Objavljeno: uto, 15. maj, 2012.

Goran Bregović: Zbog muzike sam postao otac na službenom putu

Album „Šampanjac za cigane” nosi poruku da su cigani talenat ovoga vijeka, ali istovremeno ako ta ploča nije dobra, poruka neće vrijedjeti ništa, kaže naš sagovornik

Razgovarala: Bojana Vučinić
Foto: Željko Šapurić

Bivši frontmen grupe Bijelo dugme, a sadašnji Orkestra za svadbe i sahrane Goran Bregović, nastupio je na nikšićkom trgu u nedjelju veče nakon 20. godina. Pet minuta do početka koncerta zatekli smo ga u jednom gradskom kafiću. Na molbu da napravimo razgovor, Bregović je smireno i bez dodatnih pitanja prihvatio. Prijatan, opušten, bez nadmenosti, pokazao je zašto nosi epitet svjetski poznate zvijezde.

Brega i Bojana Goran Bregović: Zbog muzike sam postao otac na službenom putuIz bogate Bregovićeve karijere nametnulo se mnogo tema ta razgovor. Sa samo petnaest godina otišao je od kuće, priključio se gimnazijskoj grupi Beštije, a na jednom nastupu primijetio ga je Željko Bebek. Tako je sve počelo, karijera je krenula uzlaznom putanjom, a danas ima svjetsku slavu. Trenutno, kako ističe, želi mir za stvaranje dobre muzike za sva vremena, a objasnio je i zašto za sebe kaže da je otac na službenom putu. Prisjetio se dana kad je grupa Bijelo dugme harala bivšom Jugoslavijom, a za Magazin je pričao i o novom albumu „Šampanjac za cigane” koji je u najavi.

Dugo vas nije bilo u Nikšiću. Očekujete li dobru atmosferu na  koncertu?

Večeras sam prvi put u Nikšiću nakon 20 godina.Vjerujem da ćemo pružiti lijepu zabavu, dobro druženje i jedno veliko veselje. Drago mi je što sam tu. Ovo je lijepa prilika, da se veselimo, sviraću nešto novo i nešto staro.

U najavi je album „Šampanjac za cigane” koji je drugi dio albuma  „Alkohol, šljivovica i šampanjac”. Hoćete li nam otkriti nove detalje vezane za ovaj projekat ?

Goran Bregovic u Niksicu 06 Goran Bregović: Zbog muzike sam postao otac na službenom putuAlbum je reakcija na taj pritisak koji cigani imaju svuda po Evropi, protjeruju ih u Italiji, Francuskoj, biju ih u Srbiji, pale im kuće u Mađarskoj i Rumuniji. Publika na to reaguje nekako nikako. Kao da je htjela da kaže da su cigani problem ovog svijeta, što je glupost. Oni su oduvijek bili talentovani.  Ostavili su velike tragove u istoriji, imali su Čarlija Čaplina, Majku Terezu. Tako da album nosi neku novu poruku, a to je da su cigani talenat ovoga vijeka, ali istovremeno ako ta ploča nije dobra, poruka neće vrijedjeti ništa. U pitanju je vesela ploča koja je drugi dio albuma „Alkohol, šljivovica i šampanjac”. Žene na stolovima, a muzičari da dobiju dobar bakšiš, tako ja zamišljam ovaj album.

Najavili ste duet sa grupom „Gipsy Kings”.Hoće li biti još nekih muzičkih zvijezda sa kojima ćete raditi?

Radiću sa ciganima za koje mislim da su ostavili traga u popularnoj muzici. Tu je, recimo, ona generacija gdje su Džipsi Kings koji traju, do onih najnovijih zvijezda što nastupaju po svijetu. Tu je jedna velika francuska zvijezda – švajcarski cigan, a zove se Stefan Ejša. Biće tu popularna Manela i jedna nova irska ciganka za koju mislim da će imat veliku karijeru.

Zašto više ne stvarate filmsku muziku?
Odavno nisam u filmskoj muzici. Zadnje što sam radio, igrao sam u italijanskom filmu kao glumac. Kad si mlad misliš da imaš vremena da preispitaš milion mogućnosti. Život je kratak, treba da nastojiš da ne gubiš vrjeme. Ja sam imao sreće da radim par dobrih filmova. Na primjer, Enio Morikone je napravio negdje 350 filmova, da bi stavio u biografiju možda pet. U Belgiji sam radio dokumentarni film koji bi mogao biti važan za sve nas.
Ali, inače ne bavim se time, imao sam sreće da pišem muziku za par filmova, koji se razlikuju od moje muzike, koja je agresivna, melodična, sve što filmu ne treba.

Jedrilicom ste preplovili Atlantik, peli se na Himalaje. Reklo bi se da ste veliki avanturista. Šta je sljedeće što biste osvojili?

Samo da budem s mirom. Da nekako imam mira i vremena da napišem pristojnu muziku da se ne stidim pred djecom. (smijeh)

Živite u Parizu, a djetinjstvo ste proveli u Sarajevu. Planirate li možda jednom tamo da se vratite, i kakve Vas uspomene vezuju za ovaj grad?
Ja sam u Sarajevu, već dvije godine plaćam porez u ovom gradu. Volio bih da napravim možda neku malu infrastukturu da mogu više da radim u Sarajevu. Radio sam nedavno  nešto, ali u Beogradu radim dobro, tamo mi je atelje. A zvanično sam u Sarajevu.

Ostvarili ste se u ulozi oca, postali ste i djed. Koliko vremena imate za porodicu?

Navikli su oni da sam ja, kako bi se reklo, stalno na službenom putu. Vjerovatno bi im bilo čudno kad bih spavao tamo. Ali, kao i kod svih drugih, majka je tu za djecu, a tata se nikad ne zna čemu služi. (smijeh)

„Dugme” bilo lijepo dok je trajalo

Kakve Vas emocije vezuju za grupu Bijelo dugme, i da li ste u kontaktu sa  bivšim članovima, Alenom, Tifom i Željkom ?

Ono kad smo se okupili na dva-tri posljednja koncerta, to je  bilo ljepo. Meni je bilo bitno to što je rat završen, i da još uvijek imamo neke pjesme koje možemo da pjevamo zajedno. Imao sam sreće da sam ja napisao tih nekoliko pjesama (smijeh).Bilo je lijepo, putovali smo sa ovima iz NBA lige na koncerte… Dolazili su ljudi iz cjeloga svjeta. Mislim da je imalo smisla dok je bilo  lijepo, a već kasnije je to prestalo da bude i razišli smo se.

Intervjue sa poznatima čitajte svakog utorka u Magazinu

Broj komentara: 2
Vaši komentari:
  1. SashaM kaže:

    Ma GENIJE! Da je samo komponovao “Loše vino” i “Tajnu vezu” pa bi bilo dovoljno. A ne toliko lijepih kompozicija koje nam je ugradio u srce i dušu…

  2. dragana kaže:

    LIJEPO , SVAKA CAST , BREGI , ALI I NOVINARKI!

Najnovije u rubrici