Objavljeno: sri, 12. sep, 2012.

Evropska filmska akademija objavila spisak kandidata za nagrade – Među 47 filmova i četiri iz regiona

BERLIN – Evropska filmska akademija objavila je 11. septembra kandidate za nominaciju za nagrade za 2012. godinu. Među 47 naslova iz 31 zemlje su i četiri sa ex-YU prostora – dva iz Srbije i po jedan iz Bosne i Hercegovine i Makedonije.

2012 09 13 kul str evropske nagrade zena koja je obrisala suze 300x225 Evropska filmska akademija objavila spisak kandidata za nagrade   Među 47 filmova i četiri iz regionaKako prenosi portal SEE.cult.org, riječ je o filmovima „Smrt čoveka na Balkanu“ Miroslava Momčilovića i „Parada“ Srđana Dragojevića iz Srbije, „Djeca“ sarajevske rediteljke Aide Begić i „Žena koja je obrisala suze“ Teone Strugar Mitevske iz Makedonije. Među rediteljima predloženih filmova su i veterani kao što su Ken Louč, Roman Polanski i braća Tavijani. Konačna lista nominovanih biće objavljena 3. novembra na Evropskom filmskom festivalu u Sevilji, na osnovu glasova 2.700 članova EFA.

Nominovani

Dvadeset zemalja, koje imaju najviše članova u EFA, same predlažu po jedan domaći film, a ostale bira selekciona komisija koju čine članovi Borda EFA i pozvani stručnjaci. Ove godine to su bili Pierre-Henri Deleau (Francuska), Marit Kapla (Švedska), Stefan Kitanov (Bugarska), Paz Lazaro (Španija), Derek Malcolm (Velika Britanija) i Elma Tataragić (Bosna i Hercegovina), selektorka takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala. Prema navodima EFA, spisak kandidata za nominacije odražava svu raznovrsnost evropskog filma danas. Među predloženim filmovima za nominacije za „evropskog Oskara“, većina su koprodukcije, a autori su različitih generacija.

Među njima su Ištvan Sabo, predložen za film „Vrata“, Mihael Haneke – „Ljubav“, Ken Louč – „Anđeoski dio“, Kristijan Pecold – „Barbara“, Nuri Bilge Džejlan – „Bilo jednom u Anadoliji“, Roman Polanski – „Krvoproliće“, braća Taviani – „Cezar mora da umre“, Benedik Flieguf – „Samo vjetar“, Kristijan Munđiu – „Iza brda“, Ursula Mejer – „Sestra“, Ulrih Zajdl – „Raj; ljubav“, Stiv Mekvin – „Sram“, Sergej Loznica – „U magli“, Aleksander Sokurov – „Faust“…

Prošla godina

Prošle godine je najboljim evropskim filmom proglašena apokaliptična drama „Melanholija“ Larsa fon Trira, a danski trijumf potvrđen je i nagradom za režiju koju je dobila Suzan Bir za film „U boljem svijetu“. Najboljom evropskom glumicom 2011. proglašena je Tilda Svinton za ulogu majke u psihološkoj drami „Moramo da pričamo o Kevinu“, dok je najbolji glumac bio Kolin Firt kao kralj Džordž VI u drami „Kraljev govor“ Toma Hupera, koja je dobila i nagradu publike (The People Choice Award). Za scenario su nagrađena braća Darden, za film „Dječak s biciklom“, a evropskim otkrićem godine proglašen je belgijsko-holandski film „Kiseonik“ Hansa van Nufela.Najboljim dokumentarcem proglašen je „Pina“, 3D dokumentarni omaž Vima Vendersa legendarnoj njemačkoj koreografkinji Pini Bauš. Evropska filmska akademija osnovana je 1988. godine, objedinjujući profesionalce širom Evrope u zajedničkom cilju promocije evropske filmske kulture.

R. K.

Najnovije u rubrici