Objavljeno: pet, 04. maj, 2012.

Treća runda pregovora o ustavnim promjenama: Ni korak bliže dogovoru

PODGORICA – Pregovori premijera Igora Lukšića i opozicionih lidera o ustavnim promjenama ni u četvrtak se nijesu pomjerili sa mrtve tačke. Nakon treće runde pregovora, kao i poslije prethodne dvije, iskazana je spremnost za nastavak dijaloga, a razgovor ocijenjen konstruktivnim.

Luksic opozicija ustavne promjene Dragan Mijatovic 300x199 Treća runda pregovora o ustavnim promjenama: Ni korak bliže dogovoru

Sa ranijeg sastanka o ustavnim promjenama

Predsjednik Vlade Lukšić i vicepremijer Duško Marković su, na odvojenim sastancima, razgovarali sa liderima Socijalističke narodne partije, Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene, Srđanom Milićem, Andrijom Mandićem i Nebojšom Medojevićem.

Čelebić: Konstruktivno

- Razgovori su protekli u konstruktivnoj atmosferi i svakako se može očekivati nastavak razgovora o ustavnim promjenama, koje su jedan od uslova za dalji evropski put Crne Gore – kazala je portparol Vlade Anđela Čelebić agenciji Mina.

Mandić: Bez pomaka

Za lidera Nove srpske demokratije Andriju Mandića nije bilo pomaka u odnosu na prethodne dvije runde razgovora. Mandić je novinarima kazao da „nije napravljen gotovo nikakav pomak u odnosu na prošli put“, kao i da će „nastavak pregovora zavisiti od stava koji će zauzeti DPS“.

- Ostajemo otvoreni za dalje razgovore. Poznati su naši uslovi i razlozi da vodimo tako čvrstu politiku u borbi protiv diskriminacije i borbi za ostvarenje osnovnih ljudskih prava u Crnoj Gori. Lukšić i Marković su ostali na nivou prošlih razgovora koje smo imali, tako da nijesam uspio da registrujem pomak. Vjerovao sam nakon prošlih razgovora da ćemo napraviti veći iskorak, ali mnogo toga mi je bilo jasno kada se predsjednik DPS Milo Đukanović obratio javnosti sa isključivim stavom – kazao je Mandić.

Lider Nove kazao je da je kod premijera i njegovog zamjenika, „uočio više fleksibilnosti u odnosu na Đukanovića“, ali rekao je da shvata „njihova ograničenja uslovljena odlukama predsjedništva DPS-a“.

- Vjerujem da će narednih dana oni imati konsultacije unutar DPS-a i da ćemo brzo dobiti odgovor na naše zahtjeve koji bi trebao da bude konačan. Ako žele da prekinu razgovore to je najlakše zaključiti – rekao je Mandić, navodeći da je ponuda opozicije „i dalje na stolu“.

Prema njegovim riječima, političkim sporazumom je moguće riješiti pitanja pravosuđa i problemi koje opterećuju građane, a odnose se na pitanja jezičke većine u Crnoj Gori.

PzP: Neće naše predloge

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je da „postoje suštinske i formalne razlike između onoga što je predsjednik DPS-a saopštavao i onoga što smo danas čuli od premijera i ministra pravde“.

- Nijesam dobio argument od Vlade zbog čega je predlog PzP-a za reformom pravosuđa neprihvatljiv – rekao je Medojević, podsjećajući na prijedlog njegove partije da model pravosuđa mora biti takav da u Sudskom savjetu ne može biti političara, i da se nosioci pravosudnih funkcija moraju birati u parlamentu dvotrećinskom većinom.

Medojević je rekao da će se pregovori nastaviti, kao i da će se narednih dana napraviti platforma za razgovore.

- PzP će dostavljati prijedloge za pravosuđe, a kolege iz opozicije prijedloge vezane sa identitetska pitanja, a na kraju ćemo svi morati da vidimo šta je prihvatljivo za sve strane – rekao je Medojević.

Premijer Igor Lukšić prvi put je održao sastanke sa liderima opozicije o ustavnim promjenama 21. i 22. februara. Konsultacije su i tada završene bez konkretnih zaključaka, ali sa optimizmom učesnika da je moguće doći do kompromisa.

Medojević: Ne znamo šta je Milić pričao sa Vladom

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je da Vlada treba da pregovara istovremeno sa kompletnom opozicijom, a ne sa svakim liderom pojedinačno. Medojević smatra da “bilateralni susreti” ostavljaju mogućnost za “partijske trgovine”.

- Mi sada ne znamo šta je kolega Milić pregovarao sa Vladom. Možda malo više znamo šta će kolega Mandić razgovarati. To nije dobro, jer ostaje prostor za bilateralne dogovore i možda neke partijske trgovine – rekao je Medojević.

Novinari mogli samo do kapije

Kakav je položaj novinara u Crnoj Gori možda najbolje oslikava njihov jučerašnji tretman ispred Vile Gorica. Novinari su, da bi odradili svoj posao i informisali javnost o pregovorima o Ustavu, proveli više od pet sati na pločniku, iza zatvorene kapije Vile. Obezbjeđenje je uspješno „obezbjeđivalo” svako prikladno mjesto na koje se moglo sjesti, pa su “na sigurnom” bile i klupe unutar dvorišta.

Predstavnici i Vlade i opozicije trebalo bi da znaju da novinari nijesu juče bili ispred Vile Gorica iz hira, već što smatraju da javnost treba da bude informisana o trenutno najvažnijem političkom pitanju – izmjenama Ustava i pokušajima da se dođe do kompromisa. Nijesu očekivali da prisustvuju sastancima, pa čak ni da budu u zgradi Vile, ali jesu elementarno kulturan odnos institucija prema njima, makar na praznik – Dan slobode medija.

D. Ć. – I. K

Broj komentara: 5
Vaši komentari:
 1. Goran kaže:

  To je velika glupost da se gubi ovoliko vremena i energije. U cijelom razvijenom svijetu gdje postoji vise vecih jezicnih grupa koristi se vise jezika kao zluzbeni. Takodje nema razloga da se srpska zastava ne koristi kao narodna zakonsmom regulativom koja ni na koji nacin nebi ugrozavala drzavne simbole. A crkvi moze da bude onoliko koliko i vijernika ali potpuno neovisno od drzave.Crna Gora je multietnicka drzava koja ima perspektivu ali trenutno je koce neka elementarna pitanja cisto zbog necije tvrdoglavosti.

 2. Mrdarije kaže:

  Puče fudbal,rasturi se družina.Ne mogu se dva “zacementirana” stava i mišljenja nikada univelisati.U dubokim rovovima su se ušančili i Vlada i opozicija,tako da tu nema ni izgleda o usaglašavanju.Sujeta je loš drug.Ne predstavljate vi gospodo iz Vlade i vi iz opozicije svoje partije i nisu ovi dogovori vaša lična stvar,nego vi to radite u interesu naroda.Bolje je reći da vi to ne radite u interesu naroda,nego nekih vaših “projekcija” i “partijskih interesa.Gubite vrijeme,a ono je najbitnije u isounjavanju obaveza prema EU.A to će nas sve skupa puno koštati.U ovo vrijeme krize morate misliti na Crnu Goru,a ne na vas kao aktere.

 3. Sara kaže:

  Mi trebamo dobrog ,mudrog i energicnog politicara.
  Taj budici politicar ne bi smijo gubiti vrijeme na nesto sto nije ostvarljivo…
  Taj budici politicar treba da ima samo u glavi sto je dobro za drzavu CG,a sto je najglavnije, ne povrijediti temelje drzave CG.Svi koji pokusaju neko rusenje drzave CG,treba bez previse razgovora sankcionisati..Mi trebamo jakog politicara koji moze udarariti o stolu i reci “ovo je drzava CG koju ne smije niko taknuti a ne rusiti.Yes and can!!
  Nazalost,od Luksica i Markovica ne vidim dobru poziciju!!

 4. vlada kaže:

  Imas Saro Mila,ako on nije energican ko ce biti.Dje ti je Milo,ako nema njega treba vratiti knjaza Nikolu on je znao da udari i to dobro.Ima jedan problem knjaz je bio veliki Srbin a to nije dobro u ovom trenutku znaci knjaz otpada.Gospodar treba Crnoj Gori a ne ovi mlakonje to si u pravu.

Najnovije u rubrici