Objavljeno: pon, 02. jul, 2012.

Bolnica Codra: Veće šanse za željeno potomstvo

Ljekarski tim Centra za IVF u Codri omogućava ženama koje imaju za sobom i po nekoliko neuspjelih postupaka vantjelesne oplodnje, kao i parovima koji zbog neplodnosti ne mogu da ostvare svoj životni san, da postanu roditelji

Piše: Tanja Boljević

dr Lars Johanson 300x288 Bolnica Codra: Veće šanse za željeno potomstvo

Dr Lars Johanson

Bolnica Codra u Podgorici u svom IVF centru primjenjuje sve tehnike asistirane reprodukcije, a posljednjih mjeseci uvela je još novina i na taj način povećala vjerovatnoću da parovi koji prirodnim putem ne mogu da dobiju željeno potomstvo, postanu roditelji postupkom vantjelesne oplodnje.

Bolnica Codra, inače,  jedna je od četiri zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, gdje parovi, zahvaljujući ugovoru sa Fondom za zdravstveno osiguranje, tri pokušaja postupka vantjelesne oplodnje mogu da urade besplatno, odnosno uz saglasnost Konzilijuma Kliničkog centra, uput Komisije Fonda i zdravstvenu knjižicu. Osiguranici su ranije, na teret sredstava Fonda, imali pravo na dva pokušaja postupka vantjelesne oplodnje, a od novembra prošle godine, shodno izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, besplatan je i treći pokušaj.

Tako je stvorena mogućnost da se kod određenih pacijentkinja radi vještačko sazrijevanje jajnih ćelija, takozvana in vitro maturacija ili IVM,  što je, prema riječima šefa IVF laboratorije u Codri, profesora dr Larsa Johansona iz Danske, posebno značajno kod pacijentkinja sa sindromom policističnih jajnika, kao i kod onih koje su u prethodnim pokušajima vantjelesnog oplođenja imale probleme sa hiperstimulacijom.

- Takođe, unazad nekoliko mjeseci uveli smo, takozvani, priming endometrijuma, kod pacijentkinja koje su prethodno imale nekoliko neuspjelih pokušaja ili imaju ultrazvučno loš kvalitet i debljinu endometrijuma, odnosno sluznice materice gdje treba embrion da se usadi. Ubacujemo u šupljinu materice specijalni medijum dva do tri dana prije vraćanja embriona i tako povećavamo vjerovatnoću da se on usadi – pojašnjava profesor Johanson.

Zamrzavanje jajnih ćelija i embriona

U Codri su prošle godine uveli i metodu vitrifikacije, odnosno zamrzavanja jajnih ćelija i embriona. Time su, prema riječima vođe tima za ispitivanje i liječenje neplodnosti u prvoj privatnoj crnogorskoj bolnici, ginekologom doc. dr Anom Mitrović, napravili veliki iskorak.

dr Ana Mitrovic 300x170 Bolnica Codra: Veće šanse za željeno potomstvo

Dr Ana Mitrović

- Ovo je veoma značajno, jer u slučajevima gdje poslije aspiracije jajnih ćelija dobijemo materijal, a on se ne pronađe kod partnera ili ako imamo, recimo, deset jajnih ćelija, a kod muža nađemo tri spermatozoida, možemo preostalih sedam da zamrznemo i da ženu poštedimo ponovnih hormonskih stimulacija. Sa druge strane, imamo mogućnost da višak kvalitetnih embriona zamrznemo i da ukoliko postupak ne uspije, ponovimo ga u spontanom ciklusu, bez korišćenja hormona – navodi dr Mitrović.

Ona ističe da su sve ove novine veoma značajne jer i u svijetu i kod nas još uvijek značajan broj parova na putu do potomstva nailazi na niz problema i poteškoća.

- Srećom, zahvaljujući novim tehnologijama, ljekovima i napretku medicine u oblasti vantjelesne oplodnje mnogi od njih su postali roditelji – naglašava dr Mitrović.

Uzroci neplodnosti

Govoreći o uzrocima neplodnosti, ona kaže da je značajno što se posljednjih godina vrlo otvoreno priča o ovom problemu  jer, prema njenim riječima, samo tako će oni koji zahtijevaju stručnu pomoć znati da nijesu usamljeni u svom problemu, ali i da za većinu problema postoji rješenje.

- Grubo posmatrajući uzrok neplodnosti u 40 % slučajeva su muškarci (smanjen broj, smanjena pokretljivost, neadekvatna morfologija ili vitalnost spermatozoida, a u porastu je broj onih muškaraca koji nemaju niti jedan spermatozoid), oko 40 % uzrok su žene (mehanički faktor, anatomske anomalije, ali sve više problem sa izostankom ovulacije, endometriozom, sindromom policističnih jajnika i prijevremenom iscrpljenošću funkcije jajnika – narodski rečeno-lošim hormonima), oko 10% je zajednički uzrok i u isto toliko procenata imamo takozvani nepoznati uzrok neplodnosti – navodi naša sagovornica.

Početi na vrijeme

Zato je, prema njenim riječima, potrebno na vrijeme otkriti i liječiti  uzrok neplodnosti. Dr Mitrović preporučuje  vantjelesnu oplodnju onim parovima kod kojih su se iscrpile druge metode liječenja ili kod kojih od samog početka postoji indikacija koja upućuje na potrebu da se odmah uradi in vitro fertilizicaja (IVF), bez obzira da li se radi o veoma mladim osobama.

- Važno je naglasiti da iako neko ima, na primjer, samo 22 godine, želi dijete, a ima indikaciju za IVF, treba odmah da uradi vantjelesnu oplodnju, a ne da čeka da napuni 35 ili 40 godina ili da pribjegava nekim alternativnim i neprikladnim metodama liječenja. Za uspjeh IVF-a od presudnog  je značaja životna dob i to posebno žene, jer što je mlađa to je postupak uspješniji, a kvalitetniji je i materijal sa kojim radimo, dobra jajna ćelija i dobar spermatozoid – kaže dr Mitrović.

Ipak, uprkos razvoju ove medicinske grane, još uvijek ima nerješivih slučajeva i muške i ženske neplodnosti.

- I naša i želja svih koji nam se obraćaju je da postanu roditelji, ali moramo biti realni i prihvatiti činjenicu da vantjelesno oplođenje nije čarobni štapić kojim se mogu ispuniti želje svima. Treba biti iskren sa pacijentima i ako je ta istina ponekad bolna i za nas kada je saopštavamo i za pacijenta kada se suoči sa odgovorom koji ne želi da čuje i prihvati. Srećom, medicina ide munjevito naprijed, tako da kod parova kod kojih nijesmo uspješni danas, možda već sljedeće godine njihov problem budemo u mogućnosti da riješimo – istakla je dr Mitrović.

 Ona je poručila parovima koji žele potomstvo da rađaju prije tridesete godine života, a ukoliko imaju problem i prirodno ne mogu da dobiju dijete, da ne oklijevaju, već da odmah potraže ljekarsku pomoć i vjeruju u konačan ishod.

Muška neplodnost

Posljednjih decenija sve je više primjera teških slučajeva muške neplodnosti, pa se u oblasti andrologije – posebne grane urologije, koja se bavi ovim problemom kod muškaraca, otišlo daleko i postiglo puno.  U Codri se, prema riječima dr Mitrović, primjenjuju sve najsavremenije procedure u ovoj oblasti.

- Imamo sreću da dio našeg tima čini i jedini urolog-androlog na ovim prostorima, prof. dr Dragoljub Perović, sa kojim uspijevamo da iz punkcije i biopsije testisa dobijemo spermatozoid, a samim tim i mogućnost da stvorimo embrion.

Do embriona i kod najtežih slučajeva

Da bi mogle da se izvode ove složene procedure, prema riječima profesora Johansona, neophodno je da je laboratorija za IVF opremljena i postavljena po svjetskim standardima.

- Uz to, podrazumijeva se da imate i tim embriologa koji od trenutka preuzimanja biološkog materijala, sperme, tkiva testisa, jajne ćelije, tkiva jajnika, obrađuje ga na najvišem nivou. Od ogromnog značaja su i medijumi koji se koriste, pa tako odnedavno koristimo posebne medijume sa kojima smo u stanju da poboljšamo kvalitet spermatozoida, aktiviramo ih i da kod izuzetno teških slučajeva dođemo do embriona, iako su prethodno sve metode bile neuspješne.  Imamo i rođene bebe kod pacijenata kod kojih smo imali samo jedan spermatozoid dobijen iz tkiva testisa, nakon osam sati obrade materijala – ističe profesor Johanson.

Najnovije u rubrici