Objavljeno: uto, 18. sep, 2012.

Odbačena prijava Vijesti protiv Grbovića, progovorio insajder Zdravko Vučinić

Iskazom vrhovne državne tužiteljke počelo je najzad da se odmotava klupko kriminalne sprege jedne privatne kompanije i dijela državne uprave što je klasična definicija organizovanog kriminala

Piše: Srđan Kusovac

PODGORICA – Državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu tabloida Vijesti ili njegovih predstavnika podnijetu sredinom aprila protiv direktora Lutrije Save Grbovića zbog navodne prijetnje smrću tadašnjem zamjeniku glavnog urednika i uredniku ekonomske rubrike Vijesti Zdravku Vučiniću i novinaru tog tabloida Rajku Miliću.

pobjeda odgovor tuzilastvo vijesti lutrija 2012 09 17 Odbačena prijava Vijesti protiv Grbovića, progovorio insajder Zdravko Vučinić- Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici utvrdilo je sve činjenice koje su bile neophodne za odluku povodom elektronske pošiljke kojom je novinarima Vijesti, Rajku Miliću i Zdravku Vučiniću, upućen izmijenjeni tekst pjesme „Rajko Kokorajko“. Na bazi utvrđenih činjenica Tužilaštvo je donijelo odluku da ne pokrene krivični postupak protiv Save Grbovića zbog krivičnog djela – ugrožavanje sigurnosti iz člana 168 stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika, jer je ocijenilo da Grbović svojim djelovanjem ovom prilikom nije ostvario bitne elemente ovog, ali ni bilo kog drugog krivičnog djela koje predviđa naš Krivični zakonik – navodi se u odgovoru vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić dostavljenom u ponedjeljak Pobjedi na više pitanja u vezi sa ovim slučajem i sa slučajem kontinuiranog ilegalnog priređivanja igara na sreću na Televiziji Vijesti.

U pismenom odgovoru vrhovne državne tužiteljke navodi se da je „ocjena tužilaštva, pored ostalog, potkrijepljena iskazima oštećenih novinara i činjenicom da su prijavljivanje ovog događaja nadležnim državnim organima, prepustili uredništvu Vijesti“.

Što je sa kontraprijavom

tabloid vijesti naslovna stranka 2012 04 123 300x192 Odbačena prijava Vijesti protiv Grbovića, progovorio insajder Zdravko Vučinić

Navodne prijetnje: Tabloid Vijesti 13. aprila 2012.

Odgovarajući na pitanje da li odbacivanje ove krivične prijave znači automatsko prihvatanje krivične prijave za lažno prijavljivanje koju je Udruženje priređivača igara na sreću podnijelo protiv odgovornih lica u tabloidu Vijesti i na istoimenoj televiziji u odgovoru Tužilaštva se navodi da je krivična prijava protiv Rajka Milića, Zdravka Vučinića, Slavka Radulovića, Mihaila Jovovića, Željka Ivanovića i Slavoljuba Šćekića podnijeta zbog krivičnog djela – lažno prijavljivanje iz člana 388 stav 1 i stav 4 Krivičnog zakonika „odbačena jer je za postojanje krivičnog djela lažno prijavljivanje neophodno da učinilac prijavi određeno lice kao izvršioca krivičnog djela, odnosno da prijavi krivično djelo za koje zna da nije izvršeno“.

- Osobe prijavljene ovom krivičnom prijavom nijesu označile niti izvršioca niti krivično djelo jer u trenutku prijavljivanja događaja o tome nijesu imale saznanje – navodi se u odgovoru Tužilaštva.

Zdravko progovorio

Pobjeda je pitanja Državnom tužilaštvu poslala još početkom septembra, više od mjesec dana nakon što je nekadašnji zamjenik glavnog urednika tabloida Vijesti i nekadašnji urednik ekonomske rubrike tog medija Zdravko Vučinić rekao Pobjedi da on uopšte nije učestvovao u kreiranju krivične prijave protiv Save Grbovića i da se, štoviše, uopšte nije osjećao ugroženim kako su to rukovodioci Vijesti naveli u sada već odbačenoj krivičnoj prijavi.

zdravko vucinic i srdjan kusovac zabljak 2012 08 22 Odbačena prijava Vijesti protiv Grbovića, progovorio insajder Zdravko Vučinić

Žabljak, 22.8.2012. – Zdravko Vučinić i Srđan Kusovac

- Ne, ja nijesam podnio krivičnu prijavu. Pronađite moju izjavu Tužilaštvu pa je objavite. Nikad ja nijesam njega (Grbovića) prijavio. Njima je trebalo da dignu dževu. I oni su znali da tu nema prijetnje – rekao je, među ostalim, Zdravko Vučinić Pobjedi 30. jula u Podgorici.

Kontroverzni novinar Vučinić smijenjen je, odnosno formalno je podnio ostavku na uredničke dužnosti u Vijestima pošto se ispostavilo da je tražio novac od Save Grbovića, a nekoliko dana prije nego što je Pobjeda objavila u dva nastavka, 21. i 22. aprila 2012. na crnogorskom i na engleskom njegov autorski rad pod nazivom „Mini studija“ kojom se preporučivao uredništvu navođenjem svih neprofesionalnih postupaka koje je preduzeo prema Prvoj banci, a u korist Crnogorske komercijalne banke čiji su neki tadašnji suvlasnici istovremeno bili i suvlasnici medijske kuće Vijesti. Prethodno je Pobjeda objavila da je Vučinić tražio novac od Grbovića o kojem je pisao seriju tekstova.

Vučinić je pred kraj jula zatražio sastanak sa urednikom Pobjede i to preko zajedničkih prijatelja. U ispovijesti Vučinića Pobjedi, datoj tokom više sastanaka, riječ je, među ostalim, o vezama dijela suvlasnika Vijesti i tadašnjih suvlasnika Crnogorske komercijalne banke, o tome kako je iz te banke iznošen novac, o kombinaciji berzanskih špekulacija i medijskih spekulacija kojima su neki od suvlasnika Vijesti, ali i neke javne ličnosti koje su sada izvan tog kruga, zaradile enormne svote novca, o odnosima unutar medijske kuće Vijesti i o protivzakonitostima u njoj…

Ko ćuti i zašto

Pobjeda je tokom aprila, maja i juna objavila niz tekstova o takvoj kriminalnoj sprezi suvlasnika medijske kuće Vijesti i dijela državne uprave, prije svega odgovornih u Upravi za igre na sreću i Ministarstvu finansija, na osnovu koje je Televizija Vijesti u kontinuitetu ilegalno i na štedu budžeta, odnosno građana Crne Gore priređivala igre na sreću. Pobjeda je tokom istraživanja otkrila niz protivzakonitosti i kontroverznih izjava državnih zvaničnika iz navedenih organa, ali je do sada ostala uskraćena za njihove odgovore kao i za odgovore ostalih nadležnih državnih instanci osim Državnog tužilaštva.

Svi prozvani zvaničnici odbijaju već pet mjeseci da govore o ovim protivzakonitostima. Takođe nijesu na vrijeme dostavljali dokumenta Tužilaštvu. Državno tužulaštvo slučaj istražuje još od decembra 2011. i, prema saznanjima Pobjede, istragu privodi kraju.

(Nastavak sjutra)

Broj komentara: 2
Vaši komentari:
  1. Sara kaže:

    Ova korpa za smece mi se najbolje svidja!!!

  2. Jole Drinjak,penzioner Prčanj kaže:

    E,..eee davno ja pišem,zborim,opominjem da na našim prostirima odavno ne funkcioniše i nije u upotrebi centar-m o z a k,nego neocentar-”Naučna baza za preživljavanje”-u narodu poznata bliznica,iz koje ide slogan-dobro primljen i provjeren u praksi:”Bolje sramotan,nego željan-oskudan”?

Najnovije u rubrici