Objavljeno: ned, 14. okt, 2012.

Baumgartner skočio sa 39 kilometara (video)

ROZVEL – Ekstremni austrijski sportista Feliks Baumgartner uspješno je skočio sa visine od 39.068 metara i postao prvi čovjek koji je slobodnim padom probio zvučni zid.

felix 5 300x168 Baumgartner skočio sa 39 kilometara (video)Poslije četiri minuta i 19 sekundi slobodnog pada, tokom kojeg je probio zvučni zid, Baumgartneru se otvorio padobran sa kojim se nekoliko minuta kasnije mirno prizemljio. Već nakon 32 sekunde probio je zvučni zid, a najveća brzina koju je dostigao je bila 1.173 kilometra na sat. Nešto kasnije uslijedio je i veliki aplauz pošto se Baumgartner javio u bazu.

Balon lansiran iz baze Rozvel dostigao je 16 kilometara za oko 50 minuta, a u 20.06 sati je skočio sa 39.068 metara iako je planirano da to uradi sa 36.576 metara.

Baumgartner (43) je postao prvi u istoriji koji je probio zvučni zid u slobodnom padu. Čitav događaj prenošen je uživo širom svijeta, ali sa 20 sekundi zakašnjenja u slučaju da nešto krene naopako, kako bi prenos mogao da se prekine.

Na današnji dan je, prije 65 godina, američki pilot Čak Jeger prvi put u istoriji vazduhoplovstva probio zvučni zid.

M.L.

Broj komentara: 3
Vaši komentari:
  1. Mrdarije kaže:

    Svjetski junak za sva vremena.Čestitle za učinjen podvig.

  2. Vesna kaže:

    Eeee dabogda ovako skakali Lekic, Medojevic i Milic, ali bez padobrana!

  3. tuljo kaže:

    MAJSTORE SVAKA TEBI CAST TI SI SVJETSKI FENOMEN ,a vi VESNA ne mijesaj politiku u ovaj fenomen i nisi uopste humana kako bi ti tako letjela.

Najnovije u rubrici