Objavljeno: pon, 06. avg, 2012.

Državna izborna komisija: Izbornu listu mora podržati skoro pet hiljada birača

PODGORICA – Najmanji broj potpisa birača potreban za podršku izborne liste na parlamentarnim izborima 14. oktobra je 4.983 – saopštila je u ponedjeljak Državna izborna komisija.

Ivan Kalezic mala Državna izborna komisija: Izbornu listu mora podržati skoro pet hiljada birača

Ivan Kalezić

Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano je da učesnik izbora može biti lista koju potpisima podrži najmanje jedan odsto glasača od ukupnog broja birača sa prethodnih izbora.

Predsjednik DIK-a Ivan Kalezić podsjetio je da su poslednji parlamentarni izbori održani 29. marta 2009. godine i tada je u Centralni birački spisak bilo upisano 498.305 birača. On je saopštio da je za potvrđivanje lista za izbor poslanika koje predstavljaju manjinski narod ili manjinsku nacionalnu zajednicu, sa učešćem do 15 odsto od ukupnog broja stanovništva u Crnoj Gori, potrebno najmanje hiljadu potpisa birača.

- Za potvrđivanje izborne liste koja predstavlja manjinski narod ili manjinsku nacionalnu zajednicu sa učešćem u ukupnom broju stanovništva Crne Gore do dva odsto, potrebno je najmanje 300 potpisa – naveo je Kalezić.

Rok za dostavljanje izbornih lista za poslanike, Državnoj izbornoj komisiji počinje 20. avgusta, a završava se 19. septembra.

I. K.

Najnovije u rubrici