Objavljeno: čet, 21. jun, 2012.

Na Cetinju otvoren seminar za prosvjetne radnike: Ljudska prava u akciji

Cetinje AKADEMIJA 300x188 Na Cetinju otvoren seminar za prosvjetne radnike: Ljudska prava u akcijiCETINJE  – Na Cetinju je  u srijedu uveče počela ljetnja akademija „Ljudska prava u akciji“. Osmodnevni seminar koji organizuju Zavod za školstvo Crne Gore, Ministarstvo prosvjete, Savjet Evrope i Evropski centar Vergland iz Norveške, predstavlja priliku da se prosvjetnim radnicima prenesu praktiča iskustva o primjeni demokratskog građanstva u učionicama.

- Imamo jako puno zakona i propisa, ali je nastavnicima često teško da ih primijene u praksi. Pozvali smo po tri predstavnika iz 12 zemalja, u kojima su po jedan direktor škole, nastavnik i predstavnik Savjeta roditelja ili NVO koja se bavi školstvom i građanskim obrazovanjem. Svi  polaznici Akademije imaju obavezu da tokom sljedećih osam dana izrade akcioni plan koji će primjenjivati u svojim školama – kazala je predstavnica Vergland centra Ana Perona Fjeldstad.

Planovi

Prema njenim riječima, kroz ovaj seminar biće prikazano koliko je škola važan činilac u svim segmentima društva, ali i koliko je važna interaktivna saradnja svih predstavnika zajednice – od roditelja do NVO.

- Naš cilj je da se pravila iz teorije počnu primjenjivati u praksi, da škola postane model demokratskog ponašanja. Ovo neće biti teorijski seminar, jer svi učesnici već imaju dovoljno predznanja. Oni će tokom ovih osam dana analizirati kako da u svojim školama uvedu promjene nabolje – poručila je Fjeldstad.

Predstavnica Zavoda za školstvo Vidosava  Kašćelan kazala je da su ovakvi događaju značajni ne samo za naše školstvo ili za oblast koja se tiče građanskog obrazovanja, već i za put Crne Gore ka Evropskoj uniji.

- Na ovaj način jačamo saradnju sa Savjetom Evrope, ali i sa svim drugim evropskim institucijama. Mi  smo društvo koje ima demokratsku tradiciju, ali je ona danas često u sferi deklarativnog. Imamo u školama često situaciju da je loša komunikacija između učenika, ima slučajeva nasilja, ali češće verbalnog nego fizičkog. Verbalno nasilje je teže prepoznatljivo, pa zato i opasnije – kazala je Kašćelan.

Učesnike je pozdravio i gradonačelnik prijestonice Aleksandar Bogdanović.

Razumijevanje

- Uvjeren sam da su pred učesnicima ove akademije dani plodonosnog rada, sticanja i razmjene iskustava. Već sada je jasno i kako će ona doprinijeti da bolje razumijemo jedni druge, da uvažimo međusobne specifičnosti i na taj način uspostavimo još intenzivniju regionalnu saradnju – kazao je on.

Uz gradonačelnika Bogdanovića, prisutne u kongresnoj dvorani hotela „Grand“ još su pozdravili i direktor Zavoda za školstvo Pavle Goranović, pomoćnica ministra prosvjete i sporta Vesna Vučurović, šefica Kancelarije Savjeta Evrope u Sarajevu Meri En Henesi i predstavnica Vergeland centra Ana Perona Fjeldstad.

J. Đukanović

Najnovije u rubrici