Objavljeno: pon, 10. sep, 2012.

Žena bivšeg predsjednika Njemačke tužila Google

Betina Vulf (Bettina Wulff), supruga bivšeg njemačkog predsjednika Kristijana Vulf, tužila je Google za klevetu, jer je taj servis navodno povezuje sa prostitucijom i poslovnom pratnjom, objavio je u subotu potral TechCrunch.

vulf 150x150 Žena bivšeg predsjednika Njemačke tužila GoogleNaime, ako u Google pretraživač ukucate ime bivše prve dame Njemačke taj servis će vam kao ponudu za dovršavanje upita ponuditi riječi prostitutka i pratnja što je i natjeralo Vulfovu na tužbu.

Razlog zbog kojeg se „nezgodni“ termini vezuju uz njeno ime su glasine da je radila kao poslovna pratnja prije nego što je upoznala svog sadašnjeg muža, što je ona kategorički odbila.. Međutim, glasine su toliko raširene i toliko ljudi je pretraživalo pomenute pojmove, da su se našli na vrhu Googleovih preporuka pri pretrazi.

Vulf smatra da joj Google ugrožava reputaciju i rešila je da podnese tužbu protiv ove kompanije, a tužba je podneta regionalnom sudu u Hamburgu.
Ovo nije prvi slučaj da protiv Googlea bude podnijeta ovakva tužba, piše TechCrunch.

Sud u Japanu ranije je naložio Googleu da ukloni termine koji su jednog Japanca povezivali sa kriminalom, a slične presude donijete su i u Italiji.

M. H.

Najnovije u rubrici