Objavljeno: ned, 01. jul, 2012.

Opšta bolnica u Meljinama: Ometaju nas kroz institucije Fonda zdravstva

MELJINE – Uz najavu novih razvojnih projekata, juče je na konferenciji za novinare u Opštoj bolnici u Meljinama, koja je od prije dvije godine u vlasništvu Atlas grupe, izvršni direktor ove ustanove dr Budimir Šegrt govorio i o problemima koji ih prate otkad je bolnica privatizovana.

meljine bolnica 300x225 Opšta bolnica u Meljinama: Ometaju nas kroz institucije Fonda zdravstvaOn je kazao da ih u realizaciji ugovorenih obaveza ometaju kroz institucije Fonda zdravstva i Doma zdravlja Herceg Novi.

- Ovo prvi put otvoreno i javno kažem. Do sada smo imali 10 do 15 sastanaka na ovu temu sa predstavnicima ovih institucija. Uprkos tome, veliki broj građana iz Herceg Novog u Domu zdravlja ne može da dobije upute za usluge koje im je država obezbijedila u našoj ustanovi. To se prvenstveno odnosi na oblast ORL medicine. Danas imamo jednog pacijenta iz Herceg Novog koji je osiguranik Fonda zdravstva koji nije mogao da dobije uput za liječenje novom metodom (funkcionalna endoskopska sinusoskopija), koju radimo sa profesorom Milojevićem sa VMA. Njemu su ponudili, kako nam je rekao, uput za VMA, što je četiri do pet puta skuplje nego da je ta intervencija obavljena kod nas, kazao je dr Šegrt.

Prema njegovim riječima zbog administrativnih problema i veliki broj porodilja iz Herceg Novog, mora da plati porođaj u bolnici u Meljinama, iako je ugovorom predviđeno da te usluge plaća država. Kao svojevrstan paradoks naveo je i da Dom zdravlja honorarno angažuje i plaća ginekologa iz Kotora, iako im je bolnica ponudila besplatne preglede za sve Novljanke do povratka njihovog doktora sa bolovanja.

 - Sve pacijente sa uputom da su hitni slučajevi mi moramo da primamo. Kad se sravnjuju fakture te troškove nam ne priznaju jer po procjeni administracije to nijesu hitni slučajevi. Ne znam šta su razlozi, ali to nažalost radi Fond zdravstva. Iako smo o tome toliko puta razgovarali, pokazalo se da se igramo gluvih telefona. S druge strane, potpuno razumijevanje za naše negodovanje imamo u Ministarstvu zdravlja. Ministar smatra da nema potrebe da se svi ovi problemi dešavaju, ali  oni su potpuno nesavladivi, istakao je dr Šegrt.

On kaže da je nakon dvogodišnjeg rada bolnice, utvrđeno i da je koncept dogovora Atlas grupe sa državom finansijski neodrživ, bez obzira ko je vlasnik.

- Bolnica, kaže dr Šegrt, posluje sa gubitkom. Od 230 trenutno zaposlenih, 80 ljudi je van stroja jer je na hirurgiji na kojoj dnevno imamo jedan do tri hitna slučaja zaposleno 52, a na fizikalnoj rehabilitaciji 22 ljudi. I pored neuporedivo boljih uslova koje imamo od Instituta u Igalu, program rehabilitacije srčanih bolesnika nijesmo uspjeli da ugovorimo sa državom…

Ova kao i još šest privatnih bolnica u sistemu javnog zdravstva Crne Gore 85 odsto usluga naplaćuje od Fonda zdravstva. Iako je riječ o ustanovi od velikog javnog interesa, iz lokalne uprave im je stiglo rješenje o porezu na nepokretnosti od 180.000 eura, što dodatno ugrožava poslovanje i finansijski opstanak bolnice.

Novi projekti

Za dvije godine je opšta bolnica u Meljinama uložila oko tri miliona eura u osavremenjavanje rada i uvođenje novih medicinskih usluga. Za jesen planiraju program vaskularne hirurgije u saradnji sa stručnjacima iz klinike „Magdalena“ iz Krapinskih Toplica u Hrvatskoj.

- Zajedno sa njima radili bismo laserske operacije vena i operacije karotidnih arterija – rekao je dr Šegrt. Drugi veoma značajan projekat je iz oblasti neurohirurgije. Sa neurohirurškom klinikom iz Zagreba namjeravamo da radimo operacije diskus hernije korišćenjem miniinvazivnog hiruškog pristupa nakon koga pacijent drugi dan po operaciji ide kući, a druga, najmanje traumatska meto je korišćenje laserskog zraka  pri operativnom zahvatu. To je metoda koja se kod nas ne radi i mi smo raspoloženi da sklopimo ugovor sa Fondom zdravstva da bi građani imali besplatnu uslugu.

Najznačajniji projekat na kome već duže rade je invazivna kardio dijagnostika – kateterizacija srca i ugradnja stentova, koji bi trebalo da se realizuje u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore, potpisivanjem ugovora o javno-privatnom partnerstvu. Dr Šegrt je rekao da je master planom Ministarstva predviđeno da se do 2012. na jugu Crne Gore otvori dijagnostički centar jer postoji potreba za 1.500 usluga godišnje te vrste. Projekat košta oko tri miliona eura i zajednički bi ga finansirali sa klinikom „Magdalena“ iz Krapinskih Toplica.

D. Ivanović

Najnovije u rubrici