Objavljeno: uto, 25. sep, 2012.

Uspješna prva transplantacija u Crnoj Gori

PODGORICA – Prva transplatacija u našoj zemlji obavljena je u uspješno u utorak – saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

operacija na srcanoj arteriji10 300x172 Uspješna prva transplantacija u Crnoj GoriPacijentu čiji identitet nije objavljen presađen je bubreg njegove majke.

- Transplantaciona procedura predstavlja krunu svakog zdravstvenog sistema i Crna Gora je svojim kapacitetima potvrdila da je sprema da odgovori ovom zdravstvenom izazovu – navodi se u saopštenju.

Transplantaciju su obavili naši stručnjaci u saradnji sa timom ljekara iz Hrvatske koji su činili prof dr Željko Kaštelan, prof dr sc Josip Pasini, dr Hrvoje Šošić, dr Dinko Hauptman, dr Marija Topalović-Grković, dr. Alojz Berić, dr Nikolina Bašić Jukić i dr Jasna Stoić Brezak.

Urolog dr Hrvoje Šošić iz Kliničko-bolničkog centra Zagreb kazao je neposredno nakon izlaska iz operacione sale da je sve je prošlo u najboljem redu, onako kako je planirano.

-Vađenje organa od majke i transplantacija kod sina su protekli u najboljem redu. Možemo reći da je tijelo prihvatilo organ, jer je već na stolu funkcionisao. Operacija kao takva je upješna i nadamo se da će postoperativni tok biti u redu – kazao je Šošić.

Pacijenti iz naše zemlje do sada su na presađivanje organa slani u inostranstvo.

T.B.

Broj komentara: 1
Vaši komentari:
  1. citalac kaže:

    Interesantno.
    Ja sam mislio da je prvu transplantaciju u Crnoj Gori davno uradio sada pokojni kardiolog Miodrag Kovac.

Najnovije u rubrici