Objavljeno: uto, 02. okt, 2012.

Đukanović na predizbornom skupu u Rožajama: Ekonomska budućnost je u potencijalima sjevera

ROŽAJE –  Budućnost crnogorske ekonomije u najznačajnijoj mjeri biće zasnovana na mudrom korišćenju razvojnih potencijala  sjevera. Resursi sjevera su zlatna žica dugoročnog ekonomskog razvoja i to kroz izdašno rudno i vodno bogatstvo, kao i bogatstvo u drvetu i potencijale za razvoj turizma – kazao je lider DPS-a Milo Đukanović, u utorak na predizbornom skupu u Rožajama.

Rozaje Naprjed Crna Goro 0210 2012 Mara Babovic 03 Đukanović na predizbornom skupu u Rožajama: Ekonomska budućnost je u potencijalima sjeveraOn je Rožajcima poručio da su izbori 14. oktobra izuzetno važni i da „nemamo privilegiju da ih opušteno posmatramo kao jedan demokratski proces u kojem se nadmeću različite partije koje žele dobro Crnoj Gori“.

- Ovo nijesu izbori na kojima se dijeli kolač vlasti, već preuzima odgovornost za uspješno vođenje Crne Gore. Svjesni smo svoje odgovornosti prema očuvanju i unaprjeđenju države. Moramo pouzdano zaštititi tekovinu od 21. maja 2006. koju smo zajedno sa vama izborili – istakao je Đukanović.

Snažni pečat Rožaja

On je istakao da cijeni „snažni pečat Rožaja u svim pobjedama u novijoj istoriji Crne Gore“.

- To su bile bitke i iskušenja oko kojih su se saplitale i mnogo veće države. Iz svih bitaka Crna Gora je izašla pobjednički, zahvaljujući mudroj, promišljenoj, istrajnoj politici DPS-a i naših koalicionih partnera – kazao je Đukanović.

Podsjetio je da je najkrupnija pobjeda ostvarena 21. maja 2006., bez prolivanja krvi, uz snažnu pobjedu manjina.

- Posebno smo ponosni na to što je obnova crnogorske nezavisnosti zasluga multietničke Crne Gore. Jasno nam je da to nije slučajnost i trenutni politički stav manjina. Rezultat toga su zasluge stvarane tokom naše duge istorije u kojoj su manjine bezrezervno poklanjale povjerenje našoj državnoj kući – istakao je Đukanović.

On je rekao da koaliciji „Evrospka Crna Gora“ treba ubjedljiva pobjeda, jer, kako je istakao, ako nešto zavisi od manjih partija, one se posluže i ucjenom.

- Moramo da osvojimo 41, 42 ili 43 mandata – istakao je Đukanović.

Lider DPS-a je poručio i da, kada je u pitanju odnos DPS-as prema Bošnjačkoj stranci, „tu ne može biti dileme“.

- DPS je prihvatila BS kao partnera na državnom nivou prije četiri godine, iako smo mogli formirati Vladu od DPS i SDP, jer mislimo da je pametna politika kojom se širi front nošenja tereta odgovornosti za državnu politiku. Zbog toga smo proširili Vladinu koaliciju, odnosno u nju uveli BS, DUA i HGI. Pokazali smo tu širinu jer vjerujemo da je i na taj način potrebno pomagati da svi razumijemo blagodeti građanske države – rekao je Đukanović.

Čekam da čujem šta to nude naši konkurenti

- Tokom kampanje napregnuo sam čulo sluha da čujem šta je to što naši ključnim politički konkurenti nude. Čekam ih da kažu koje su to formule za bolju budućnost, koja su to ekspertska rješenja kada se već toliko obrušavaju na sve učinke vlasti, a razmeću nekom nepostojećom ekspertskom pameću u svojim redovima. Kada bi čovjek slušao ono što govore i čitao medije koji ih nekritički podržavaju, moglo bi se zaključiti da živimo u najgoroj državi na svijetu, a ovo je država koja se najintenzivnije razvoija u regionu. Tako nas vide naši veoma strogi evropski partneri i istovremeno kritičari – rekao je Đukanović.

On je pozvao političke protivnike da kažu šta nude za Crnu Goru.

I dalje čekamo, neka nam to poruče kako god žele, sa tribina sa kojih nas gromoglasno kritikuju, bez ijednog alternativnog rješenja, ili nneka to urade preko svojih nezavisnih medija, u suštini medijskog monopola, njihovog medijskog i političkog mentora baba Miška. Neka već jednom to kažu kako bismo mogli da se uporedimo i da bi građani mogli da ocijene kome da daju povjerenje – rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, DPS se sa koalicioionim partnerima trudila svih šest godina da ispuni obećanja data uoči referenduma.

- Pokazali smo kako se znalački upravlja razvojnim resursima u Crnoj Gori. Napravili smo jako puno na kapitalnoj infrastrukturi, otvorili mnogo radnih mjesta, ali nažalost, krajem 2008 suočili smo se sa razornim posljedicama ekonomske krize. Ipak, odgovorili smo zadatku da očuvamo ekonomsku, socijalnu, bezbjednosnu i političku stabilnost i vrijedno radili da iskoristimo i najmanju šansu za razvoj. Tom zadatku smo odgovorili kao ozbiljna, vrijedna, odgovorna partija i vlast – kazao je lider DPS-a.

Nusret Kalač, predsjednik Opštine Rožaje, rekao je da on ima nepromijenjeni cilj – da voli Rožaje i da do kraja ostane sa građanima svoje opštine „i kad je dobro i kad je loše“.

- Svi smo mi nezadovoljni i želimo više i zato smo u DPS-u i zato ćemo da pobijedimo. Naši politički protivnici moraju priznati da smo odgovorniji i moralniji od njih. Spremni smo da prihvatimo da smo krivci i za ono što nije naš posao, ali odbijamo svaku priču čiji su cilj podjele, stvaranje razlika, nezadovoljstva življenja u Rožajama – istakao je on.

Kazao je da svako treba da se zapita koliko je dao iz svoje pozicije za Rožaje.

- Kao predsjednik Opštine, radio sam koliko sam mogao – rekao je on.

Obećao je da, kada je šumsko bogatstvo ovog kraja u pitanju, politika se mora mijenjati, „da se to bogatstvo dijeli časnije i poštenije“, zatim da će se raditi na izgradnji vodovoda, 20 kilometara novih seoskih puteva, asfaltiranju…

Kalač je pozvao političke protivnike da pokrenu postupke protov njega ako znaju da je bilo šta nezakonito radio.

- Mi o njima znamo, ali nećemo pokretati postupke. Žao nam ih je – kazao je on.

Nastavimo put koji smo trasirali

Predsjednik rožajskog odbora DPS-a Šefkija Murić istakao je da njegova partija put koji je ranije trasirala, želi da nastavi.

- Rožaje je grad tolerancije, razumijevanja, koji ima viziju, koji je odraz svijesti da je prosperitet države zajednička odgovornost. Naš cilj je bolji kvalitet života građana – rekao je Murić.

Ističući da je politička konkurencija DPS-u u Rožajama Bošnjačka stranka, Murić je kazao da je očigledno čime se BS „služi“.

- Žele da se predstave kao neko ko bi, da je na vlasti, doveo strane investitore. Bili su na vlasti i pitajte ih kojeg su stranog investitora doveli – rekao je Murić, prigovarajući tom političkom protivniku i da se „igra nacionalnim osjećanjima graana“.

Jasmin Sutović, kandidat za poslanika, čestitao je unaprijed Rožajcima izbornu pobjedu i kazao da je ubijeđen u podršku evropskoj koaliciji.

- Ostalo je trasiranje posljednje dionice puta evroatlantskih integracija. Da bismo dovršili planirano, potrebno nam je vaše povjerenje – rekao je Sutović, ističući da je DPS „namasovnija i najbolja partija u Crnoj Gori“.

On je kazao da će se zalagati, kao dio vlasti, za iskorištavanje prirodnih resursa Rožaja.

Nermina Šobović, kandidat za poslanika, da je došao trenutak da Rožaje svojim glasom treba da potvrdi ranije opredjeljenje – da želi i ima moć da bude moderski evropski grad.

- Želimo da Rožaje bude moderano, ekonomski stabilno i razvijeno. Zato glasajmo za listi „Evropska Crna Gora – Milo Đukanović – kazala je Šobović.

Kao brazilska fudbalska atmosfera

Lider DPS-a Milo Đukanović dočekan je u Rožajama, uz ovacije, i gromoglasnije nego i u jednoj opštini.

- Pitam se ima li ikoga ko je, makar putem TV prijemnika, vidio, a kamoli osjetio, dio ove tipično brazilske fudbalske atmosfere, a da mu nije jasno kako se zove pobjednik predstojećih izbora u Crnoj Gori – prokomentarisao je Đukanović.

I. K.

Broj komentara: 4
Vaši komentari:
 1. vujisic slavko kaže:

  MANDIĆ NEMA SVOJU REČ NA MINULE PARLAMENTARNE IZBORE TVRDIO JE SIGURNU POBJEDU PONUDIO SAM MU KUĆU NA OPKLADUDU A ON MENE SAMO 300 EU. POTVRDIO JEI TO GOSTUJUĆI NA TV MBC OPKLADU NIJE DAO SLAVKO VUJISIĆ

 2. vujisic slavko kaže:

  I JA IMAM KRALJA SVOGA KRALJA MILA RAŠOVOGA . TETA STANO TEBE HVALA KRALJA MILA ŠTOSI DALA, I JA IMAM SVOGA BRATA KRALJA MILA KOMANDANTA SLAVKO VUJISIĆ KONIK

 3. vujisic slavko kaže:

  OD GUSINJA DO BILEĆE MILOVASE VOJSKA KREĆE. MILOVA SE VOJSKA KREĆE BEZ POBJEDE DOĆI NEĆE NEKA ŽIVI VEČNO CRNA GORA

 4. Derman do kaže:

  Ko se zadnji smije sladj se smije,,mislim da se Djukanovic kisjelo smije,,nije ni svjesan kakav ce debakl ovog puta dozivjeti u Rozajama..Vakat je.

Najnovije u rubrici