Objavljeno: pet, 28. sep, 2012.

Centralni birački spisak Crne Gore na nivou evropskih

Sa aspekta vođenja biračkog spiska s pravom možemo reći da smo stvorili preduslove za demokratske i fer izbore – ocijenili ministri Ivan Brajović i Vujica Lazović

spiskovi Centralni birački spisak Crne Gore na nivou evropskih

PODGORICA – Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović i ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović kazali su u petak, nakon sastanka sa stranim posmatračima i ambasadorima EU i SAD da je Centralni birački spisak najažurniji u regionu, i da ne postoje dva građanina u državi sa istim matičnim brojem.

Ministri su predstavnicima OEBS/ODIHR-a, ambasada zemalja Evropske unije i SAD i Delegacije EU u Crnoj Gori, predočili da je način vođenja biračkog spiska, koji mogućnost zloupotrebe svodi na najmanju moguću mjeru.

- Centralni birački spisak Crne Gore najažurniji je u regionu, a sigurno je na nivou ozbiljnih evropskih registara – kazao je ministar Brajović.

Vicepremijer Lazović je kazao da je „zbog čitavog serijala komentara i proizvoljnih tvrdnji nevladinih organizacija i pojedinih političkih subjekata na račun ažurnosti i transparentnosti spiska Vlada iskoristila priliku da do kraja potvrdi transparentnost u tom procesu“.

Partije bez primjedbi

- Sve političke partije koje su predale liste imaju pristup bazi podataka u kojoj se vodi Centralni birački spisak, a dosad nijesmo imali nijednu primjedbu partija na račun vođenja CBS – kazao je Lazović nakon sastanka.

Vicepremijer i ministar za informaciono društvo je, povodom konstatacija MANS-a da ima ,,više od 14.000 duplih birača“ kazao da je MUP provjerio evidenciju svih sa spiska ove NVO.

- U 14.023 slučaja je potvrđeno da se radi o osobama sa različitim identitetom. Postoje građani koji imaju isto ime i prezime, ali ne postoje dva građanina u Crnoj Gori koji imaju isti matični broj. Otklonili smo sve dileme u tom pogledu i spremni smo pred svim međunarodnim organizacijama da predstavimo tu bazu, naravno, u skladu sa zakonom – kazao je Lazović.

Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo je komentarisao i navode MANS-a da u biračkom spisku postoje i imena lica koja više nijesu među živima.

- Svi koji su evidentirani u registru umrlih izbrisani su iz biračkog spiska. Znamo da se dešava, mahom u ruralnim sredinama, da porodica ne prijavi smrt svog člana dok se ne pokrene ostavinski postupak. Dakle, samo se tako može desiti da se neko ko je preminuo još nalazi u biračkom spisku. Ali, to su sporadični slučajevi. Na sastanku sa predstavnicima posmatračke misije i ambasadorima konstatovano je da je Vlada značajno unaprijedila uređivanje državne evidencije. U tom pogledu s pravom možemo reći da smo na nivou evropskih i međunarodnih standarda i da smo stvorili preduslove za demokratske i fer izbore – kazao je Lazović.

CBS živa materija

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović kazao je da je birački spisak živa materija i podsjetio da će biti zaključen 3. oktobra.

- Svake sedmice, makar jednom, lokalne samouprave obavještavaju o promjenama na osnovu kojih oni mijenjaju i ažuriraju biračke spiskove, koje kasnije objedinjava Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije. Na sam dan izbora imamo kontrolu glasanja, sprej, lampu za provjeru, prisustvo svih zainteresovanih partija koje učestvuju na svakom biračkom mjestu i apsolutno je jasno da smo mogućnost bilo kakvih zloupotreba sveli na najmanju moguću mjeru – rekao je Brajović.

Ministar unutrašnjih poslova je dodao da bi ,,bilo neodgovorno reći da je birački spisak ili bilo kakva evidencija 100 odsto tačna“.

- Takve preciznosti nema ni u jednoj zemlji na svijetu, pa ni kod nas, ali su greške o kojima može biti riječi svedene na najmanju moguću mjeru – istakao je ministar Brajović.

D. Ć.

Glasanje dijaspore ne može biti zloupotrijebljeno

Ministar Brajović je, odgovarajući na pitanja novinara Vijesti, kazao da ,,ne vidi potrebu da saopšti koliko je u biračkom spisku osoba koje formalno imaju prebavilište u Crnoj Gori, ali su više od dvije godine u inostranstvu ili imaju strano državljanstvo“.

- Ne vidim potrebu da odgovorim na to pitanje jer ne postoji mogućnost zloupotrebe u tom smislu. Crnogorski državljanin koji je na biračkom spisku mora doći u Crnu Goru da bi glasao. Mi nemamo obavezu da ga brišemo iz spiska ako nije odjavio prebivalište – pojasnio je Brajović.

Lični podaci cure iz NVO u medije

Vicepremijer Lazović je, na pitanje zašto na sastanak nijesu pozvali predstavnike MANS-a i političkih partija, koji su tvrdili da u biračkom spisku postoje neregularnosti, rekao da im je ,,namjera bila da razgovaraju sa predstavnicima i ambasadorima zemalja EU i SAD, OEBS/ODIHR- a, dok MANS ne spada u tu kategoriju“.

- Ukoliko bude potrebe napravićemo prezentaciju i za predstavnike političkih partija. One su svakog dana u prilici da komuniciraju sa Ministarstvom za informaciono društvo. Ukoliko to budemo radili za nevladin sektor, civilno društvo, možemo ući u rizik da se lični podaci zloupotrijebe i objave na sajtovima i u dnevnoj štampi – kazao je Lazović.

Posmatrači se uvjerili da se birački spisak vodi u okvirima organizovane državne evidencije

- Sve političke partije koje su predale izborne liste imaju pravo da dobiju birački spisak na kompakt disku, imaju pravo na on lajn direktan pristup bazi koja sadrži podatke o Centralnom biračkom spisku. Pratimo dinamiku posjeta i do sada nijesmo imali primjedbu ni od jedne političke partije – kazao je Pobjedi vicepremijer Lazović.

Lazović podsjeća da svi građani, putem SMS, unoseći svoj matični broj, mogu provjeriti jesu li upisani u birački spisak. Ako nijesu, imaju jasna uputstva koja je procedura da budu upisani.

- U biračkom spisku nema duplo upisanih, kako se ovih dana pokušava saopštiti javnosti. U biračkom spisku nema građana sa istim matičnim brojem, niti sa istim brojem lične karte. Ima građana koji imaju isto ime i prezime, ali to što neko ima isto ime i prezime kao ja, ne znači da meni treba oduzeti biračko pravo – prokomentarisao je Lazović.

Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo  kazao je da su predstavnicima međunarodnih organizacija i ambasadorima predstavili način vođenja spiska, i pokazali da je potpuno različita metodologija prikupljanja podataka za popis stanovništva i za Centralni birački spisak.

- Oni su se sa tim u potpunosti saglasili. Jer, popis je rađen u skladu sa Eurostatovom metodologijom i pod nadzorom Evropske komisije. Ali, to je potpuno drugačiji pristup u odnosu na Centralni birački spisak, jer se kod popisa ne traže administrativna prava koja su uslov za vođenje biračkog spiska – objasnio je Lazović.

Vicepremijer kaže da se pričom o biračkim spiskovima ,,želi stvoriti alibi za slučaj da neke političke partije dožive katastrofalni izborni poraz“.

- A to je i za očekivati, s obzirom na način kako se već sada ponašaju. Još nije počela ozbiljna izborna utakmica, a oni pokušavaju da otvore prostor za raznorazna nagađanja – da će izbori biti pokradeni, da nije u redu birački spisak…

Centralni birački spisak koji trenutno imamo u Crnoj Gori je najažurniji u odnosu na sve koje smo do sada imali. Svi posmatrači su konstatovali da nam je birački spisak transparentan i u okvirima prihvatljive ažurnosti. Ono što smo juče uradili je još jedan značajan iskorak – kazao je Lazović, naglašavajući da pozivaju sve političke partije da daju konkretne primjedbe na birački spisak, u predviđenoj proceduri.

- Pozivamo građane da provjere da li su upisani, jer zaključujemo birački spisak 3. oktobra. Napravićemo, ako treba, prezentaciju za sve zainteresovane NVO i druge subjekte, ali samo u onom domenu gdje se ne ugrožavaju lični podaci građana Crne Gore – istakao je ministar.

On je kazao i da je utisak posmatrača nakon prezentacije vođenja biračkog spiska ,,izuzetan“.

- Vidjeli su da se to radi na tehnološki moderan način, u okvirima potpuno organizovane državne evidencije, sa nekoliko punktova i sistema kontrole, i mislim da im je, poslije svega što su imali prilike da vide, jasno da je naš birački spisak na visokom nivou transparentnosti i ažurnosti – kazao je vicepremijer Lazović.

V. Š.

Najnovije u rubrici