Objavljeno: pon, 17. sep, 2012.

NVO „4 Life“: Svaki šesti narkoman je žena

PODGORICA – Nevladina organizacija „4 Life“ pozvala je u ponedjeljak predsjednika Vlade Igora Lukšića i ministra rada i socijalnog staranja Suada Numanovića da, pri planiranju budžeta za 2013. godinu, predvide sredstva za izgradnju i osnivanje centra za liječenje zavisnica od droga.

nvo for life 300x179 NVO „4 Life“: Svaki šesti narkoman je ženaIzvršni direktor te NVO Saša Mijović istakao je da u našoj zemlji ne postoji mjesto gdje se mogu liječiti žene zavisnice od droge, i to ocjenjuje kao grubo kršenje osnovnih ljudskih prava i diskriminaciju žena.

- Poštovanje ljudskih prava jedna je od ključnih oblasti u pregovorima o pristupu Crne Gore EU. Stoga očekujemo da postupite u skladu sa standardima EU i da, kao odgovorna Vlada, u sljedećoj godini obezbijedite sredstva i izgradite centar, kako bi se u potpunosti poštovalo pravo zavisnica od droga na liječenje – naveo je Mijović u  pozivu upućenom premijeru i ministru rada i socijalmog staranja.

Iz „4 Life“ su podsjetili da je od 1.300 registrovanih zavisnika u Crnoj Gori, koji su u Centru za mentalno zdravlje potražili pomoć, svaki šesti žena.

Prema podacima te NVO, veliki broj žena zloupotrebljava droge, a od osoba koje su potražile pomoć te organizacije 17 odsto je ženskog pola.

- Posebno zabrinjava činjenica da se u mlađim uzrastima počinje koristiti droga. Dvije djevojke koje su se liječile u NVO „4 Life“ redovno su koristile heroin u osmom razredu osnovne škole – ukazao je Mijović i dodao da je veći broj trudnica zavisnica, kao i onih koje imaju djecu.

Sl.R.

Najnovije u rubrici