Objavljeno: čet, 06. sep, 2012.

Donacija preduzeća „Bemaks” bjelopoljskoj opštini: Prolaz za sigurnost pješaka

BIJELO POLJE – Nakon 25 godina strepnje za bezbjedan prelazak, prvenstveno đaka, preko pruge u mjestu Sutivan kod Bijelog Polja, zahvaljujući vrijednoj donaciji preduzeća „Bemaks” iz Podgorice, do kraja mjeseca biće završen prolaz. Naime, OŠ „9. maj” u Sutivanu nalazi se pored pruge i magistralnog puta, gdje, istina, nekoliko stotina metara dalje postoji nadvožnjak, ali su pješaci koristili prečicu za prelazak preko pruge i prelazili je na neobilježenom mjestu.

Bijelo Polje podvoznjak 300x225 Donacija preduzeća „Bemaks” bjelopoljskoj opštini: Prolaz za sigurnost pješaka- Ovaj prolaz nije samo značajan za školu, gdje nastavu pohađa oko 300 učenika, već i za pet sela koja gravitiraju ovom području – kazao je predsjednik mjesne zajednice Branko Lazović.

Izražavajući zahvalnost za ovu vrijednu donaciju, direktor škole  Vojislav Žujović kazao je da je nastavno osoblje, pored školskih, imalo i dežurstva pored pruge, obezbjeđujući tako bezbjedan prolazak učenika.

- Sada je tu ovaj prolaz i za nekoliko dana predstavljaće siguran put za đake – kazao je Žujović.

Objekat predstavlja prvi podzemni prolaz te vrste na sistem nagurivanja, prečnika tri metra i dužine oko deset metara.

- Preostali dio je tunelskog tipa, što predstavlja zaštitu od kiše, snijega i vjetra. Prolaz je napravljen kao pješački, s tim što ima i stazu za invalide, a imaće i rasvjetu – napravljen je po svim modernim standardima – kazao je predstavnik firme „Bemaks“ Veselin Kovačević.

On je dodao da će biti napravljena i ograda koja će fizički spriječiti prelazak preko pruge. Vrijednost ove donacije iznosi oko 230.000 eura.

- Ovo je svakako jedan od najznačajnijih objekata u izgradnji na teritoriji bjelopoljske opštine. Za dvadesetak dana, oko 300 đaka škole i mještani ove velike mjesne zajednice imaće mogućnost da bezbjednije prelaze i prugu i magistralu, na dijelu koji je nekoliko decenija bio problematična tačka u saobraćaju i usko grlo kada je u pitanju čitava saobraćajna infrastruktura kroz našu opštinu. Ono što moram istaći je da smo ozbiljnošću ovog projekta skrenuli pažnju kompanije „Bemaks“ i uspjeli smo da se kandidujemo za donaciju – kazao je predsjednik opštine Aleksandar Žurić.

Ističući ozbiljnost opštine u pripremi ovakvih projekata  koji zavređuju pažnju donatora, Žurić je kazao da je ovo dobar primjer i društvene odgovornosti.

- Kompanija „Bemaks“ pomoći će i u izgradnju dva kilometra trotoarske staze ka Sutivanu i još toliko nastavka nakon ovog građevinskog poduhvata. Takođe će se prema Ribarevinama uraditi oko 2,5 kilometara trotoara, što je i predviđeno urbanističkim planom – dodao je Žurić.

V.Šb.

Najnovije u rubrici