Objavljeno: čet, 13. sep, 2012.

Velika kiša pala u Herceg Novom: Poplave na cijeloj rivijeri

2012 09 13 CGO T STR xx V01 Z NEVRIJEME PETROVAC 300x183 Velika kiša pala u Herceg Novom: Poplave na cijeloj rivijeri

Skuter će sačekati da talasi stanu: Petrovac

HERCEG NOVI – Nakon  više od sto sušnih dana velika kiša, povremeno praćena olujnim vjetrom i gradom, padala je juče cijeli dan na području hercegnovske opštine. U jutarnjim satima palo je više od 90 litara po metru kvadratnom.

Nevrijeme je izazvalo plavljenje mnogih objekata duž hercegnovske rivijere, među njima i OŠ „Orjenski bataljon“, Dječjeg doma „Mladost“  i ambulante u Bijeloj. Odrona je bilo gotovo na svim putevima, vjetar je iščupao dva stabla, a u jutarnjim časovima Igalo, Topla i Bijela bili su bez struje. Poplavljeno je i više kuća uz magistralu u Đenovićima, ispod noćnog kluba „Herc“ nestale su dvije plaže, a kod restorana „Papagaj“ u Baošićima i „Bjanka“ u Kumboru voda je nanijela velike količine pijeska. Vodene bujice slivale su se poput vodopada niz brojna hercegnovska stepeništa i ulice.

Sve komunalne službe i vatrogasci uključili su se u saniranje posljedica nevremena.

Direktor JP Komunalno-stambeno Boris Seferović kaže da je njihova služba u prethodnom periodu očistila veliki dio kišnih kanala i odvoda, ali da to nije bila dovoljna odbrana od bujica. Prvu intervenciju, zajedno sa vatrogascima, imali su u jutarnjim satima u Đenovićima gdje je poplavljena kuća Bojanića.

2012 09 13 CGO T STR xx V01 Z HN NEVRIJEME zaposleni ciste 300x286 Velika kiša pala u Herceg Novom: Poplave na cijeloj rivijeri- Ogromne su količine vode, tako da je šteta bila neminovna. Kako smo išli prema Bijeloj, situacija je bivala sve gora. Voda je podlivala kompletnu magistralu kod Dječjeg doma u Bijeloj i tu će biti potrebna veća sanacija da se put ne bi urušio. Poplavile su i škola u Bijeloj, ambulanta, Dom kulture, donji put uz more… Imali smo i dvije intervencije u Igalu jer je palo drveće na put kod skretanja za servisnu zonu i u Ribarskoj ulici. Sve dok kiša ne stane, naše ekipe će biti u pripravnosti – kaže Seferović.

U Dječjem domu „Mladost“ poplavljene su suterenske prostorije, ali zaposlene u ovoj ustanovi više brine klizište na magistrali odakle se velika količina zemlje obrušila u dvorište Doma. Začepljeni su kanalizacioni odvodi, pa se kanalizacija izlila i na nekim mjestima prodrla u domske prostorije. Pomoćnica direktora Slavica Ilić kaže da su im u odbrani od klizišta i poplave pomagale komunalne ekipe, a obišao ih je i gradonačelnik Dejan Mandić.

U OŠ „Orjenski bataljon“ poplavljene su ulazne prostorije i nekoliko kabineta. Najveća šteta je, po riječima direktorice škole Jarmile Radović, u računarskoj učionici. Nastava je prekinuta i neće se raditi ni danas dok se štete od poplave ne saniraju. Svi zaposleni uključili su se u akciju čišćenja škole od vode i zemlje.

D. I.

Broj komentara: 1
Vaši komentari:
  1. dragisa kaže:

    O pardon pa vi imate novinare u Novi! Još da su poslali koju sliku al dobra je i ova iz Petrovca.

Najnovije u rubrici