Objavljeno: sri, 12. sep, 2012.

Kompanija Apple predstavila iPhone 5

Nova verzija najpoznatijeg smartfona na svijetu iPhone 5 kompanije Apple predstavljena je u srijedu na konferenciji u San Francisku.

iphone glavna 300x195 Kompanija Apple predstavila iPhone 5Novi iPhone je 18 odsto tanji od iPhonea 4S i 20 odsto lakši, a kako je Pobjeda i objavila u srijedu, ima 4-inčni Retina ekran, prenosi itproportal.com

Ekran je veličine 4 inča, sa rezolucijom od 1136×640 i 326 pixela po inču. Veći displej omogućio je i peti red ikona, a što se samog ekrana tiče, Fil Šiler kaže da je riječ o najpreciznijem ekranu koji postoji, jer su senzori dodira integrisani u sam ekran.

Kamera je rezolucije 8 megapiksela, a prednja kamera sada nudi snimke u HD rezoluciji. Kamera sada omogućava 40 odsto brže pravljenje fotografija kao i njihov bolji kvalitet u uslovima slabijeg osvjetljenja. Konačno, Apple na novom iPhone uvodi i Panorama mod.  Apple tvrdi da fotke napravljene Panorama opcijom i mogu biti rezolucije do 28 megapiksela.

iPhone 5 ima ugrađen radio, kao i dinamičku antenu koja prima za glasovne, kao i signale za prenos podataka.

U Appleu se posebno ponose dvostruko bržim A6 procesorom, koji je, kako kažu,  štedljiviji i 22 odsto manji.

iPhone 5 ima ugrađen sistem za prepoznavanje, a kamera daje mogućnost snimanja videa u FullHD rezoluciji sa, kako tvrde, boljom stabilizacijom slike.

Baterija traje 225 sati u standby režimu, odnosno 10 sati surfovanja putem bežične mreže ili 8 sati preko 3G mreže.iphone glavna2 300x211 Kompanija Apple predstavila iPhone 5

Na iPhoneu 5  je unapređen i audio sistem, pa sada postoje 3 mikrofona – pri vrhu, pri dnu i na poleđini. Zvučnici su dobili novi dizajn, prosto smanjeni su za 20 odsto.

-  Mijenjanje iPhonea shvatamo veoma ozbiljno. Ne želimo samo da napravimo novi telefon, želimo da napravimo mnogo bolji telefon. iPhone 5 je rezultat tog pristupa – rekao je glavni Apple dizajner, Džoni Ajv.

Na konferenciji su nastupali čuveni Foo Fightersi, čiji je frontmen bivši bubnjar kultnog američkog grandž benda Nirvana.

Porudžbine su u pretprodaji od 14. septembra, a isporuka počinje 21. septembra.

 

M. H.

Najnovije u rubrici