Objavljeno: sub, 12. maj, 2012.

Katnić: Kritično je važno da održimo stabilnost

PODGORICA – Prvi zadatak Vlade u ovoj godini je da očuvamo stabilnost. To je izuzetno važno za našu malu i otvorenu ekonomiju koja je podložna ekonomskim šokovima u uslovima kada mnoge bogate države ekonomski se urušavaju – saopštio je ministar finansija Milorad Katnić na poslovnim ručku u Američkoj privrednoj komori u Podgorici.

Milorad Katnic americka komora Katnić: Kritično je važno da održimo stabilnost
Ministar Katnić na ručku u Američkoj privrednoj komori

- Kritično važno u ovom trenutku je da imamo fiskalnu stabilnost koja je sa finansijskom stabilnošću preduslov za ekonomski oporavak i rast – kazao je ministar i podsjetio da smo kao i mnoge druge države suočeni sa veoma nepredvidivim i teškim ambijentom za poslovanje i veoma neizvjesnim za život i posao.

Odlučnost

- Zato je jako važno da donosioci odluka budu jako odlučni i konzistentni.Da pojačaju sigurnost i stabilnost. Zato je to prvi zadatak Ministarstva finansija da smanjuje rashode, naročito one za koje ne možemo naći opravdanje da ih finansiramo sa zaduženjima, posebno onima na koja plaćamo visoke kamate. Zato je rebalans usmjeren na smanjenje neproduktivnih rashoda – kazao je Katnić podsjetivši da je ključni cilj ispunjavanje Mastrihtskih kriterijuma. Katnić je priznao da u predvidivoj budućnosti nećemo više biti u prilici da imimo visoke prilive kapitala koji će ići u potrošnju.

- Sada moramo stvoriti uslove da sav kapital koji dolazi u Crnu Goru ide u produktivne investicije i na taj način stvaramo dinamičniju ekonomiju – kazao je Katnić.

On je podsjetio da već osjećamo pad direktnih stranih investicija i manju kreditnu aktivnost koja dolazi iz država eurozone i Evrope. To negativno utiče na sve, a posebno male otvorene ekonomije kakva je Crna Gora.

Brzina

- Zato smo reagovali brzo i prilagodili naše projekcije koje će nas držati na sigurnim osnovama i strani. Predložili smo rebalans budžeta koji će biti baziran na nižim stopama rasta kako nas budućnost ne bi negat i vno ne go s amo pozitivno iznenadila. Zato smo predložili smanjenje državne potrošnje, obuzdavanje deficita i rasta javnog duga – kazao je ministar.

On podsjeća da izlazak iz krize i ojačavanje ekonomije ne može biti bez suštinskih reformi.

- Ne smijemo odlagati reforme zbog političkog ciklusa jer sa nastavkom reformi pokazujemo ozbiljnost i odgovornost. Moramo da ohrabrimo nezaposlene da se bore za posao. To jedino možemo novim investicijama, ali sa izmjenom regulative – smatra Katnić.

Znam, kaže on, da postoji određena zabrinutost da će fiskalna konsolidacija, manji javni sektor i fleksibilnije tržište rada narušiti kratkoročnu potražnju i da može negativno da utiče na ekonomiju.

- Ali, moramo misliti na dugoročni rast i dugoročne ciljeve. Fiskalna reforma je u funkciji jačanja ekonomije dugoročno – kazao je ministar koji je, kako kaže, siguran da Crna Gora sa sistemom koji gradi jeste perspektivna za biznis.

Mr.M.

Najnovije u rubrici