Objavljeno: sri, 12. sep, 2012.

Čas istorije na Mamuli

HERCEG NOVI – U srijedu je na ostrvu Lastavica na ulazu u Bokokotorski zaliv održan istorijski čas u znak sjećanja na one koji su prije 70 godina, za vrijeme italijanske okupacije, stradali kao zatočenici u tvrđavi Mamula. Tradicionalno okupljanje malog broja preživjelih logoraša, rodbine i poštovalaca organizovali su Udruženje boraca NOR-a i Mjesna zajednica Luštica. Položeni su vijenci na spomen bunar i ploču na tvrđavi Mamula. Zasađeno i maslinovo drvo mira.

HN MAMULA Čas istorije na Mamuli

Logor je rasformiran 14. septembra 1943. pet dana nakon kapitulacije Italije. Učesnici komemorativnog skupa stigli su iz bokeljskih gradova, ali i Podgorice, Cetinja, Budve, Prijepolja.

Potpredsjednik hercegnovskog SUBNOR-a Slobodan Novaković je rekao da je prva na Mamuli zatočena grupa od 56-oro žena i djece iz Gornjeg Morinja čije je selo 20. marta 1942. godine zapaljeno i mnogi njegovi mještani pobijeni. Slična sudbina zadesila je i mještane Pobora, iznad Budve, odakle je na Mamulu internitrano 104-oro žena, djece i staraca. Novaković je podsjetio da je na Mamuli, a potom na Prevlaci, bilo utamničeno ukupno 2.332 zatvorenika – 72 iz Bileće, 110 iz Budve, 107 iz Dubrovnika, 25 iz Gackog, 10 iz Imotskog, 159 iz Ploča, 109 sa Korčule, 356 iz Kotora, 43 iz Makarske, 67 iz Mostara, 18 iz Nevesinja, 122 iz Tivta, 182 iz Trebinja, 80 iz Vrgorca, a najviše je u logoru bilo zatočenika iz Herceg Novog – 871.

- U teškim uslovima, hladnoj i memljivoj tvrđavi, bez hrane, razbolijevali su se najčešće od tifusa – podsjetio je predsjednik SUBNOR-a Budve Ivo Marković, iz čijeg je sela Pobori na Mamuli bilo zatočeno 110 žena i djece. I on je bio među njima sa braćom, majkom, sestrom i njenom djecom.

Publicista i nosilac partizanske spomenice Neđeljko Zorić, jedan od preživjelih logoraša, govorio je o sudbini njegove grupe koja je bila osuđena na najtežu kaznu – smrt. Većina ih je ipak preživjela i internirani su u italijanske zatvore na izdržavanje doživotne robije. Vratili su se u Jugoslaviju nakon kapitulacije Italije.

Goste je pozdravio i predsjednik Mjesne zajednice Luštica Nedjeljko Morić.

D.I.

Najnovije u rubrici