Objavljeno: pet, 04. maj, 2012.

Osnovni sud u Herceg Novom presudio u korist manjinskih akcionara PKB-a

HN PANTO market u 219x300 Osnovni sud u Herceg Novom presudio u korist manjinskih akcionara PKB aHERCEG NOVI – Osnovni sud u Herceg Novom juče je odlučio da „Pantomarket“, firma koja je kupila PKB, mora manjinskim akcionarima bez ikakvog uslovljavanja da isplati dividendu za 2008. godinu u punom iznosu, shodno odluci Skupštine akcionara od 24. juna 2009. Riječ je o iznosu od 240.000 eura na koji ima pravo 506 akcionara.

Prema riječima predsjednika Udruženja manjinskih akcionara PKB-a Mirka Bulajića, iz ,,Pantomarketa“ su ih početkom godine obavijestili da je počela isplata dividende. Njihovo udruženje je upozorilo manjinske akcionare da ne podižu novac, jer će biti zakinuti za 10 odsto i za trogodišnju kamatu koja nije obračunata. Osim toga, iz menadžmenta ,,Pantomarketa“ traženo je od akcionara da povuku tužbu.

- Ispostavilo se da smo bili u pravu, jer je Osnovni sud donio rješenje po kome se dividenda mora isplatiti u punom iznosu – kazao je Bulajić. Novo sudsko rješenje o isplati kamata za period 2008 – 2011. očekuje se za mjesec.

Manjinski akcionari su protiv „Pantomarketa“ podnijeli još dvije tužbe. Prva se odnosi na, po njima nezakonitu, odluku Skupštine akcionara da ,,Pantomarket“ nadoknadi dug od 2,7 miliona eura PKB-u tako što će ova firma postati suvlasnik osnivačkog kapitala „Pantomarketa“, odnosno zemljišta u Spužu i Plužinama. To, po Bulajiću, znači da PKB ne bi dobio ništa, jer je sva imovina ,,Pantomarketa“ opterećena hipotekama. Druga tužba se odnosi na poništenje odluke Skupštine akcionara kojom je usvojen memorandum o razumijevanju sa nepostojećom ,,Panto-grupom“.

D. I.

Najnovije u rubrici