Objavljeno: čet, 13. sep, 2012.

Za kreditiranje malih i srednjih preduzeća 50 miliona eura od EIB-a

PODGORICA – Crnogorska vlada danas je dala saglasnost Investiciono razvojnom fondu da uđe u aranžman sa Evropskom in vesticionom bankom vrijedan 50 miliona eura iz kojih će se davati krediti malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori za realizaciju infrastrukturnih projekata,  saopštio je ministar finansija Milorad Katnić nakon sjednice Vlade.

IRF Za kreditiranje malih i srednjih preduzeća 50 miliona eura od EIB aKredit se daje na osam godina , uz dvije godine grejs perioda što će, kako je ocijenio ministar, omogućiti IRF da proširi kreditno garantne šeme. EIB novac daje uz kamatu od 2,5 do  3,5 odsto u zavisnosti od trenutka povlačenja novca.

- Tim sredstvima će IRF moći novac da plasira malim i srednjim preduzećima po konkurentnoj kamatnoj stopi – ocijenio je ministar.

IRF je povećao ročnost kredita na deset godina a maksimalni iznos sa pola na milion eura pojedinačno.

Aranžman predbviđa da EIB u dvije tranše po 25 miliona eura uplati Investiciono razvojnom fondu  koji treba da ih proslijedi kroz kredite do krajnjih korisnika odnosno preduzeća – objasnio je ministar Katnić.

Predviđeno je i da država, odnosno IRF uloži još 50 miliona eura najkasnije u četiri naredne godine.

- Kroz ovaj aranžman u naredne četiri godine će biti realizovano najmanje 100 miliona eura kao podrška preduzećima- kazao je ministar i ocijenio da je za Vladu podrška EIB-a veoma značaj projekat.

Mr.M. 

Najnovije u rubrici