Objavljeno: ned, 13. maj, 2012.

Kina, Južna Koreja i Japan dogovorili smirivanje tenzija i jačanje ekonomske saradnje

11831420 japan china and south korea representatives 300x154 Kina, Južna Koreja i Japan dogovorili smirivanje tenzija i jačanje ekonomske saradnjePEKING –  Lideri Kine, Južne Koreje i Japana izjavili su u nedjelju da će raditi zajedno u pokušaju da smire tenzije na Korejskom poluostrvu i da su preduzeli korake u pravcu produbljivanja međusobnih ekonomskih odnosa, uz polaganje temelja za regionalnu zonu slobodne trgovine.

Predsjednik Južne Koreje, Li Mjung Bak, rekao je poslije razgovora sa premijerima Kine I Japana, Ven Điabaom I Jošihiko Nodom, da su se sve tri zemlje složile da su bilo kakve buduće provokacije Sjeverne Koreje neprihvatljive, prenijela je agencija AP.

Kina, Japan i Južna Koreja su postigle i dogovor da pokrenu pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi mogao da pomogne da se izbjegne globalna  ekonomska kriza, mada se očekuje da će razgovori biti dugi i teški zbog decenijskog  rivalstva, ocjenjuje Reuters.

Britanska agencija podsjeća da su tri zemlje glavni svjetski trgovci i da zajedno imaju učešće od 19,6 odsto u globalnom bruto proizvodu i drže 18,5 odsto ukupnog svjetskog izvoza u 2010. godini.

(Agencije)

Najnovije u rubrici