Objavljeno: čet, 17. maj, 2012.

Sajam poljoprivrede u Novom Sadu: Domaći proizvođači hrane osvajaju tržišta regiona

NOVI SAD – Crnogorski proizvođači hrane i vina, njih 13, predstavlja svoje proizvode i potencijale crnogorske prehrambene industrije na 79. novosadskom međunarodnom sajmu poljoprivrede, koji je otvoren u subotu i trajaće do 18. maja.

novi sad sajam poljoprivrede 300x198 Sajam poljoprivrede u Novom Sadu: Domaći proizvođači hrane osvajaju tržišta regionaUčešće na najvećoj regionalnoj manifestaciji poljoprivrede, tradicionalnom mjestu za agrobiznis, za naše kompanije, kako su za Pobjedu kazali njihovi predstavnici, prilika je da poboljšaju izvoz na tržište Srbije i drugih zemalja, da ostvare nove kontakte sa kupcima, ali i poboljšaju imidž kod potrošača.

U master sali Sajma štandove imaju kompanije 13. jul Plantaže i Mesna industrija Goranović, a pod okriljem Privredne komore Crne Gore predstavljaju se Marteks, Niksen trejd, Bonesa, Pirela, Crnagorakop, Ekomeduza, Ribarstvo Rijeka Crnojevića, Master mashrooms, Aleksandrija, zatim Nacionalno udruženje vinogradara i vinara, Kontejnerski terminal i generalni tereti. Otvaranju Sajma u subotu prisustvovao je i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević.

Predstavnica PKCG Lidija Rmuš kazala je Pobjedi da je ova manifestacija važno mjesto na kome naši proizvođači imaju šansu da osvoje nove kupce i tržišta, ali i da se upoznaju sa dešavanjima u oblasti poljoprivrede u regionu i evropskim trendovima.

Prema njenim riječima, učešće na Sajmu finansijski su omogućili resorno ministarstvo, USAID i Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Rmuš kaže da je zbog ekonomske krize odziv domaćih kompanija ove godine bio nešto manji nego lani, što je generalno problem i ostalih proizvođača u regionu, te da se nada da će se situacija iduće godine znatno popraviti.

Vlasnik MI Goranović Đorđije Goranović zadovoljan je, kako je rekao, interesovanjem posjetilaca za proizvode te kompanije, a naročito kontaktima koje ima sa stalnim i novim poslovnim partnerima. Potvrda toga bili su i intenzivni poslovni razgovori koje je Goranović imao na štandu kompanije, a koje je na kratko prekinuo da bi uvažio interesovanje nekoliko crnogorskih novinara.

- Prisutni smo na tržištu Srbije, ali nam je cilj da ostvarimo intenzivnije kontakte sa firmama iz prometne sfere ne samo iz zemalja okruženja nego i Evropske unije. Imamo razgovore i sa kompanijama koje proizvode mašine za prehrambenu industriju, kao i IT sektorom, jer pojedini partneri iz zapadne Evrope imaju odlična softverska rješenja za prerađivački sektor – kaže Goranović.

I za vina crnogorskih Plantaža na štandu, za koji su nam na pultu za informacije kazali da ćemo ga lako naći jer je jedan od najljepših, tradicionalno vlada veliko interesovanje. Referent prodaje za tržište Vojvodine  Slobodan Latinović kaže da je prodaja na ovom tržištu generalno dobra, ali da se kriza najviše osjetila u sektoru ugostiteljstva, pa se sada ulažu napori da se Plantažini proizvodi održe na pravi način u hotelima i restoranima.

Da osim Plantaža dobro vino u Crnoj Gori proizvode privatni vinari pokazaće na ovom sajmu i Nacionalno udruženje vinogradara i vinara, preko kojeg se predstavilo njih 15.

Predsjednik Udruženja Slobodan Janković kaže da naši mali vinari imaju sa čim da se predstave, da imaju oznaku geografskog porijekla, i da zadovoljavaju standarde međunarodnog tržišta.

Janković kaže da privatne vinarije, prije svega, imaju cilj da osvoje crnogorsko tržište, ali da moraju paralelno raditi i na međunarodnoj promociji i izvoznim potencijalima.

Tržište regiona interesantno je i ostalim našim proizvođačima, naročito Srbije, nakon što je prije dva mjeseca u Budvi potpisan sporazum dvije vlade koji će olakšati robnu razmjenu jer će se međusobno priznavati sertifikati na granici.

novi sad sajam poljoprivrede 01 300x198 Sajam poljoprivrede u Novom Sadu: Domaći proizvođači hrane osvajaju tržišta regiona- Barijera koju su stvarale dodatne analize i superanalize više ne postoji, zato nam je srpsko tržište postalo interesantnije i planiramo agresivniji nastup – kazao nam je vlasnik Niksen trejda Dragan Čavor.

Njegova kompanija izlaže na sajmu u Novom Sadu već 15 godina, a ove godine dobitnik i je i velike zlatne medalje za njeguški pršut.

Čavor kaže da i srpskom tržištu, gdje trenutno plasiraju 20 odsto svoje proizvodnje, nedostaje njeguški pršut, naročito jer je poseban i tradicionalan proizvod. Niksen trejd, odmah nakon Sajma, planira otvaranje diskonta njihovih proizvoda u Novom Sadu.

Hrvati najavili da će tražiti promjenu SSP-a članica CEFTA

Na sastanku foruma CEFTA, sporazuma u okviru kojeg obavljaju robnu razmjenu zemlje regiona, a koji je održan u utorak na Sajmu, predstavnici Hrvatske najavili su da će tražiti da EU ponovo razgovara sa Crnom Gorom i drugim zemljama o daljoj liberalizciji trgovine.

Predstavnica Crne Gore na tom forumu Lidija Rmuš objašnjava da su najavili da će Hrvatska uputiti Evropskoj komisiji zahtjev da se mijenjaju sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju ostalih članica CEFTA.

- Hrvati traže da dalje liberalizujemo trgovinu prema EU, zato što će oni imati problem kada izađu iz CEFTA i postanu članica EU, jer će im uslovi za uvoz tada mnogo rigorozniji.  Mislim da je EK upoznata sa tim zahtjevom – kazala je Rmuš.

Ona smatra da Crna Gora već sada ima dobru situaciju kada je riječ o liberalizaciji trgovine sa Hrvatskom, jer je slična onoj sa EU. Imamo slobodan izvoz, a i zaštitu za određen broj proizvoda koja važi i za EU, ali je na nešto nižem nivou. Vjeruje da će Hrvati tražiti nešto i od Crne Gore, kao i da su obećali pomoć vezano za crnogorsko pristupanje Uniji.

Srbija povećava proizvodnju hrane i sprema se za pregovore sa EU

Na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu učestvuju izlagači iz 78 zemalja regiona, Evrope, ali i svijeta. U organizaciji srpskog Udruženja novinara poljoprivrede Agropres manifestaciju je posjetila i grupa novinara iz regiona i Evrope, a tim povodom održana je i konferencija za štampu na kojoj je ministar poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva i trgovine Srbije Dušan Petrović govorio o kretanjima u srpskom agraru.

novi sad sajam poljoprivrede 02 300x222 Sajam poljoprivrede u Novom Sadu: Domaći proizvođači hrane osvajaju tržišta regionaMinistar Petrović je istakao da je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU što znači da je ta zemlja spremna za pregovore i da će mnogo toga zavisiti od agrarne politike, budući da je 50 odsto budžeta Unije namijenjen poljoprivredi.

 On je naveo da poljoprivreda i agroindustrija čine 20 odsto ukupne privredne proizvodnje Srbije, da je ta zemlja specifična jer ima 800 hiljada porodica koje proizvode hranu, što je procentualno mnogo više nego u bilo kojoj zemlji Evrope.

To je, kako je istakao, podatak koji govori da je poljoprivredna politika u Srbiji mnogo više od ekonomske politike, odnosno pitanje političke stabilnosti.

On je rekao da Srbija jedini suficit ostvaruje izvozom hrane, da je srpski agrobudžet od 300 miliona eura i da je taj novac uložen na najbolji mogući način, a da to pokazuje i rast proizvodnje u većini segmenata u protekle dvije godine.

. Cilj je, kako je kazao, da se znatno poveća proizvodnja i izvoz, da u tom pravcu idu i subvencije, najavljujući i nove za proizvodnju junećeg i svinjskog mesa.

Značajne srpske agrokompanije i velike proizvođače soje, kukuruza, mlijeka, mesa… kao što su Soja Protein, Agroživ, Mljekara Šabac, plantaže voća i povrća u Čelarevu ii Valjevu …obići će i novinari, učesnici Balkan Tour Srbija, u organizaciji Agropresa.

Piše:  Irena Kovačević

Najnovije u rubrici