Objavljeno: uto, 02. okt, 2012.

Pobjeda pita: Kako do naknade za uređaj pokvaren zbog promjene napona

Ukoliko se utvrdi da je do promjene napona došlo uslijed atmosferskih pražnjenja ili nepravilnosti na unutrašnjoj instalaciji, EPCG ne snosi odgovornost za oštećenja

trafostanica u Bloku V 0210 2012 Bojana Cupic g 300x199 Pobjeda pita: Kako do naknade za uređaj pokvaren zbog promjene naponaTačan uzrok havarije, koja se desila u ponedjeljak u 19.30 u trafo-stanici B2 u Bloku pet, i izazvala višesatni nestanak struje u Bloku 5 i 6, Dalmatinskoj ulici, dijelu grada Preko Morače i Vranićima, biće utvrđen tek nakon kompletne sanacije, saznali smo iz EPCG.  Pitali smo ih i ko snosi trošak ako su se nekome usljed promjene strujnog napona pokvarili mali kućanski aparati i da li je trafo-stanicama mjesto u stambenim zgradama.

- Ekipe EPCG registrovale su četiri izolovana kvara, koji su rezultirali većom havarijom u trafo-stanici Blok pet B2 – pojasnili su danas (utorak)  za Pobjedu iz Direkcije za odnose sa javnošću EPCG i dodali da „bez obzira na vanredno nastojanje naših ekipa da se oštećenja u što kraćem roku saniraju, zbog složenosti kvara napajanje je za sve potrošače bilo stabilizovano oko 01.40h“.

Podsjećamo, pomenuti djelovi grada bili su bez struje do 20.30 sati, osim dijela Vranića i prvih zgrada Bloka pet, kod kojih je prekid u snabdijevanju električnom energijom potrajao.

Šta ako je crko frižider

Pojedini stanari Bloka pet žalili su se danas Pobjedi da je strujni napon u ponedjeljak veče nekoliko sati varirao, odnosno, kako su kazali „čas struje ima, čas nema“.

- Bojim se da će mi biti crkli kućanski aparati. Frižider jutros ispušta čudne zvuke… Skoro sve sam sinoć pogasio kad je struja nestala. Kad je došla, upalio sam neke aparate, ali nijesam znao da će više puta da bude – stigla struja, nema struje. Ko će da mi plati popravku ako se nešto pokvarilo – rekao je za Pobjedu stariji gospodin iz Bloka pet, koji nije želio da mu objavljujemo ime.

Utvrđivanje odgovornosti

Pitali smo EPCG ko snosi trošak u takvim situacijama.

- Procedura podrazumijeva, na prvom mjestu utvrđivanje eventualne odgovornosti EPCG. Odnosno, neophodno je da potrošač podnese Zahtjev za utvrđivanje i naknadu štete uz relevantnu dokumentaciju kojom se eventualno utvrđuje odgovornost EPCG. Na osnovu Zahtjeva odlučuje nadležna komisija EPCG, dok ukoliko se pokaže da je neophodno ekipa, u ovom slučaju ED Podgorica, izlazi na teren radi utvrđivanja stanja – saopštio je za Pobjedu Rajko Šebek iz Direkcije za odnose sa javnošću EPCG.

 Pojasnio je da procedura nalaže da se uz Zahtjev priloži i finansijska kartica potrošača ovjerena u lokalnoj jedinici Snabdijevanja, poslednji račun za utrošenu električnu energiju i žiro-račun potrošača.

- EPCG/FC Distribucija će postupiti po ovom Zahtjevu ukoliko podnosilac pruži dokaz da je izmirio dug za utrošenu električnu energiju, odnosno ukoliko je u OJ Snabdijevanje Podgorica zaključio ugovor o plaćanju zaostalog duga za električnu energiju. Ukoliko se npr. utvrdi da je do promjene napona došlo uslijed atmosferskih pražnjenja, EPCG ne snosi odgovornost za oštećenja. Takođe, ukoliko se utvrdi da je do štete došlo uslijed nepravilnosti na unutrašnjoj instalaciji EPCG ne snosi odgovornost, jer unutrašnja instalacija nije u vlasništvu EPCG, pa samim tim nije dio nadležnosti EPCG – istakao je Šebek.

U zgradama 120 trafo-stanica

 Na Pobjedino pitanje da li je praksa da se trafo-stanice postavljaju u stambenim zgradama iz Direkcije za odnose sa javnošću EPCG nam je odgovoreno da „uobičajena je praksa u svijetu da se trafo-stanice 10/0,4 kv postavljaju u zgradama, najčešće u podrumima“. Istakli su i da u Podgorici postoji oko 120 trafo-stanica koje su pozicionirane u zgradama.

 - Da bi EPCG izgradila trafo-stanicu, mora prethodno dobiti dozvolu za gradnju, nakon čega objekat mora proći tehnički prijem i dobiti upotrebnu dozvolu jer u suprotnom ne bi bila puštena u pogon – saopšteno je iz EPCG.

Sugrađani, međutim, nijesu oduševljeni postojanjem trafo-stanica u njihovim ulazima.

- Kad je puklo u trafo-stanici, brzo su došli i vatrogasci. Lijepi bog, pa nije bilo nešto opasnije, brzo su se vratili. Treba još da glavoboljamo i oko toga. Šta da je izbio veliki požar – kazala je sugrađanka Ranka za Pobjedu.

A.Simović

Najnovije u rubrici