Objavljeno: sub, 03. nov, 2012.

Cetinje: Za dvije godine podijeljeno preko 100.000 eura pomoći

2012 11 04 DRU F STRxx V01 R momcilo moso martinovic 300x222 Cetinje: Za dvije godine podijeljeno preko 100.000 eura pomoćiCETINJE – Sekretarijat za socijalnu politiku i mlade prijestonice Cetinje, kao dio lokalne uprave koji se osim mladima, bavi i licima u stanju socijalne potrebe na teritoriji, formiran je krajem 2010. godine i posredstvom njega je od prijestonice Cetinjanima do sada podijeljeno više od 100.000 eura novčane pomoći.

Nova lokalna uprava prepoznala je potrebu formiranja sekretarijata koji bi se bavio kako marginalizovanim grupama, tako i licima koja se trajno ili povremeno nalaze u stanju socijalne potrebe.

- Rješavanje problema i pomaganje socijalno ugroženim građanima je jako kompleksan problem, jer to je na Cetinju dosta kompleksno pitanje, a ni naše nadležnosti nijesu prevelike. Briga o djeci, mladima i licima u stanju socijalne potrebe potpada pod resor Ministarstva rada i socijalnog staranja, koji funkcioniše preko Centra za socijalni rad. Međutim, zahvaljujući dobroj saradnji sa Centrom za socijalni rad na Cetinju, mi u ovom slučaju funkcionišemo i kao njihova produžena ruka, bolje reći pomoćno sredstvo za rješavanje socijalnih pitanja. Zakon o lokalnoj upravi dozvoljava sporadično izdvajanje sredstava za pomoć licima u stanju socijalne potrebe, ali se to kod nas pretvorilo u redovnu aktivnost, pa naša kancelarija nema ništa manje posla sa licima u stanju socijalne potrebe od samog Centra – kazao je za Pobjedu sekretar Sekretarijata za socijalnu politiku i mlade Momčilo Mošo Martinović.

Prema njegovim riječima, sekretarijatu svakodnevno stigne više od 30 zahtjeva za pomoć. Građani najčešće traže jednokratne novčane pomoći, ali često i savjet kako da riješe neke probleme, čije rješavanje opet ne spada u resor sekretarijata.

- Pokušavamo osim materijalno, i savjetom i pravom informacijom da pomognemo sugrađanima, u svim onim segmentima koji su u našoj nadležnosti – naglašava Martinović.

Prijestonica Cetinje je, posredstvom Sekretarijata za socijalnu politiku i mlade podijelila tokom 2010. godine 28.204 eura novčane pomoći socijalno ugroženim građanima, dok je u 2011. ta cifra iznosila 34.125 eura. Od ove cifre 10.000 eura je prijestonici donirala gospođa Jelena Banović. Za prva tri kvartala tekuće godine podijeljeno je više od 55.000 eura. Na ovako visoku cifru socijalnih pomoći uticalo je i vanredno stanje tokom februara ove godine. Prijestonica i sekretarijat podijelili su osim novčanih pomoći i 620 paketa hrane i higijenskih proizvoda, preko 700 kg južnog voća, 100 džakova brašna kao i 62 kubika drva za ogrijev.

Martinović naglašava da prijestonica i sekretarijat imaju dobru saradnju sa Crvenim krstom, karitasom Barske nadbiskupije, ali i sa privrednicima sa teritorije prijestonice.

Na teritoriji prijestonice 344 domaćinstva, odnosno 1.100 lica su korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice, dok dječji dodatak koristi 500 lica. Tuđu njegu i pomoć koristi 298 osoba, a ličnu invalidninu 72.

J. Đukanović

Broj komentara: 2
Vaši komentari:
  1. cetinjani kaže:

    to treba da se ispita jer smo primijetili da je mnogo pomoci sto je crveni krst cetinja dobivao i dobiva kradeno i stavljeno sebi u dzep svi mi u cetinje znamo da je crveni krst bez ikakve kontrole i da se tu krade na veliko a pogotovo ovaj sa slike sto to maksimalno iskoriscuje za sebe i daje pola sebi pola ostalima sramota sto se radi meni i mojoj djeci nije datao nijedna pomoc iakoimam troje maloljewtne djece dok se drugima dijeli i sakom i kapom.

  2. prdnjava kaže:

    u potpunosti se slazem sa prvim komentarom ziva istina to se treba ispitati a sigurna sam da bi bilo posla i za policiju

Najnovije u rubrici