Objavljeno: sri, 12. sep, 2012.

Prekogranična saradnja: Milion eura za nove projekte

Sa pres konferencije u Vodovodu NK 300x169 Prekogranična saradnja: Milion eura za nove projekteNIKŠIĆ – Delegacija Evropske Unije obezbijedila je milion i 80.000 eura za nove projekte prekogranične saradnje (IPA) Crne Gore i Srbije u narednoj godini, za koje se zainteresovani mogu prijaviti do kraja decembra.

Saopštivši taj podatak, predstavnik zajedničkog Tehničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje Mithat Bahović je, na pres konferenciji u nikšićkom Vodovodu, podsjetio da su minule četiri godine institucije i nevladine organizacije u Crnoj Gori su za 29 projekata od EU dobile 2,7 miliona, od kojih je milion i 112 hiljada utrošeno za sedam projekata u Nikšiću. Jedan od „najuspješnijih“ je, kako je ocijenio Bahović, smanjivanje gubitaka i optimizacija sistema vodosnabdijevanja na vodovodnim mrežama, koje rade javna vodovodna preduzeća u Nikšiću i Užicu.

Ovaj projekat, kako je kazala Olivera Božović (menadžer), omogućiće smanjivanje gubitaka na mreži za 30 odsto. Za Nikšić je bilo namijenjeno 188.600 eura, od čega je 85 odsto obezbijedila Delegacija EU, kojim su nabavljena vozila, 200 satova za daljinsko očitavanje i oprema za tehnički dijagnostiku.

- Ciljevi projekta su povezivanje ljudi, zajednica i privrede graničnih oblasti kako bi zajedničkim inicijativama doprinijeli efikasnom korišćenju vodenih resursa i očuvanju životne sredine, a u konkretnom slučaju optimizacija vodosnabdijevanja, smanjenje troškova proizvodnje i poboljšanje kvaliteta vode u sistemima, kao i modernizacija i racionalizacija mreže na korist potrošača – oko 64.000 građana i privrednih subjekata, naglasila je Božović.

Koordinator projekta Darko Kovač objasnio je da je projektom obuhvaćena vodovodna mreža u prigradskim naseljima: Dragova Luka, Rubeža, Ćemenca, Ozrinići, Kočani i Gornje Polje. Kakva je korist, dovoljno ukazuje podatak da je nabavljenom savremenom opremom otkriveno više od 100 nelegalnih potrošača, koji su „uvedeni“ u regularne. Takođe, primjenom opreme za tehničku dijagnostiku evidentiran je veći broj kvarova, koji su otklonjeni i time za 30 odsto smanjeni gubici vode u tom dijelu mreže.

G. K.

Najnovije u rubrici