Objavljeno: pon, 03. sep, 2012.

„Oj svijetla majska zoro” za početak školske 2012/2013 godine (Foto galerija)

Nastavni predmet crnogorski – srpski, bosanski, hrvatski jezik prilagođen je više od 90 odsto duhu sporazuma potpisanog između Vlade i predstavnika opozicije – kazao Pobjedi ministar prosvjete Slavoljub Stijepović 

PODGORICA – Intoniranjem državne himne u crnogorskim osnovnim i srednjim školama u ponedeljak je zvanično počela nova školska 2012­/2013 godina.  Nastavu će u 166 škola pohađati nešto oko 70.000 osnovaca. U 46 srednjih i tri umjetničke učiće oko 32.000 učenika. Upis đaka u prvi razred osnovne škole traje do 15. septembra i u Ministarstvu prosvjete i sporta očekuju da će ih biti nešto više od 7.000.

OS Radoica Perovic prijem prvaka u „Oj svijetla majska zoro” za početak školske 2012/2013 godine (Foto galerija)

Za đake – prvake tradicionalno su u osnovnim školama organizovane svečanosti dobrodošlice.

Jezik

Ministar prosvjete i sporta Slavoljub Stijepović je podsjećajući na politički sporazum o jeziku za Pobjedu rekao da bez obzira što do sada  nije urađen novi nastavni program novog predmeta, to neće uticati na kvalitet nastave.

- Postojeći nastavni predmet u visokom procentu, čak i više od 90 odsto je prilagođen duhu potpisanog sporazuma vlasti i opozicije – kazao je Stijepović.

Prema njegovim riječima princip da se nastava izučava iz udžbenika za crnogorski jezik, važiće  i ubuduće, s tim što je obezbijeđen potreban broj udžbenika iz maternjeg jezika.

- Oni će biti na raspolaganju djeci koja žele da uče gradivo iz tog predmeta, s tim što će biti u obavezi da ih na kraju školske godine vrate bibliotekama – rekao je ministar Stijepović.

Ministar Stijepovic u Niksicu u „Oj svijetla majska zoro” za početak školske 2012/2013 godine (Foto galerija)

Nikšić

Stijepović je juče u Nikšiću na svečanosti povodom završetka rekontrukcije OŠ „Luka Simonović“, najavio da će se i u narednom periodu stvarati bolji uslovi za učenike i studente, bez obzira na činjenicu da kriza vlada na globalnom i lokalnom nivou.

-Izdvajanja iz budžeta za oblast obrazovanja su znatna, a biće tako i u narednom periodu. Započeli smo izgradnju studentskog doma u Podgorici, koji će koštati oko sedam miliona eura. Kroz projekat energetske efikasnosti do kraja septembra će u pet crnogorskih škola biti uloženo oko milion ipo eura. Uskoro se završava tender za izgradnju studentskog doma i u Nikšiću, a taj poduhvat vrijedan je oko pet miliona eura. Svjesni smo da je ulaganje u obrazovanje ulaganje u razvoj Crne Gore i činimo možda i više nego što naša ekonomija realno dozvoljava, jer to smatramo svojom obavezom – kazao je Stijepović.

Himnom „Oj, svijetla majska zoro“, koju su otpjevali učenici Osnovne škole „Luka Simonović“, juče je u toj ustanovi počela svečanost upriličena povodom adaptacije zgrade, u okviru projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“.

Koordinator tog projekta Biljana Maslać podsjetila je juče da je OŠ „Luka Simonović“ jedna od obrazovnih ustanova koje su ušle u program „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“ za koji je Vlada obezbijedila oko 6,5 miliona eura, dobijenih na zajam od Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Brojne zvanice, među kojima je bio i ministar prosvjete i sporta Slavoljub Stijepović, pozdravila je direktorica OŠ „Luka Simonović“ Nada Dubljević. Ona je koja je saopštila da je resorno ministarstvo, osim novca koji sobom nosi projekat „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“, u školskoj 2011/12. godini iz tekućeg budžeta izdvojilo dodatnih 50.000 eura za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, zamjenu školskog namještaja i nabavku opreme za kabinete.

- Ukupna ulaganja Ministarstva prosvjete i sporta u našu školu bila su oko 350.000 eura i najavljeni su novi poduhvati. Znatnu finansijsku pomoć obezbijedila je lokalna uprava, zajedno sa kolektivom škole i većim brojem preduzetnika. Nećemo se zadržati na ovome, jer želimo da naša škola bude otvorena, interaktivna, moderna, okrenuta pozitivnim trendovima.

Na kraju su učenici škole priredili bogat kulturno-umjetnički program.

Pljevlja

Pljevlja pocetak skolske godine 300x225 „Oj svijetla majska zoro” za početak školske 2012/2013 godine (Foto galerija)Prigodnim programom svečano je obilježeno otvaranje novog objekta Područnog odjeljenja OŠ „Salko Aljković“ u Gukama.  Tako će 107 mališana iz MZ Guke, koji su svakodnevno pješačili 1,5 do dva kilometra u jednom pravcu, skratiti put do škole.

- Ove školske godine područno odjeljenje u Gukama pohađaće 107 učenika raspoređenih u pet odjeljenja: dva prvog razreda i po jedno u drugog, trećeg i četvrtog. Imajući u vidu da je kapacitet škole znatno veći, nadamo se da će se i broj učenika povećavati. Nastava je stručno zastupljena, a visokoobrazovani i stručni kadar garancija je uspjeha na svim poljima vaspitno – obrazovnog procesa – rekao je direktor  JU OŠ „Salko Aljković“ Faik Muhović.

On je dodao i da će se škola u Gukama obogatiti novim sadržajima: bibliotekom, informatičkom opremom, internetom i audio – vizuelnim sredstvima, a u drugoj fazi izgradnje fiskulturnom salom i sportskim poligonom.

Predsjednik opštine Pljevlja dr Miloje Pupović podsjetio je da je istorija školstva pljevaljskog kraja duga i bogata.

- Suvišno je danas naglašavati značaj obrazovanja i prosvjećivanja. Ja ću samo učenicima u ovoj školi i u svim drugim školama poželjeti da na nastavu dolaze s radošću i da ih tamo dočekuje što više vaspitača posvećenih svom poslu, koji ga istinski rade sa strašću i zadovoljstvom. Samo tako uspjeh neće izostati – rekao je Pupović.

 Direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković naglasio je je dobru saradnju sa opštinom Pljevlja i podsjetio da je izgradnja prve faze škole u Gukama samo jedan od zajedničkih projekata koji se realizuju na teritoriji opštine.

Ukupna vrijednost objekta je 750.000 eura.

Herceg Novi

Herceg Novi pocetak skolske godine 300x196 „Oj svijetla majska zoro” za početak školske 2012/2013 godine (Foto galerija)Školska godina počela je juče i u četiri osnovne i srednje škole u Herceg Novom, u kojima će nastava biti organizovana za 4. 175 đaka.

Posebna pažnja posvećena je  prvacima, za koje su organizovani prijemi i priredbe, a od Skupštine opštine svaki prvačić na dar je dobio školski pribor. Predsjednik opštine čestitao im je početak učenja, a riječi dobrodošlice uputili su im i direktori škola.

U nekim školama broj đaka prvaka veći je nego prošle godine. Tako, najveća hercegnovska osnovna škola, „Dašo Pavičić“ na Toploj, ima cijelo jedno odjeljenje prvaka više nego lani. U prvi razred je upisano 145 djece koja su u matičnoj školi raspoređena u šest odjeljenja.

Veći broj đaka upisan je ove školske godine i u OŠ „Milan Vuković“ na Savini. Oni imaju 71 đaka prvaka, od kojih je u područnim odjeljenjima Podi devet i Kruševice jedan. U ovoj školi nastava je organizovana u dvije smjene, s tim što prvaci dolaze na nastavu u osam sati ujutro, pola sata kasnije od ostalih đaka viših razreda.

- Na taj način ćemo izbjeći da se veliki odmori velikih i malih đaka poklapaju – kaže direktor ove škole Željko Bojović.

U OŠ “Ilija Kišić” u Zelenici ove godine imaju jedno odjeljenje prvaka u matičnoj školi, a u područnom odjeljenju u Kumboru nastavu će pohađati šest prvaka. Oni posljednjih nekoliko godina imaju lijepu praksu da za buduće prvake prirede prijem u junu, da bi im polazak u školu bio prijatniji i bez suza. Tom prilikom svako djete dobilo je od škole na poklon knjižicu „Crna Gora moja domovina“ u kojoj je predstavljena naša zemlja i svi njeni krajevi.

U OŠ „Orjenski bataljon“ upisan je 81 đak prvak, od čega 14 pohađa nastavu u područnom odjeljenju Baošići, a pet u područnom odjeljenju Kamenari.

Od 1.120 srednjoškolaca, u prvi razred upisano je 270. U svečanoj sali pozdravio ih je direktor škole Momir Dragićević, a nastava počinje već od utorka.

Cetinje

– Za učenike četiri osnovne škole na teritoriji Cetinja – „Njegoš“, „Lovćenski partizanski odred“, „Boro Vukmirović“ sa Rijeke Crnojevića i „Šunjo Pešikan“ sa Trešnjeva, u ponedeljak  je počela nova školska godina.

Cetinje pocetak skolske godine 300x211 „Oj svijetla majska zoro” za početak školske 2012/2013 godine (Foto galerija)Tim povodom, osnovne škole „Njegoš“ i „Lovćenski partizanski odred“ upriličile su svečane programe sa kulturno – umjetničkim programom za učenike prvog razreda. Malim svečanostima prisustvovali su predstavnici rukovodstva škola, gradonačelnik prijestonice Aleksandar Bogdanović i sekretar Sekretarijata za socijalnu politiku i mlade Momčilo Martinović.

U četiri osnovne škole na teritoriji prijestonice, u prvi razred krenulo je 155 učenika, što je deset odsto više nego prošle godine.

Bijelo Polje

- Prvi radni dan nove školske godine u Bijelom Polju svečano je obilježen u 17 osnovnih i tri srednje škole. Na području opštine u klupama se našlo 565 đaka prvaka, od čega najviše u OŠ „Marko Miljanov“ gdje će 81 prvačić pohađati nastavu.

U prisustvu učenika, roditelja i nastavnika dobrodošlicu prvacima u ovoj školi, koja važi za najugledniju na području bjelopoljske opštine, uputili su predsjednik opštine Aleksandar Žurić, predsjednik Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda Crne Gore i dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Dragan Lajović, kao i sekretar Sekretarijata za opšte upravne poslove Bijelog Polja Miodrag Kalezić.

Dragan Lajović je izrazio zadovoljstvo što škole neprestano inoviraju svoje programe, pa učenici stiču znanja po standardima koji se približavaju standardima Evropske unije.

- Zbog upisne politike i onog što škole nude đacima tokom školovanja, očekujemo da će biti dosta onih koji će ostati u Bijelom Polju i da će to biti ljudski potencijal koji će znati da valorizuje resurse i komparativne prednosti kojima raspolaže opština – kazao je Lajović.

OŠ „Marko Miljanov“ spremno je dočekala novu školsku godinu, jer su tokom ljetnjeg raspusta odrađeni tehnički i organizacioni radovi.

- Uz pomoć donacije Ambasade Japana iz Beograda i podršku Ministarstva prosvjete i sporta zamijenjena je spoljnja bravarija. Projekat vrijedan oko 84.000 eura, sproveden je u cilju poboljšanja energetske efikasnosti – kazao je direktor Blagoje Vujisić.

On je istakao da će biti bolji uslovi za rad u školi, u kojoj će nastavu pohađati 989 učenika od prvog do devetog razreda. Uz pomoć i podršku lokalne uprave uređen je i sportski poligon za potrebe učenika, ali i omladine mjesne zajednice.

-Iskoristili smo početak školske godine i da pogledamo što je urađeno tokom školskog raspusta. Iako u našoj direktnoj ingerenciji nijesu obrazovne ustanove, učestvovali smo u izgradnji i rekonstrukciji sportskog poligona jer želimo da učestvujemo u svakoj korisnoj akciji koju osmisle rukovodioci ovih ustanova – kazao je predsjednik bjelopoljske opštine Aleksandar Žurić.

Škola hrvatskog jezika i kulture u Tivtu

Tivat pocetak skolske godine 300x225 „Oj svijetla majska zoro” za početak školske 2012/2013 godine (Foto galerija)Uz zvuke državne himne i školskog zvona i u Tivtu je počeo prvi dan nastavekoji će, prije svega, biti upamćen po novoj obrazovnoj ustanovi – Srednjoj muzičkoj školi.

Na osnovu licence Ministarstva prosvjete u ovoj školi obrazovati flautisti, klarinetisti, saksofonisti, trubači, hornisti i trombonisti koji će opšteobrazovne predmete slušati i polagati u Srednjoj mješovitoj školi „Mladost“. Dok novu stranicu tivatskog školstva ispisuje šest đaka, u prvi razred Osnovne muzičke škole upisalo se 40 mališana.

U klupe SMŠ „Mladost“ sjelo je 620 učenika, 156 prvi put. Đaci su raspoređeni u 21 odjeljenje, od kojih je osam u gimnaziji, a 13 u stručnoj školi.

U OŠ „Drago Milović“, kao i prethodnih godina, prvog dana nijesu bili u mogućnosti da saopšte tačan broj đaka, kojih je više od 1.200, jer upis za djecu sa strane traje i tokom prve radne sedmice. Druga tivatska osnovna  škola, „Branko Brinić“ u Radovićima, ima devet odjeljenja, a u klupama je 161 učenik, sedam više nego lani.

Rad je počeo i u neformalnoj Hrvatskoj dopunskoj školi, koju od ove godine vodi nastavnica Ana Šarčević. Prvi dan obilježen je misom i blagoslovom đačkih torbi u donjolastovskoj Crkvi Sv. Roka, koju je obavio don Dejan Turza. Uz pomoć ministarstava prosvjete Crne Gore i Hrvatske, Školu hrvatskog jezika i kulture prije nekoliko godina pokrenula su hrvatska udruženja iz Crne Gore.

Država ispunila obavezu

Ministar Stijepović saopštio je da je, shodno dogovoru premijera Igora Lukšića sa predstavnicima crnogorske opozicije, bilo predviđeno da se uradi novi nastavni program novog nastavnog predmeta čiji je naziv Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski. Bilo je predviđeno i da djeca svih jezičkih zajednica uče karakteristike svih jezika, a ne samo onog koji oni govore.

To je trebalo da bude pretočeno u program. Komisiju su činili predstavnici vlasti i opozicije, što znači da to nije bila obaveza Vlade, ni Ministarstva prosvjete i sporta, jer da jeste mi bi smo tu obavezu ispunili, kao i sve dosadašnje. Dakle, ta komisija nije završila svoj posao, pa samim tim za svoj rad nije ni tražila novac i zbog toga joj do sada nije uplaćen ni cent – pojasnio je Stijepović.

Ekipa novinara Pobjede

Foto galerija

Broj komentara: 3
Vaši komentari:
 1. Danilo kaže:

  Dzabe tjerati djecu da pjevaju “Oj svijetla m…”kad roditelji ih kuci uce “Onamo,onamo” ili “Boze pravde” hrvatsku djecu “Lijepa nasa’albansku,bosnjacku tamo neke druge pjesme i tako redom.Smijesno da bog sacuva.

  • xina levy kaže:

   ah GOSPODINE, zaboravite na momenat, to ko, sta, i kada pjeva,
   divite se ovoj zaista lijepoj, pametnoj te zdravoj djeci. Oni su sada vazni… najvazniji, oni su nosioci svega novog, te pozitivnog.Iskreno Vas pozdravljam, uz primjedbu, da sam porijeklom iz meni najdraze CRNE GORE!!!

 2. Ana kaže:

  Nesto nedostaje:

  Oj junaštva svjetla zoro,
  Majko naša Crna Goro!
  Na tvojim se vrletima,
  Razbi sila dušmanima.
  Jedina si za slobodu
  Ti ostala srpskom rodu.
  Dat će Bog i sveta Mati
  Da se jednom sve povrati.

Najnovije u rubrici