Objavljeno: uto, 11. sep, 2012.

Okončana nadgledana nezavisnost Kosova

Kosovski premijer Hašim Tači najavio je u ponedjeljak da će prioriteti Kosova u narednom periodu biti integracija sjevera, vizna liberalizacija i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom

kosovo zastava g 300x144 Okončana nadgledana nezavisnost KosovaPRIŠTINA – Na šesnaestom i ujedno posljednjem sastanku Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo u ponedjeljak u Prištini donijeta je odluka o okončanju nadgledane nezavisnosti.

Nakon odluke od 2. jula da je Sveobuhvatni predlog za rješenje statusa Kosova sproveden u značajnoj mjeri, ISG je konstatovalada su kosovske institucije, shodno svojim obavezama, usvojile paket amandmana na Ustav i primarno zakonodavstvo, koji na zadovoljavajući način pokrivaju preostale elemente SPRS-a unutar Ustava Kosova i pravnog okvira – navedeno u saopšenju poslije sjednice.

Dodaje se i da će, nakon okončanja neophodnih internih administrativnih zadataka, Međunarodna civilna kancelarija biti zatvorena krajem godine.

- Kako i formalno SPRS više ne postoji kao odvojeni i superiorni pravni akt, sada Ustav Republike Kosovo predstavlja jedini osnov za pravni okvir zemlje – navodi se u saopšenju sa sjednice u ponedjeljak u Prištini.

Čestitke

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama je pozdravio okončanje nadgledane nezavisnosti Kosova i ocijenio da su sada prioritet normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, stabilizacija situacije na sjeveru Kosova, kao i približavanje EU.

Kosovska skupština prethodno je usvojila i posljednji paket zakona i ustavne amandmane. Ti akti potrebni su za okončanje nadgledane nezavisnosti, odnosno uvrštavanje Sveobuhvatnog predloga za rješenje statusa Kosova ili Ahtisarijevog plana u zakonodavstvo.

U zgradi kosovske vlade sastali su se predstavnici ISG-a, koju čine 23 evropske zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova, kao i Turska i SAD.

Kosovski premijer Hašim Tači najavio je u ponedjeljak da će prioriteti Kosova u narednom periodu biti integracija sjevera, vizna liberalizacija i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Alternativni plan

On je rekao da je sjever Kosova dodatna odgovornost za njega i da već ima pripremljen plan za integraciju sjevera.

- To je afirmativni plan, koji obuhvata vladavinu prava, slobodu kretanja ljudi i robe, održavanje slobodnih izbora, socijalnoekonomska ulaganja – kazao je on.

Tači je obećao da će se raditi zajedno s međunarodnom zajednicom kako bi se ovo pitanje riješilo kroz fleksibilan i kreativan proces saradnje, dijaloga i mira.

Kazao je i da će raditi na dobrosusjedskim odnosima, posebno na normalizaciji odnosa sa Srbijom, što je preduslov za mir i stabilnost, kao i evropsku perspektivu cijelog regiona.

Bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a u pregovorima o statusu Kosova Marti Ahtisari ocijenio je u ponedjeljak u Prištini da uspjeh na Kosovu i u Srbiji neće biti postignut rukovanjima i naslovima u vijestima, već kontinuiranim, posvećenim sprovođenjem plana koji je uvijek davao opipljive rezultate na terenu na Kosovu, javlja Džazira.

Predstavnicima kosovskih vlasti on je poručio da je sada sve u njihovim rukama, ukazujući da će Kosovo i dalje biti predmet kontrola od strane EU putem izvještaja o napretku.

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je u ponedjeljak „da Srbija ne priznaje ni nadgledanu, ni nenadgledanu nezavisnost Kosova te da za nju nema nikakav značaj proces ukidanja nadgledane nezavisnosti“.

Mr. J.

Broj komentara: 2
Vaši komentari:
  1. Jelena kaže:

    Iako očekivana, ova vest je tužna. Posle poslednjeg prekrajanja na Balkanu postoje 2 Albanske države i to nikoga iz međunarodne zajednice ne brine. Što bi ih brinulo, oni ne žive na Balkanu. Smrtnu ranu su zakrpili flasterom pa koliko izdrži. Gospodin Tači će sada konačno moći na miru da raščisti sa svim neistomišljenicima ma koje nacionalnosti da su. Naročito će se potruditi oko Srba i drugih nealbanaca koji žive na Severu Kosova. Sa druge strane, Srbija će morati da ponovo otvori prihvatne centre za ljude koji će sasvim izvesno bežati odatle. Nikoga to neće potresti.
    Iako je Kosovo postalo strašan balast za Srbiju (odavno) ovo neće proći dobro u Beogradu i produbiće jaz između Srbije i EU. SVe zajedno ova vest je zaista tužna. Nadam se samo da će Srbija konačno prestati da plaća dugove Kosova i isporučiti “nezavisnim vlastima” račune za neizmirene dugove i obaveze…

  2. Veliša kaže:

    Draga braćo crnogorci. Tražim po svim glasilima drage nam Crne Gore ima li kaka vest o svedoku o trgovini organima o kojem srpske vesti non stop govore. Opisuje kako su bez anestezije izrezali srce jednom devetnajestogodišnjaku koji je možda bio baš crnogorac iz Peći. jeste li šta čuli o tome?

Najnovije u rubrici