Objavljeno: sri, 12. sep, 2012.

Očekuje se recept za smanjenje nelikvidnih kredita

Centralna banka Crne Gore 2 g 300x199 Očekuje se recept za smanjenje nelikvidnih kreditaPODGORICA – Tim Svjetske banke koji boravi u Crnoj Gori preporukama će pomoći smanjenju nelikvidnih kredita – saopšteno je juče iz crnogorske Centralne banke.  

Tim Svjetske banke koji radi na realizaciji tehničke pomoći Crnoj Gori na smanjenju loših zajmova u zvaničnoj je posjeti Centralnoj banci a u Crnoj Gori će ostati do 15. septembra.

Osnovni cilj posjete je, kako je saopšteno iz CBCG, realizacija analitičke osnove i davanja preliminarnih preporuka i prijedloga mehanizama za smanjenje nekvalitetnih kredita.

Na sastancima u Crnoj Gori biće riječi o pet cjelina među kojima su tri najaktuelnije.

- Ključni su makro-finansijski okvir i mapiranje dugova , regulacija bankarskog sistema, upravljanje rizikom – objasnili su iz Centralne banke.

 Analiziraće se i pravni sistem, porezi i korporativna regulativa, odnosno analiza šireg spektra pravnih propisa, poput izvršnog postupka, stečaja, likvidacije, restrukturiranja dugova, zaštita korisnika finansijskih usluga…

- Rezultat  posjete biće finalna detaljna dijagnostika nivoa, strukture i segmentacije nekvalitetnih kredita. Biće predložen i preliminarno rješenje i mehanizam prevashodno u sferi supervizorske regulative sa ciljem daljeg i dugoročnog smanjenja nekvalitetnih kredita – navodi se u saopštenju.

Iz CBCG su saopštili da je nastavljena uspješna saradnja Svjetske banke i crnogo0rske Centralne banke kroz program tehničke podrške Svjetske banke na rješavanju problema nivoa nekvalitetnih kredita koji se realizuje na zahtjev Centralne banke i Ministarstva finansija.

R.E.

Najnovije u rubrici