Objavljeno: pon, 24. sep, 2012.

Monitoring pozitivan, Hrvatska spremna za EU

BRISEL – Potpredsjednik Vlade Neven Mimica u Briselu se sastao danas (ponedeljak) sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom. Konačno je potvrđeno da više nema nikakve sumnje niti oko proširenja, niti oko monitoringa, niti oko ratifikacije pretpristupnog ugovora s Hrvatskom. Izvještaj o monitoringu biće pozitivan, pa nijedna zemlja više neće imati izgovor za odgađanje ratifikacije.

Stefan Fule Neven Mimica u 300x198 Monitoring pozitivan, Hrvatska spremna za EU

Foto: ec.europa.eu

- Po svemu sudeći, sveobuhvatni monitoring biće takav da neće poslužiti nijednoj zemlji članici kao razlog za odgađanje ratifikacije pristupnog ugovora. Neke zemlje članice mogu se odlučiti da čekaju zadnji izvještaj u aprilu sljedeće godine, ali sve to i tada ostaje u dogovorenim rokovima i ne trebamo biti pesimistični u pogledu brzine postupka ratifikacije ugovora- rekao je Mimica.

Na pitanje novinara da li je potpuno isključena mogućnost monitoringa i nakon 1. jula 2013. kada će Hrvatska postati članica, Mimica je odgovorio da po svemu onome što se govori, po stavovima zemalja članica, misli da je monitoring nakon članstva isključen. Dodao je da će one zemlje koje su tražile pretpristupni monitoring iz izvještaja Komisije dobiti potvrdu da Hrvatska ulazi kao potpuno spremna članica.

Mr.J.

Broj komentara: 1
Vaši komentari:
  1. Araguz kaže:

    Čekamo vas susjedi.

Najnovije u rubrici