Objavljeno: pet, 04. maj, 2012.

Trideset dvije godine od smrti Josipa Broza: Tito rado viđen gost u Crnoj Gori

U toku svoje vladavine Josip Broz Tito je često posjećivao našu zemlju. Oduševljeni narod ga je dočekivao pjesmom i zakletvama. Tito je prvi put u Podgoricu stigao 5. avgusta 1940. kao inženjer Slavko Babić. O Titu je mnogo toga rečeno i napisano ali konačni sud daće istorija…

Pišu

Jovan Stamatović

Dragan Cvijović

Fotografije: Miodrag Ilić (Mijo Tuč)

Tito Dijete 300x232 Trideset dvije godine od smrti Josipa Broza: Tito rado viđen gost u Crnoj GoriDanas se navršava trideset dvije godine od smrti Josipa Broza Tita, velikana revolucije, legendarnog vojskovođe, gorostasa borbe za pravičniji svijet i ličnosti koja je obilježila epohu, kako su se naše kolege godinama utrkivale da ga časte što ljepšim epitetima. Zato je o najvećem sinu svih naših naroda i narodnosti teško napisati nešto što već nije napisano.

Vizionar

Jer, dok jedni kažu da je Tito bio čovjek vizije i da je njegov pogled sezao u budućnost, drugi tvrde da je riječ o radničkom ocu i narodnom čovjeku u čijem srcu je bilo mjesta za sve ljudske patnje i nadanja. Naravno, nije malo ni onih koji će vam reći da je Tito utemeljivač višenacionalne Jugoslavije, bratstva i jedinstva njenih naroda i narodnosti i najveći graditelj socijalističkih samoupravnih odnosa u našem društvu. Ima, naravno, i onih koji neće zaboraviti da podsjete da mit o Josipu Brozu Titu polako prolazi jer su vođe i mitovi obično pratioci sumornih vremena. Istorija će, sigurni smo, pomiriti sva ta vremena i kao mnogo puta do sada biti najbolji sudija o čovjeku kojega su zvali građaninom svijeta, tvorcem nesvrstanosti i granitom istorije. Zato nije ni čudo što smo mu se godinama kleli da nećemo skretati sa njegovog puta.

I u još nečemu se svi slažu. Njegova sahrana je bila dostojanstven oproštaj od voljenog predsjednika. Tumorno majsko jutro 1980. smjenjivala je noć, stajalo se u dvije kolone od kojih se jedna formirala na Bulevaru revolucije, a druga na Trgu republike, da bi se pred Skupštinom SFRJ slile u jednu i tiho i dostojanstveno prolazile kraj odra predsjednika Tita. Niko tada nije msilio na vrijeme i čekanje. Ni majke sa djecom u naručju ni starice sa štapom. U tišini su se smjenjivale počasne straže…

Tito Pogreb Trideset dvije godine od smrti Josipa Broza: Tito rado viđen gost u Crnoj GoriI prolaze 32 godine. Nema više minuta ćutanja. Četvrtog maja u tri sata i pet minuta na dan njegove smrti, nema više Kozaračkog kola i pjesama o „ljubičici plavoj“. Tu i tamo oglase se borci i antifašisti sjećajući se vrhovnog komandanta. I danas će osvanuti buketi ruža na njegovom grobu u „Kući cvijeća“, jugonostalgičari će posjetiti Kumrovec i druga poprišta NOR-a i Revolucije, biće sjećanja na „Titov naprijed“, na njegova vremena…

„Crna Gora, Tito“

Listajući požutjele stranice Pobjede iz tog vremena nailazimo na brojne reportaže i fotografije posvećene Titovim čestim dolascima u Crnu Goru.

Tito Rols Rojs Trideset dvije godine od smrti Josipa Broza: Tito rado viđen gost u Crnoj GoriNaime, Tito je u Crnu Goru dolazio i svuda bio oduševljeno dočekivan. Sjetimo se samo kako je odmah nakon zemljotresa 15. aprila 1979. govorio da zajedno moramo izgraditi Crnogorsko primorje, kako smo ga sa zebnjom ispratili iz Igala za Klinički centar u Ljubljani, kako smo ga dočekivali pjesmom i zakletvom da nećemo nikad skrenuti sa njegovog puta… Inače, Tito je prvi put u Crnu Goru došao 5. avgusta 1940. godine kao inženjer Slavko Babić. O svemu tome opširno piše novinar, publicista i književnik Slobodan Vuković u knjizi „Crna Gora, Tito“ koju dr Vladislav Pavićević u recenziji naziva „svjedočanstvom istorijskih zbivanja u jednom teškom, nemirnom i sudbonosnom periodu crnogorske i jugoslovenske zbilje, u predrevolucionarnim i revolucionarnim okršajima u toku NOB-a, kao i rastu i sazrijevanju u socijalizmu pod vođstvom Josipa Broza Tita i KPJ “. Tito je drugi put u Crnu Goru došao 1942. godine. Bilo je to na Žabljaku. Sa njim je došao i Vrhovni štab. Treći Titov dolazak 1943. opet je vezan za Durmitor. Nakon Bitke na Neretvi Vrhovni štab se nalazi pored samog Crnog jezera. Prva Titova posjeta u slobodi odigrala se u ljeto 1946. odmah nakon njenog dolaska. Računa se da je Crna Gora bila prva jugoslovenska republika koju je zvanično posjetio Vrhovni komandant. Tom prilikom on je posjetio i Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Lijevu Rijeku, Podgoricu, Budvu, Miločer… Stariji čitaoci će se sigurno sjetiti da su tada pjevane pjesme „Narodna se pjesma ori došo Tito Crnoj Gori“ ili „Oj, lijepa Podgorice, za slobodu mučenice, omladina srcem, radom, stvoriće te Titogradom…“.

Šest dana

Pet godina kasnije Tito je sa Crnogorcima proslavio desetogodišnjicu Trinaestojulskog ustanka. Trinaestog jula 1951. Titograđani su ga dočekali pjesmom „Titograd se sad ponosi što Titove ime nosi“, a on je sa Trga Ivana Milutinovića poručio „Treba da radimo kao da će biti stotinu godina mir, a da se pripremamo kao da će sjutra netko da napadne našu zemlju“.

Tito Pobjeda Trideset dvije godine od smrti Josipa Broza: Tito rado viđen gost u Crnoj GoriTito je bio naš gost i u septembru 1959. kada je sa jahtom „Jadranka“ uplovio u Luku Kotor. Tada je posjetio Ulcinj i Bar. Te godine Predsjednik je obišao i hale cetinjskog Oboda, Rijeku Crnojevića, Titograd, Danilovgrad, Nikšić, Hidroelektranu Perućica, Verušu, Mateševo, Andrijevicu, Berane, Pljevlja… Te 1959. Tito je u Crnoj Gori boravio šest dana. Tito je prilikom tih posjeta upućivao i pohvale i kritike. U sjećanju su ostale i njegove posjete Crnoj Gori u avgustu 1963. kada je sa predsjednikom sovjetske vlade Nikitom Hruščovom posjetio Cetinje i sa kotorskih strana se divio „nevjesti Jadrana“. Šest godina kasnije u maju 1969. stigao je ponovo i govorio na Trgu Ivana Milutinovića u Titogradu, posjetio pogone „Radoje Dakića“, Nikšićku Željezaru, Bar… Tada je i obećao da će u Crnu Gori doći „plavim vozom“. Toga maja Tito je posjetio i Danilovgrad.

Miločer i Igalo

Tito Pobjeda naslovna Trideset dvije godine od smrti Josipa Broza: Tito rado viđen gost u Crnoj GoriRiječju, gotovo da nije bilo kraja u Crnoj Gori u koji nije dolazio. Titograd je posjetio 10 puta, a Nikšić i Cetinje po tri, piše Vuković. Došao je i sljedeće 1970. godine. Iz Titograda je nastavio za Žabljak. Na Mostu kod Đurđevića Tare izlazio je iz automobila sjećajući se detalja iz ratnih durmitorskih dana. Slijede posjete durmitorskom kraju, Barama Žugića, susret sa Lalićem… Dvije godine kasnije u decembru 1971. posjetio je Kombinat aluminijuma, zatim Miločer gdje je dočekao Novu 1972. u „Maestralu“. U januaru 1975. Tito je prvi put stigao u Igalo, a krajem maja 1976. „plavi voz“ sa njim dočekalo je blizu 40.000 ljudi u Bijelom Polju. Tada je imao 84 godine.

Tito ponovo dolazi u Crnu Goru u januaru 1977. i to iz Dubrovnika. Ovoga puta se smjestio u tek završenoj rezidenciji „Galeb“ u Igalu. Osamnaestog marta 1979. opet dolazi u Igalo. Već 22. marta održava se zajednička sjednica Predsjedništva SFRJ i Predsjedništva  CK SKJ. Tito se liječi u Institutu „Dr Simo Milošević“, a 14. aprila prima najviše rukovodstvo Crne Gore. Međutim, zemlja je zadrhtala. Dogodio se zemljotres. Tito je istoga dana posjetio postradalo područje. Prenoćio je pod šatorom u Igalu i sjutradan 16. aprila specijalnim avionom odletio za Beograd.

Bio je to njegov posljednji boravak u Crnoj Gori…

Doći će drug „odozgo“

Na podgoričkom aerodromu 5. avgusta 1940. godine izašao je sa ostalim putnicima otmjen čovjek držeći u ruci mali kofer. Držanje tog putnika nije izazvalo sumnju policije koja je u gradu na Ribnici i Morači bila vazda na oprezu…

Nekoliko dana ranije Blažo Jovanović je Periši Vujoševiću kratko saopštio „doći će jedan drug ‚odozgo‘ koji ne smije da padne u ruke policije“. Kad je drug „odozgo“ stigao javio se u Trgovinsku radnju Sergija Stanića, starog oprobanog komuniste, koji ga je povezao sa Blažom Jovanovićem. Zatim su ušli u stan Nikole Đakonovića u Vučedolskoj ulici na sastanak. Bio je to Tito, pod konspirativnim imenom inženjer Slavko Babić, koji je zajedno sa Lidijom Jovanović nastavio ka Žabljaku, piše Slobodan Vuković, o prvoj posjeti Josipa Broza Tita Crnoj Gori.

 

 

Broj komentara: 10
Vaši komentari:
 1. Mrdarije kaže:

  Bio jednom,a daj Bože da je ostao za uvijek.Živilo se ljudski i dostojanstveno.Bili smo skromniji,ali smo svi imali.Imali smo posao,obezbedjenu zdrastvenu zaštitu,penzijsko osiguranje,redovno i besplatno školovanje,slobodu govora i kretanja,ličnu slobodu.Učinio je za Crnu Goru mnogo.Da nije ništa,a da obnovi nam Crnu goru posle zemljotresa i to mu je nezaborav za sve vijeke vijekova.Posle njega ovi loši njegovi učenici rasturaju i dan danas što je napravljeno u njegovo vrijeme.Uništiše ovi novi “kapitalisti” ,tajkuni,sve ono što je radilo i proizvodilo,pretvoriše radnike u sirotinju,uvedoše šverc kao osnovnu ljudsku djelatnost,umjesto rada i ode sve do djavola.Izgubi se lična i porodična sigurnost.Uvedoše drogu,uništiše školstvo,uništiše sve ljudske vrline,uvedoše kriminal na velika vrata.Zar nam nije na sramotu i jad da nas juče,a kakava simbolika proglase za kriminalnu državu svijeta i da nas svrstaju medju nekoliko zemalja,koje se “ponose “tom titulom.Eto šta ostade od Titovog truda da Crna Gora bude jedna mala mirna i lijepa državica.

  • Sara kaže:

   Titovi komunisti su vec davno na onaj svijet.Neki jos zive..
   Citala sam ,a i po prici moje familije da su svi imali radna mjesta i stan.Luksuz je bila strana rijec.
   Drugo,niko se nije smio ziv cuti,niti imati svoje misljenje..
   Neki su bili zbog toga na “golom otoku”
   Titov komunizam ne bi mogao opstati u danasnji digitalni svijet.
   Gospodin Vojo Djukanovic (nekadasnji Direktor zeljezare)se izjasnio da su gotovo sve fabrike 1988g.bankrotirale i propale..kasnije je dosao emargo i sa embargom Droga i Kriminalitet.Zato nijesam saglasna sto Mrdarija pise “uvedose drogu-uvedose kriminal.Danas toga ima svuda .CG,su kriminalno proglasili oni ljudi koji svakodnevno pisu lazi i oni kao Medojevic-Mans.Poznato je od svih u CG da idu svuda po EU i do Amerike da bi dokazali kako je drzava CG kriminalna.Oni to rade da bi se capili vlasti i stim usli u “velikosrpski projekat”

 2. Radmila Vešović kaže:

  Svaki novi komentar bio bi suvišan u odnosu na komentar pod rednim brojem jedan.
  Nažalost sve je to istina.

 3. Radmila Vešović kaže:

  Nažalost sve je to istina, dato u komentaru broj 1.

 4. Jole Drinjak,penzioner Prčanj kaže:

  Vječna slava i hvala VELIKANU 20.vijeka T I T U !!

  E da mu se dići pa da vidi što od njegovog djela Jugoslavije učinješe potomci čobana od kojih je T I T O preko noći pravio loše činovnike koji su sa svojim potomcima posramili narode i narodnosti SFRJ-te istu pretvorili u krv i pepeo!!!

 5. cane kaže:

  Uvedite Komentar Br.1 u svakoj Novini koja izadje sjutra na ovoj jadnoj Zemlji………….Ustaj Tito iz Groba da vidis sta napravise od ove Drzave!!!

 6. strale.. kaže:

  Svaka čast na komentar Mrdarije još da dodam u današnjoj Beogradskoj Politici dali su čitulju Josipu Brozu Titu udruženje Pavle Korčagin.Ja sam 1976 godine bio vojnik u Kasarni Morača u Titogradu kada je on 25 Maja bio prvi putnik na otvaranju pruge Beograd-Bar mi smo vojnici bili na dočeku na železničkoj stanici to vreme nikad neću zaboraviti jer sam bio ponosan kakvu smo zemlju imali, to su bila srećna vremena

 7. VLADIMIR-VLADO CRVENKO kaže:

  ZASTO NE POTPIŠETE AUTORA,FOTOGRAFIJA,JOSIPA BROZA U LISTU “POBJEDA”. KOJE STE OBJAVILI. AKO NA ZNATE ILI SE NE SJEĆATE JA ZNAM.TO JE POZNATI VEĆ POKOJNI FOTO-REPORTER MIODRAG ILIĆ. MIJO TUČ.NADIMAK TUČ MU JE DAO UPRAVO JOSP BROZ TITO. IMAO JE EXSKLUZIVNO PRAVO DA FOTOGRAFIŠE TOKOM BORAVKA U TADASŠNJOJ SOCIJALISTIČKOJ RJEPUBLICI “CRNOJ GORI”FOTO REPORTERI MNOGIH ŠTAMPANIH MEDIJA KAKO NA PROSTORIMA EX SFRJ. TAKO I STRANIH MEDIJA POKLANJALI SU MU FOTO APARASTE KAKO BI OD NJEGA DOBILI PO JEDNU EXSKLUZIVNU FOTOGRAFIJU ZA SVOJU MATIČNU NOVINU.TO SU ČINILI JER ZBOG JAKOG OBJEZBEDJENA NIJESU IMALI PRISTUP BROZU.BROZ BI CESTO ZBIJAO POŠALICE NA RAČUN MIJA TIČA,ŠTO JE OBILJEŽILA I TADA TV- TITOGAD O DOKUMENTARNOM FILMU O OVOM POZNATOM CRNOGORSKOM FOTO REPORTERU”POBJEDE”MIJODRAGU ILIĆU-TUČU.KOJI JE NAPRAVIO ČUVENU FOTOGRAFIJU JOSIPA BROZA TITA,KAKO DRŽI I ČITA NOVINU”POBJEDA”.”TUĆ,TUĆ” CESTO JE IZGOVARANA RIJEČ KOJA SE ONOSILA NA SADA VEĆ POKOJNOG MIJA KOJI JE BIO MILJENIK JOSIPA BROZA TITA
  OVO BI UJEDNO BILO SJECANJE NA CUVENOG “POBJEDINOG” CRNOGORSKOG FOTO REPORTERAFOTO REPORTERA.OVO JE OPŠTE POZNATO. SJEĆAM SE TOGA VLADIMIR VLADO CRVENKO TAKODJE NEKADA”POBJEDIN” FOTO-REPORTER.

 8. strale kaže:

  Zahvaljujem listu Pobjeda na objavljenom i odličnom pisanju Jovana Stamatovića i Dragana Cvijovića o Jospu Brozu Titu za razliku od Beogradskih listova gde nije bilo takvog izveštaja o takvoj ličnosti kakav je bio TITO

 9. car kaže:

  Zivio je a i mi smo zivjeli u njegovo doba *Podignute su fabrike dobijali se stanovi besplatno skolovanje besplatno lijecenje radne akcije i mnogo toga*Njegovi pioniri unistise sto se moglo unistiti i strpase u svoje djepove i svojih prijatelja Mnogi lossi studenti postadose doktori malih znanja dodjose do visokih znanja i polozaja*ONAKU DRZAVU RASCERECISE I PRETVORISE U SVOJE FEUDE Srednji sloj nesta i posta sirotinja*Pohlepa i nezajazljivost caruju pa se ne biraju sredstva da se dodje do kapitala*

Najnovije u rubrici