Objavljeno: pon, 24. sep, 2012.

Republika Srpska ne raspolaže državnom imovinom

SARAJEVO – Ustavni sud Bosne i Hercegovine objavio je odluku iz jula ove godine kojom je zakon o statusu državne imovine na teritoriji Republike Srpske i zvanično proglašen neustavnim.

Ustavni sud bihhh u 300x222 Republika Srpska ne raspolaže državnom imovinom

Foto: razglasaj.ba

U odluci je još jednom navedeno da RS nema nadležnost za regulisanje pravne materije koja se odnosi na raspolaganje državnom imovinom.

Zakon, koji je ranije usvojen u Narodnoj skupštini RS-a, ovom odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine stavljen je van snage.

I dalje je pod zabranom raspolaganja, kao i državna imovina u ostatku Bosne i Hercegovine, odlukom visokog predstavnika međunarodne zajednice u ovoj zemlji.

Ustavni sud se u obrazloženju, između ostalog, poziva na Sporazum o sukcesiji koji su potpisale sve zemlje bivše Jugoslavije.

Tim sporazumom Bosna i Hercegovina je nasljednik imovine Republike Srpske i nastavlja njeno pravno postojanje po međunarodnom pravu.

Prošireno je i značenje državne imovine, tako da, osim pokretne i nepokretne imovine, ona obuhvata i takozvana javna dobra, odnosno vode, prirodna bogatstva, ali i imovinu poput saobraćajnih mreža i infrastrukture.

Mr.J.

Najnovije u rubrici