Objavljeno: uto, 11. sep, 2012.

Putin i Nikolić o Južnom toku i Kosovu

MOSKVA / BEOGRAD – Predsjednici Ruske Federacije i Srbije Vladimir Putin i Tomislav Nikolić sastaju se danas u Sočiju što bi trebalo da bude njihov drugi sastanak od 20. maja kada je Tomislav Nikolić pobijedio na predsjedničkim izborima, ali je ovo prvi sastanak od 11. juna kada je novi predsjednik Srbije preuzeo dužnost. Prvi put su se Vladimir Putin i Tomislav Nikolić sastali 26. maja.

nikolic putin u 300x223 Putin i Nikolić o Južnom toku i Kosovu

Tomislav Nikolic i Vladimir Putin 26. maja u Moskvi

Dvije strane sastanku pridaju veliki značaj. Srbija očekuje od Rusije ekonomsku pomoć, dok Moskva želi da učvrsti položaj ključnog političkog saveznika Srbije pogotovo u vezi sa politikom Beograda prema Kosovu.

U Moskvi i Beogradu je zvanično saopšteno da će ključne teme današnjeg sastanka biti trgovinsko-ekonomska saradnja, projekat Južni tok i pitanje Kosova.

- Posebno se ostvaruje konstruktivna saradnja u vezi sa kosovskim pitanjem, a obe države zastupaju principijelan stav prema kojem definitivno rešenje problema pokrajine treba da bude pronađeno putem dijaloga Beograda i Prištine na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN – prenijela je srpska državna agencija Tanjug dio saopštenja Kremlja.

Kremlj podsjeća da je obim bilateralne robne razmjene prošle godine povećan za 42 odsto u poređenju sa 2010. godinom i da je iznosio više od dvije milijarde dolara. Rusija je, napominje se, investirala od 2003. do 2011. godine u Srbije više od mlijarde i po dolara.

Predsjednik Srbije ponovio je u ponedjeljak prošlonedjeljnu izjavu da očekuje pomoć Rusije u ovom, „najtežem trenutku za Srbiju“.

- Moja očekivanja su velika, ogromna. Prvo, velika je čast razgovarati sa predsednikom Rusije drugi put u tri mjeseca – to je znak da postoji obostrana želja da mnogo bolje sarađujemo nego do sada. Ja sam već sada zadovoljan zato što znam da taj susret ne može da protekne, a da iz toga ne bude obostrane koristi, a kada ima obostrane koristi, onda ima koristi za Srbiju – rekao je, navode beogradski mediji, predsjednik Sribje u intervjuu ruskoj državnoj televiziji koji bi trebalo da bude emitovan na dan posjete

Najnovije u rubrici