Objavljeno: čet, 13. sep, 2012.

MMF: Moguće dodatno vrijeme za Grčku

VAŠINGTON – Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je u četvrtak da postoje „dobri razlozi“ da Grčka dobije dodatno vrijeme kako bi ispunila obaveze iz sporazuma o finansijskoj pomoći.

Grcka 300x213 MMF: Moguće dodatno vrijeme za Grčku- Rekli smo da će produženje roka zavisiti od sposobnosti finansiranja – rekao je portparol MMF Geri Rajs, a prenila francuska novinska agencija AFP.

Rajsovo saopštenje je uslijedilo po okončanju izvještaja o napretku Grčke u primjeni reformi, na kome su radili inspektori tzv. Trojke odnosno Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Evropske unije i Evropske centralne banke (ECB). Ukoliko izvještaj inspektora bude pozitivan, predsjednik Vlade Grčke Antonis Samaras će imati opravdanje za traženje dodatne dvije godine radi ispunjenja strogih ciljeva za smanjenje deficita.

U Atini su, za to vrijeme, najveći grčki sindikati pozvali na generalni štrajk 26. septembra, kao odgovor na nove vladine mjere štednje, koje će, prema predviđanjima, još više otežati život građana prezadužene Grčke.

Grčki kreditori traže od vlade u Atini da uštedi dodatnih 11,5
milijardi eura u naredne dvije godine, kako bi dobila nove tranše neophodne pomoći. To će rezultirati novim smanjenjima plata i penzija, što je grčka vlada, koja je tek tri mjeseca na vlasti, obećala da će izbjeći.

Dosadašnje mjere štednje dodatno su gurnule zemlju u siromaštvo i nezaposlenost, čija je stopa u junu dostigla 24,4 odsto. Prema zvaničnim rezultatima, objavljenim krajem prošle nedjelje, državni deficit za prvih osam mjeseci iznosi 12,37 milijardi eura, čime su već probijene predviđene granice, a prihodi su bili manji od očekivanih, uprkos povećanju poreza.

M.S. 

Najnovije u rubrici