Objavljeno: pon, 23. apr, 2012.

Podgorica, Cetinje i Bar u znaku Svjetskog dana knjiga i autorskih prava

Okrugli sto u Podgorici, centralna proslava na cetinjskom Dvorskom trgu, čitalački maraton u Baru. Dan otvorenih biblioteka u cijeloj Crnoj Gori 

dan knjige 300x178 Podgorica, Cetinje i Bar u znaku Svjetskog dana knjiga i autorskih pravaPODGORICA – Svjetski dan knjiga i autorskih prava biće danas obilježen nizom manifestacija na Cetinju, u Baru i Podgorici. Taj za svijet knjiga u svijetu važan datum, u Crnoj Gori se ove godine (konačno) obilježava na primjeren način.

Okrugli sto na temu „Važnost i značenje knjige u društvu: nekad i sad“ biće održan u podgoričkoj Gradskoj knjižari na Trgu republike, večeras u 20.30 sati. Govoriće niz uglednih ličnosti iz oblasti književnosti, umjetnosti i kulture. Uvodničar će biti teoretičarka moderne i savremene umjetnosti Milena Pejović.

Poziv na humanost

Okrugli sto u Gradskoj knjižari uvodni je događaj za veliku akciju prikupljanja knjiga za opremanje biblioteke Doma za nezbrinutu djecu u Bijeloj. Od 23. do 28. aprila 10 posto prihoda prodaje u Gradskoj knjižari biće donirano Domu.

Izdavačka kuća „Nova knjiga“ štićenicima doma pokloniće paket knjiga. Izdavači, knjižari i svi građani mogu da se priključe akciji. U prostorijama Gradske knjižare na Trgu republike mogu donirati knjige za koje smatraju da bi bile korisne štićenicima Doma (uzrast do 18 godina).

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ obilježiće Svjetski dan knjige i autorskih prava kampanjom čiji je slogan  „Otvori knjigu – otvori um“. Program „Pokloni knjigu, kupi knjigu, razmijeni knjigu“ održaće se na Dvorskom trgu na Cetinju, sa početkom u 12 časova. U slučaju vremenskih nepogoda, umjesto na Dvorskom trgu program će se održati u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore  „Đurđe Crnojević“. Tom prilikom će biti postavljeni štandovi na kojima će izlagači poklanjati knjige posjetiocima i prodavati ih po sniženim cijenama. Svi zainteresovani moći će da razmjenjuju svoje knjige. Poziv da se priključe akciji upućen je svim udruženjima izdavača u Crnoj Gori. Istovremeno, studenti Muzičke akademije će svirati u orkestru, a studenti Fakulteta dramskih umjetnosti govoriti stihove i odlomke iz djela svjetske i domaće književnosti. Studenti Fakulteta likovne umjetnosti i učenici Srednje likovne škole „Petar Lubarda“ će slikati/crtati na temu koja je sadržana u sloganu manifestacije „Otvori knjigu – otvori um“. Izložba njihovih radova biće otvorena u 18 sati, u svečanoj sali Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ .

Biblioteka poklanja

Kulturni centar Bar i Narodna biblioteka i čitaonica „Ivo Vučković“ danas u prostorijama Biblioteke organizuju program „Dan u slavu knjige“. Biblioteka će svim zainteresovanim građanima omogućiti besplatnu ovogodišnju članarinu. Planirana je i akcija pod nazivom „Poznati Barani kao bibliotekari“ koja predviđa gostovanje uglednih ličnosti Bara, različitog angažmana i vokacije, na pozajmnim odjeljenjima Biblioteke i njihovo druženje sa čitaocima. U vremenu od 11 do 13 sati, oni će, uz koordinaciju profesionalnih bibliotekara, usluživati korisnike i upisivati nove članove Biblioteke, davati im prijedloge za čitanje i razgovarati sa njima o omiljenim knjigama. Čitalački maraton na kojem će učestvovati zavičajni pisci i učenici barskih osnovnih i srednjih škola počeće u 13 sati. Uz prigodno osvježenje, trajaće sve dok ima zainteresovanih čitača.

Svjetski dan knjiga obilježava se od 1995. godine, kada je na Generalnoj konferenciji UNESCO, održanoj u Parizu, donijeta odluka da se 23. april, kao simboličan datum u svjetskoj književnosti, proglasi za Svjetski dan knjige i autorskih prava. Tradicija obilježavanja tog datuma ustanovljena u Španiji daleke 1923. godine kao sjećanje na dan kada je preminuo Miguel de Servantes, autor „Don Kihota“, prvog modernog romana evropske kulture.

Pobjeda daruje 200 knjiga

Dnevni list Pobjeda sprema niz iznenađenja za ljubitelje knjige koji će danas posjetiti Dvorski trg na Cetinju. Rukovoditeljka izdavačke djelatnosti Pobjede Marina Raičević pokloniće mladim ljudima 200 naslova iz bogate izdavačke djelatnosti naše kuće, uključujući i knjige iz ekskluzivnih edicija „Velike civilizacije“ i „Velike ličnosti za djecu“.  Povodom Svjetskog dana knjige Pobjeda je pripremila i popust od 50 odsto na sva svoja izdanja.

V. S.

Najnovije u rubrici