Objavljeno: čet, 20. sep, 2012.

Uređenje dnevne sobe prema tradiciji Feng shui

Veliko saksijsko cvijeće u dnevnoj sobi ublažiće negativnu energiju. Kaktusi i drugo šiljato bilje nijesu preporučljivi za držanje u zatvorenom prostoru

enterijer feng sui 300x225 Uređenje dnevne sobe prema tradiciji Feng shuiSkladno uređenje doma prema tradiciji Feng shui najviše zavisi od odnosa između prenatrpanosti i raštrkanosti stvari. Dnevna soba bi trebalo da bude mjesto sa gostoprimljivom, ali i smirujućom atmosferom. Izbegavajte da punite sobu neusaglašenim stvarima, pretrpavate zidove porodičnim fotografijama ili izlažete mnogobrojne kolekcionarske primjerke.

S obzirom na to da je dnevna soba mjesto gde porodica i prijatelji dijele vrijeme i energiju, potrudite se da stil kojim ćete urediti mjesto okupljanja oslikava pozitivna iskustva koja želite da razvijete. Izbegavajte stroge, geometrijske i apstraktne linije , koje se mogu činiti hladnim i uznemiravajućim.

Skulptura Bude

Dnevna soba je idealno mjesto da se izloži jedan od najpovoljnijih Feng shui božanstava – skulptura mudrog i nasmijanog Bude. Ona će inspirisati dobru volju za uživanjem kod svih koji je vide. Raspored namještaja u kružnom obliku će stvoriti osjećaj jedinstva i komfora, i obezbijediti zdrav protok pozitivne energije. Ne pretrpavajte sobu namještajem, pogotovo onim koji je preveliki za dnevnu sobu. Postavljanje sofe uza zid će obezbijediti osjećaj udobnosti onima koji sjede na njoj. Keramičke i mermerne pločice na podu dnevne sobe, iako stilski zahvalne i lakezaodržavanje, mogu da stvore pomalo hladnu i neudobnu atmosferu, tako da je preporuka drvo koje  pruža prirodnu toplotu i u isto vrijeme je veoma privlačno. Tepisi su uobičajeni izbor, ali bi trebalo da uzeti u obzir materijal od kojih su napravljeni. Otkriveno je da sintetički tepisi ispuštaju obilje toksina, koji su problem svakome ko želi da stvori zdrav životni prostor.

Ukoliko je dnevna soba direktno povezana sa trpezarijom ili kuhinjom, trebalo bi da pronađete kreativan način da napravite odjeljak između prostorija. Stvorite vedru i prijatnu atmosferu paljenjem zdravih mirisnih štapića i svijeća. Ove jednostavne sitnice će dosta pomoći da vaša soba bude smirujuće i prijatno mjesto za boravak.

TV u ormaru

Izbjegavajte da stavljate televizor na centralno mjesto u prostoriji. Ne bi trebalo da to bude prva stvar koja se primijeti na ulasku. Dajući TV aparatu centralno mjesto, neizbježno ćete stvoriti neuspjeh u komunikaciji u porodici. Bilo bi idealno da ga držite zatvorenog u ormaru. Veliko saksijsko cvijeće u dnevnoj sobi ublažiće negativnu energiju. U uglove stavite biljke sa okruglim listovima. Kaktusi i drugo šiljato bilje nijesu preporučljivi za držanje u zatvorenom prostoru.Mali okrugli stolovi su, takođe, dobar izbor za nepristupačne ćoškove. Teške zavjese na prozorima mogu da budu utočište za prašinu i mirujuću energiju, ali ako su one vazdušaste i prozračne, stvorićete bezbjedno i udobno utočište. Previše staklenih ukrasa će proizvesti veoma brzo kretanje energije, što može stvoriti grub osjećaj nelagodnosti. Izloženo staklo treba da bude upotpunjeno sa drugim organskim materijalima u raznim bojama.

Zemljane boje

Pri izboru boja za dnevnu sobu, imajte na umu da zemljane boje kao što su krem i bež donose osjećaj stabilnosti i pouzdanosti u kući. Bijela boja je, takođe, preporučljiva, jer donosi snagu i dobru sreću. Izbjegavajte upotrebu crvene boje, koja izaziva svađu i tenziju. Plavu boju bi trebalo koristiti umjereno, pošto simboliše element vode. Ukoliko težite izobilju u životu, postavite akvarijum ili fontanu u južnom ili jugoistočnom dijelu dnevne sobe. Ako se odlučite za akvarijum, u njemu držite isključivo prirodno kamenje i bilje, sa ribicama vedrih i živopisnih boja.

Magazin

Najnovije u rubrici