno nađemo način kako bi omogućili više organskih proizvoda sa sertifikatom – kazao je Henriksen.

On je najavio pomoć Nacionalnom udruženju organskih proizvođača, a jedna od konkretnih aktivnosti, kako je naveo, biće otvaranje štanda na Zelenoj pijaci u Podgorici.

I.Kv.

Najnovije u rubrici