Objavljeno: sri, 12. sep, 2012.

Podrška farmerima koji sarađuju sa mljekarama (foto galerija)

DANILOVGRAD – Prvi šleper sa hranom za stoku uvezenom iz Poljske stigao je juče na imanje Željka Radeča u Novom Selu kod Danilovgrada, kako bi njegova farma od 24 muzne krave i petnaest junica funkcionisala i ove zime. Dan prije, podjela stočne kabaste hrane, čiju je nabavku organizovalo Ministarstvo poljoprivrede u cilju sanacije posljedica suše, počela je u Nikšiću.

Uvozno sijeno iz Poljske na farmi u Novom Selu u 300x199 Podrška farmerima koji sarađuju sa mljekarama (foto galerija)Predstavnik Ministarstva iz Službe za selekciju stoke Gojko Babović, koji je juče prisustvovao istovaru sijena na farmi porodice Radeč, ponovio je da je da će taj Vladin resor subvencionisati cijenu koštanja stočne hrane u dijelu trasporta.

- Za sada je stigla određena količina stočne kabaste hrane iz Bosne i Hercegovine i Poljske, ali i iz Vojvodine.  Danas je iz Poljske stiglo 10,3 tona sijena, čiji će kvalitet biti ocijenjen, a očekuje se i dolazak suve djeteline. Nabavna cijena ove stočne hrane je od 16 do 18 centi, ali su troškovi transporta visoki, više od hiljadu eura po šleperu – kazao je Babović.

Cijene

On je pojasnio proceduru prema kojoj za sada sijeno naručuju i dijele mljekare svojim kooperantima, po cijeni od 18 centi za kilogram sijena, a 22 centa za djetelinu i lucerku.

- Prvo će dobiti kooperanti mljekara, a zatim ćemo vidjeti sistem podrške za nabavku hrane i ostalim stočarima, naročito onima koji proizvode sir – kazao je Babović.

Farmera Željka Radeča, bez obzira što je jedan od rijetkih koji je sam pripremio makar polovinu potreba farme za stočnom hranom, pogodila je ovogodišnja suša.

- Osim 24 muzne krave, od kojih godišnje mljekari predam oko 200 hiljada litara mlijeka, imaću i 15 junica koje nijesam uspio da prodam. Nemam dovoljno hrane, a moraću da je kupim po mnogo većoj cijeni nego ovih godina – kaže Radeč, koji nije zadovoljan ni sa cijenom kabaste stočne hrane koja mu je isporučena.

- Iz Ministarstva su kazali da ćemo dobiti sijeno i djetelinu po cijeni koja će biti na nivou od prošle sezone. Sijeno je prošle godine koštalo 10 do 12 centi, a djetelina 15. Prihvatljiva nam je bila i cijena koju su mi obećali iz mljekare u Danilovgradu od 18 centi za djetelinu. A sada vidim da je 22 centa – kaže Radeč.

Ugroženi farmeri 

- Napravio sam novu farmu za 50 grla stoke koju nijesam siguran da ću za sada nabavljati – kaže ovaj farmer, dodajući da su cijene stočne hrane skočile previše i ugrožavaju rentabilnost proizvodnje.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori sijeno se prodaje po cijeni od 20 do 30 centi, što je do tri puta skuplje nego prošle i prethodnih desetak godina.

- Do sada sam prolazio dobro. Imam dovoljan broj grla, mehanizaciju, radne navike, zemlju sam uzimao u zakup i pripremao sijeno. Napravio sam ove godine 100 tona silaže, što niko ne radi kod nas, ali nemam dovoljno. Ne isplati mi se nakon ovih poskupljenja da kupujem ni hranu, ni da širim stočni fond – kaže Radeč, dodajući da je trenutna cijena sijena na crnogorskom tržištu pretjerano visoka.

- Kada sam ja proizvodio sijeno prethodnih godina, uzimajući zemlju u zakup, kilogram me koštao oko šest centi. Ove godine koštalo me oko 11-12 centi – kaže Radeč, dodajući da bi problemi domaćih stočara, posebno onih koji imaju do deset krava, jesenas bili manji da su se potrudili da sami pripreme sijeno.

Nauk iz ove teške sezone za crnogorske farmere, prema mišljenju Radeča, je da ,,ko nema obradive zemlje, mehanizaciju za spremanje stočne hrane, sistem za navodnjavanje treba da digne ruke od tog posla“.

- Realan problem su usitnjene parcele, koje ne gravitiraju vodenim površinama – dodaje on.

Proizvodnja mlijeka skuplja i do 50 centi po litru  

Proizvodnja litra mlijeka nakon najnovijih poskupljenja stočne hrane, prema riječima farmera Radeča, košta više od 45 centi i vodi proizvođače u gubitak.

- U gubicima smo posljednjih mjeseci, a vjerovatno ćemo biti i dalje. Računajući novu cijenu koncentrata od 40 centi po kilogramu i sijena od 18, djeteline 22 centa, litar mlijeka izlazi preko 50 centi, što je nedovoljno profitabilno, s obzirom na otkupnu cijenu mlijeka od 36 centi i subvencije još desetak. Zato bi nam trebalo povećanje otkupne cijene za makar pet centi.

- Tada ne bismo bili makar na gubitku – kaže Radeč.

I.Kv.

Najnovije u rubrici